afbeelding van Marly
Marly Auteur

De drone die levens redt

In Rwanda bestaat tegenwoordig de eerste bezorgdienst via drones, ter wereld.

drone die medicijnen distribueert
De drone die wordt ingezet Foto: Zipline

Vaccins en medicijnen komen in afgelegen gebieden vaak te laat. Deze medicijnen moeten vanuit de stad nog naar deze afgelegen gebieden gebracht worden. En dat kost erg veel tijd.

Essentieel

De nieuwe bezorg-drones zullen vooral ingezet worden voor het distribueren van bloed naar transfusiecentra in het land. Door het lange regenseizoen worden wegen namelijk vaak onbruikbaar. Daarnaast zijn bloedingen bij de bevalling de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in Rwanda. Het is dan erg belangrijk dat er op tijd het juiste type bloed beschikbaar is. En daar moeten de drones voor gaan zorgen.

Wel 150 noodleveringen per dag

De drones zijn ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Zipline, die samenwerken met de andere initiatiefnemers: UPS en de stichting Gavi. De drones kunnen zo’n 300 kilometer in een keer vliegen en ze kunnen 1,5 liter bloed vervoeren. De verwachting is dat de drones worden ingezet voor ongeveer 150 noodleveringen per dag. Per sms kunnen noodbestellingen geplaatst worden.

Drones en andere technische snufjes

Dit is niet de eerste keer dat drones worden ingezet voor een goed doel. Een ander probleem in warme landen is dat de stroom vaak uitvalt, waardoor medicijnen en vaccins vaak niet koel blijven. Coolfinity Fridge heeft hier wat op bedacht.

afbeelding van Marly
Marly Auteur

Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs