afbeelding van Susanna
Susanna Auteur

Dagboek van een Fair Fashion Festival Fashionista

Fair Fashionista's gezocht... en gevonden!

Mijn naam is Susanna, ik ben 28 jaar en de afgelopen maanden zette ik mij samen met een groep van 11 andere vrijwilligers in om van de 2e editie van het Fair Fashion Festival in Utrecht een succes te maken. Zoals sommigen van jullie weten uit mijn eerdere blogs, probeer ik al een tijdje mijn weg te vinden in de duurzaamheidsector. Toen ik deze vacature zag liggen bij de Young & Fair Masterclass, wist ik meteen: dit is voor mij!

April 2014. Masterclass Young & Fair. 'Wij zoeken teamleden voor het Fair Fashion Festival voor 8-10 uur in de week.' Mijn vriendin Iris: 'Jaaaaah, Susan kom dat gaan we doen!' Ik had nog mijn twijfels. 'Ik en mode? Daar heb ik toch geen kaas van gegeten?!'

Mei 2014. Overgehaald door een overenthousiaste Iris, zit ik in de Winkel van Sinkel om te solliciteren voor het Fair Fashion Festival 2014. 'Welke functie wil je bekleden?' vragen de twee meiden van Y&F en Fair Trade Gemeente Utrecht. 'Het communicatieteam. Ik houd namelijk van schrijven.' 'Heb je ooit al wat in de communicatie gedaan dan? Kun je websites bijhouden?' Al dat soort vragen krijg ik gesteld en ik veins mezelf er doorheen. Waarom zou ik het niet kunnen? Dat is een beetje mijn motto. Alles kun je leren, zolang je interesse er maar ligt. En ach... misschien krijg ik dan nog een fashion sense?!

In het diepe

Totaal anders dan onderzoek, beschermde gebieden en de Amazone. Maar heel leerzaam! Zo was ik de afgelopen tijd samen met twee gezellige meiden (Imke en Yvonne) verantwoordelijk voor de communicatie: het verzinnen van pakkende facebook-posts, 140 briljante twitter-tekens en een complete metamorfose van de huisstijl en website. En dat is moeilijker dan je denkt wanneer er in het begin nog geen programma ligt! Hoe hou je de interesse vast met leuke en interessante content en waar haal je die vandaan?!

Kippenhok

Het organiseren van een festival kent mooie en hilarische momenten, maar is ook heel erg leerzaam en soms frustrerend. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het voor onze mannelijke voorzitter af en toe best moeilijk was om het hennenhok vol pittige persoonlijkheden in toom te houden. Het hele team bruist namelijk van het enthousiasme en dat heeft zeker bijgedragen aan het succes van deze editie.

Duurzaamheid? yeah, maar mijn portemonnee werkt niet altijd mee!

Het leuke van het festival is dat het gaat om duurzaamheid in je dagelijkse leven. Mode is geen ver-van-je-bed-show. Tijdens het organiseren lag ik dan ook constant met mezelf in de knoop. Ik ben namelijk meer wat je noemt een duurzaam pragmatist. Heel simpel gezegd: ik ben helemaal voor duurzaamheid, maar mijn portemonnee werkt niet altijd mee. Gezien ik daar niet de enige in ben, wilden we tijdens het festival graag laten zien dat er voor elke portemonnee een mogelijkheid is om toch duurzamer te doen door, bijvoorbeeld, zelf een armbandje te maken van oude materialen, of kleding te ruilen met je vrienden en we hadden hele toffe producten op de markt en tijdens de modeshow.

Stilte na de stormachtige show

Na 6 maanden organiseren was het een verassing dat de dag zelf voorbij vloog. Voor wie nog nooit een evenement heeft georganiseerd: Je denkt misschien 'Ooohhh alles is geregeld, dus naast al mijn verantwoordelijkheden kan ik wel even rustig over de markt lopen met mijn wensenlijstje.' Maar in werkelijkeheid ren je met een grote glimlach en soms even een traan al tweetend, facebookend en instagrammend de markt over, tussen de modeshow door, van onderdeel naar onderdeel. Het is een überworkout! Wat het helemaal waard maakt zijn alle positieve reacties zowel voor als na het festival. Het is zo ontzettend gaaf om te zien dat er zoveel bezoekers waren voor alle onderdelen.

De week na het festival voelde ik me ook een beetje ontheemd. Wat ga ik nu doen? Inmiddels heb ik de smaak te pakken van het schrijven over duurzaamheid, dus daar blijf ik zeker mee doorgaan. Een 3e editie #FFF15 komt er zeker, dus stay tuned. De komende tijd zijn wij van het communicatieteam eerst nog bezig met alle foto's, verhalen, de aftermovie en vooral het nagenieten van editie 2014.

Namens heel team FFF14, heel erg bedankt voor deze gave dag.

Susanna is blogger voor Voor de Wereld van Morgen. Zij schrijft over duurzame events, projecten en onderwerpen. En ook over haar eigen ervaringen als vrijwilliger voor een duurzaam modefestival! Meer weten over de bloggerspool? Klik dan hier.

afbeelding van Susanna
Susanna Auteur

Spontane, avontuurlijke chica met een grote PASSIE voor Latijns Amerika (vooral de Braziliaanse Amazone) die graag wil bijdragen aan een duurzamere samenleving. Thema's die mij interesseren zijn: Eerlijke handel, eerlijke economie, duurzaam (sociaal) ondernemen, CSR, relatie natuur & mens, jongeren en duurzaamheid, duurzaamheid en Latijns Amerika, armoedebestrijding en ik kan er vast nog meer verzinnen.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs