afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Day A Week School: leren, denken en leven

Day A Week School

Er is tot nu toe altijd veel aandacht geweest voor kinderen die moeite hebben met de lesstof. Maar waar kan je kind eigenlijk heen als het juist meer aankan de gemiddeld? Annerose Groot is projectleider van de Day a Week School: een onderwijsaanbod voor ’kinderen met een cognitief talent’. Zij vertelt over deze bijzondere plek waar leerlingen de kans krijgen om samen te groeien.

“Onze school is bedoeld voor die groep kinderen die op hun reguliere school te weinig uitdaging aangeboden krijgt. Zij kunnen bij ons een hele dag werken met kinderen die op hetzelfde niveau denken. Dit betekent trouwens niet dat ze het op hun reguliere school niet naar hun zin hebben. We willen ze deel uit blijven laten maken van hun eigen vertrouwde omgeving. Zo kunnen ze blijven samenwerken en -spelen met de vriendjes op hun eigen school, maar krijgen ze daarnaast ook het onderwijsaanbod waar ze zo’n behoefte aan hebben.”

Sterrenstof

Op de Day a Week School mogen kinderen hun creativiteit en hun denkwijze volop ontwikkelen. “Wat zo uniek is aan het concept is sowieso het tijdsaspect: het is een hele dag!” vertelt Annerose Groot enthousiast. “ Het aanbod voor (hoog)begaafde kinderen verschilt vaak van een halve dag tot maar een half uurtje per week. Een hele dag geeft ons ruimte om een breed spectrum aan werkvormen en lesactiviteiten de revue te laten passeren. Kinderen kunnen van alles leren en samen praten over lesstof die ze interessant vinden, zoals bijvoorbeeld astronomie en zwarte gaten. Het kan trouwens zijn dat de ene leerling daar in groep 5 al les over krijgt, en de ander pas in groep 7. Onze leerkrachten maken allemaal hun eigen plan met het aanwezige lesmateriaal. Dat lesmateriaal wordt onderling gedeeld, zodat niet iedereen zelf het wiel hoeft uit te vinden.

Begaafdheid opsporen

Op de meeste scholen worden kinderen gescreend op (hoog)begaafdheid. Toch kan het zijn dat er kinderen over het hoofd worden gezien. Daarom heeft de Day a Week School een eigen identificatiemethode. “We kijken vooral naar de denkstappen die kinderen maken.” aldus Annerose Goot. “Daarbij is het niet zozeer belangrijk of het antwoord goed is, maar of ze met creatieve oplossingen komen. Door hun denkstrategieën onder de loep te nemen komen er soms kinderen naar boven waarvan je dat niet direct had verwacht.”   

Leren, denken en leven

Elk aanbod voor (hoog)begaafde kinderen is anders. Op de Day a week School hebben ze drie belangrijke doelstellingen. Annerose Groot vertelt: “ Allereerst leren we onze leerlingen om te leren. Veel kinderen hoeven op de basisschool niet zoveel te doen om mee te komen. Op de middelbare school lopen ze er dan soms tegenaan dat ze opeens hun best moeten doen. Ze beginnen te twijfelen aan hun kunnen. Wij leren ze voor die tijd al verschillende leerstrategieën en een onderzoekende werkhouding aan die ze kunnen toepassen in allerlei situaties.

Groot vervolgt: “Verder leren we ze denken. We vinden het belangrijk dat leerlingen kritisch zijn en  creatieve oplossingen kunnen bedenken. Een voorbeeld van een opdracht die wij ze geven is om samen een nieuw soort speelgoed te ontwerpen. Dat idee pitchen ze vervolgens aan elkaar. Daar leren ze enorm veel van.”“Tot slot is er het sociale aspect: leren leven. We vinden het belangrijk dat kinderen inzicht krijgen in zichzelf en dat ze leren samenwerken met anderen.We leggen de nadruk op het aanleren van specifieke vaardigheden. Zo leren we de kinderen dat ze af en toe flink moeten doorzetten, een vaardigheid die ze later in het leven goed van pas zal komen”.

Meer weten over de Day a Week School? Klik dan hier voor de website.

Afbeelding boven: Day a Week School

 

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs