afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

De boon is sexy

Hoe een jonge ondernemer Nederland de boon laat herontdekken

Michael Luesink is de bedenker van BOON: "De reputatie van de boon in Nederland kan beter."

Soms moet je ingesleten opvattingen over voedsel overboord gooien. Dat kan heel spectaculair, maar ook juist dicht bij huis. Michael Luesink (her)ontdekte de boon en won hiermee de Foodmanship Award 2014. Met BOON wil Michael Nederland meer plantaardig laten eten en bijdragen aan een verduurzaming van ons voedingspatroon. Bonen zijn namelijk lekker, makkelijk, goedkoop én super gezond. Een perfecte manier om eiwitten te consumeren. Er is alleen één puntje: we eten het niet meer zo veel... De boon is een publiek geheim geworden. En daar wil Michael Luesink wat aan doen.

De boon herontdekt

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Bonen groeien bij de lokale boer om de hoek.  Luesink vraagt zich af waarom we dat vergeten zijn: “Een verduurzaming van ons voedingspatroon is misschien wel eenvoudiger dan iedereen denkt.” Zijn doel is om in 2017 de consumptie van bonen ter verhogen naar 1 kilo per hoofd van de bevolking en in 2020 naar verdubbeling van de bonen-consumptie in Nederland. Meer boon en minder vlees. Kun je zonder vlees volwaardig eten? Jazeker! "Bonen bevatten plantaardige eiwitten en zijn een prima vervanger voor dierlijke producten. Maar de reputatie van de boon kan beter."

Een oud recept in een nieuw jasje

Op dit moment lachen de fancy groen-gekleurde vleesvervangers in de supermarkt je tegemoet. Zijn bonen dan niet vréselijk saai? Zoals ze nu bereid worden wel. Verpakt in blik of glas en vaak met E-nummers en conserveringsmiddelen, is dit niet echt een aantrekkelijk product. Dat kan beter, vond Luesink. "BOON heeft een technologie ontwikkeld waarbij de bonen meer smaak hebben. De producten van BOON worden in zakken op lage temperatuur gegaard en koel bewaard. Op deze manier hebben de bonen een lekkere bite en zijn ze vol smaak en gezonde voedingsstoffen." Daarmee maakt hij het product veel aantrekkelijker. Bijkomend voordeel is dat de verpakking compact en licht van gewicht is. Dat bespaart veel ruimte in de vrachtwagen. Daarnaast bevatten de bonen van BOON geen E-nummers en conserveringsmiddelen, omdat ze koel bewaard worden.

BOON's toekomstplannen

In de toekomst wil BOON het product op de grote markt brengen. In 2015 was het eerste product te koop bij 360 Albert Heijn-filialen. Maar dit is pas het begin van BOON. Dit jaar investeren ze in 10 hectare bonenvelden om nieuwe rassen bonen te telen. Ook worden er nieuwe innovatieve productlijnen gemaakt waarbij ze nog meer gaan inspelen op smaak, gezondheid en beleving. "Met bonen kun je bovendien veel variëren. Er zijn tal van recepten te vinden. Op onze site staan er een aantal." Zijn favoriete recept met bonen? "Captains-dinner, kapucijners met groenten in zuur!" 

Dan vraag je je af: Zijn al die superfoods uit exotische oorden nou wel echt nodig? Wij denken dat het antwoord dichtbij ligt. In die gouwe ouwe boon. 

Ken je zelf nog een lekker recept met bonen? Laat het ons weten!

afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

Bewondert mensen die hun idealen verwezenlijken. Doet haar boodschappen bij de lokale groenteboer of toko. Geluk zit in kleine dingen: rommelen in huis, oude spullen een nieuw leven geven, glimlachen naar een overstekende meneer op straat. Ken je een duurzaam of sociaal initiatief dat een podium verdient? Mail me en wie weet schrijven we er een blog over. Niet geschoten is altijd mis!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs