afbeelding van Florianne
Florianne Auteur

De Dalai Lama: onderwijs vanuit het hart voor een betere toekomst

Was het toeval of had de kosmos gewoon heel goed naar me geluisterd toen ik de uitnodiging voor het Education of the Heart symposium ontving? Vier maanden eerder besloot ik, bovenop een bergtop in de Nepalese Himalaya, minder te gaan werken en mezelf meer ruimte te gunnen voor mijn persoonlijke zielsthema: de ontwikkeling van mensen vanuit verwondering, bezieling en verbondenheid.

Op 12 mei beleefde ik mijn eerste officiële vrije maandag op het Education of the Heart symposium. Een dag in het kader van het onderwijs vanuit een holistische benadering met als keynote speaker niemand minder dan ZH De Dalai Lama!

A girl’s got to do what a girl’s got to do!

Hoofd, hart en handen

Vanuit deze drie principes benaderde elke spreker zijn of haar thema en werden onderwijskundige onderwerpen aangesneden, ontleed en bediscussieerd. Theatergroep Plezant zette muzikaal de toon waarna dagvoorzitter Sander Tideman ons meenam door de drie basisprincipes van Het Education of the Heart symposium. Dan Siegel (auteur van Brainstorm -The power and Purpose of the Teenage Brain) sprak over onderwijs als vehikel voor de verbinding tussen hoofd, hart en handen. Zonder deze verbinding lijkt het intellect immers superieur en hechten we te hier veel waarde aan. Rob van Tulder ging door op deze gedachte. Hij gaf aan dat we af moeten van het denken in IQ of EQ, en dat we moeten denken in termen van SQ (Social Intelligence). Hiervoor is een verschuiving van het onderwijsparadigma noodzakelijk: niet langer ‘leren door pijn’ maar juist ‘leren vanuit flow’. Want ‘flow’ is wat er ontstaat wanneer hoofd, hart en handen samenkomen. ‘Gebruik de warmte van je hart om je hoofd koel te houden en je handen productief,’ zo legt hij uit.

Inspirerende initiatieven

Veel kinderen en jongeren maakten deel uit van het programma. Mooi en belangrijk, want zij zijn immers de doelgroep voor Onderwijs van het Hart. Diverse best practice-initiatieven uit het onderwijs presenteerden zich aan een panel van onderwijskundigen, politici én De Dalai Lama. Mark Simons, oprichter van Stichting Mountain Childcare, vertelde over hun initiatief waarin zij Nepalese en Nederlandse jongeren begeleiden bij het ontdekken wie ze zijn in plaats van wie of wat ze willen worden.

De Dalai Lama

Het hoogtepunt van de dag werd bewaard voor de middag: de komst van ZH De Dalai Lama. Op het moment dat hij de ruimte binnenkwam hing er een lichte zweem van wierook in de lucht, geen idee waar dit opeens vandaan kwam. Vervolgens ontstond er binnen korte tijd een run van mensen, mijzelf incluis, die met smartphone in de aanslag trachtte close-ups van zijne heiligheid te maken. In tegenstelling tot wat je zou verwachten van zo’n groupie-achtige bedoeling, gebeurde dit alles in een bijna serene stilte.

‘Hij is het voorbeeld van walk the talk,' zei iemand mij laatst. Het is waar, zijn boodschap is constant en elk woord komt voort uit zijn passie voor en geloof in de mensheid. Hij valt ook in herhaling, vooral in zijn politiek geladen betogen lijkt de repeatknop even te blijven hangen. Echter door de spontane kwinkslagen in zijn spreken, vaak gevolgd door een guitige lach, wordt zijn verhaal nooit saai. Regisseerbaar is hij nauwelijks, dat is denk ik ook zijn kracht. Over het thema van de dag onderwijs van het hart sprak hij slechts tussen neus en lippen door, maar hij sloeg dan wel direct de spijker op zijn kop.

'The only way to teach happiness is through your own actions and by taking full responsibility of the future of our youngsters.'

Een uitspraak die staat als een huis, die inspirerend is en tegelijkertijd ook een kader biedt. Woorden die mij als mens en als onderwijskundige motiveren om de drie principes van onderwijs van het hart uit te dragen en vooral… te leven!

Florianne ging eind 2013 mee op Quest Trek met Stichting Mountain Child Care, voor Voor de Wereld van Morgen schrijft zij een serie blogs over haar ervaringen.

afbeelding van Florianne
Florianne Auteur

‘Wonder is the beginning of wisdom’ ~Socrates~ ‘Kijken vanuit verwondering, denken vanuit nieuwe perspectieven en handelen in verbinding met anderen’ Ik geloof in de potentie van ieder mens! Van huis uit heb ik de visie mee gekregen om anderen te willen en kunnen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Als onderwijskundige uit zich dit in mijn werk bij ICM Opleidingen & trainingen. Door inspirerende en kwalitatief goede opleidingsprogramma’s neer te zetten die mensen verder helpen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast werk ik ook graag met anderen in mijn rol al als trainer en coach. Samen leren, ontdekken, leren, beleven en lachen. Met een positieve blik en aandacht voor mensen. Dus ik geniet van het leven en al het moois dat het te bieden heeft! Verwonder je met mij mee?

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs