afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

Dag van de Empathie: hoe gaat het écht met je buurvrouw?

Waarom je van het omkijken naar je medemens een stuk gelukkiger wordt

Een vriendin vertelt me, als ze terugkomt van een paar maanden studie in Guangzhou, China: "Als je niet oplette, liepen mensen op straat - zonder schaamte - in volle vaart tegen je op. En ja dan val je hard, in de mierenhoop." Haar verontwaardiging hierover stelt me gerust. Maar ik vraag me af, op 3 mei, de Dag van de Empathie, hoeveel inlevingsvermogen we hebben in onze medemens. 

Zelfoverschatting: ik doe toch niets verkeerd?

Bij het verhaal van mijn vriendin in China, dacht ik meteen: gelukkig is de moraal in Nederland is nog niet zo ver gezakt. Hoe kun je anderen zomaar omverlopen! Maar is dat zo? Empathie (je inleven in een ander, en oog voor je medemens) vraagt om offers geven. En als ik eerlijk ben, ben ik niet gewend om dat te doen. Als ik iets wil, dan krijg ik het meestal: internet, voedsel, spullen bemachtig ik in een handomdraai. En ik vraag me af of door die welvaart, we misschien vergeten zijn hoe belangrijk het is om een vreemdeling in de bar, de verre vriend die je al tijden niet meer hebt gesproken of die man bij het station die elke dag samen met je op de trein wacht, of je buurvrouw te vragen hoe het echt met hem of haar gaat. Wat is hun verlangen, wens, of gemis?

Dagelijks eens goed om je heen kijken

Vandaag is ook de dag van de Persvrijheid. UNESCO houdt een conferentie in Helsinki, Finland. Ze presenteren een rapport over de manier waarop belangrijke media in Europa over vluchtelingen schrijven. De resultaten zijn niet alleen maar rooskleurig. En dat terwijl we in het beschaafde Europa wonen? Het loont de moeite om een kritische blik op jezelf te werpen - en goed om je heen te kijken, in je eigen land en werelddeel. Welk verhaal schuilt er achter de vuile kleren en wanhopige blikken? En ook: waarom heeft iemand littekens gekregen, hoe is het om te leven met een handicap? Dat zijn dingen waar je niet dagelijks over nadenkt.

Lezen over wat je medemensen meemaken

Hoe kun je je inlevingsvermogen gemakelijk trainen? Het is veel gevraagd om iedere ochtend op te staan met een vraag over het leed van de wereld. Plezieriger en makkelijker is het misschien om een boek te lezen of een film uit de Movies that Matter-reeks te kijken. Onderzoek bewijst, dat je door te lezen meer empathie ontwikkelt. Het NRC Handelsblad schreef: "We schreeuwen meer dan dat we luisteren. Daarom is literatuur noodzakelijker dan ooit." En dat zegt prachtig waar ik op doel. Het maakt je veel gelukkiger om te luisteren, je in te leven, je te verplaatsen in een ander, in plaats van om te schreeuwen om aandacht, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt op social media. 

Je inleven is makkelijker dan je denkt

Bij iedere aankoop in de winkel, of bij iedere treinrit, heb je een keuze. Betaal je meer, maak je een praatje met een vreemde? Of ga je voor je eigen gewin? Eigenlijk besef ik me, op de dag van de Empathie, dat de ménsen om je heen, de verhalen achter het leed van een zwerver, de vreugde van een Afrikaanse vrouw of de opluchting van een eerder zo verdrietige weduwe mij gelukkig maken. Niet de materiële zaken waar ik zo hard voor vecht, als westerse consument. Het gaat om de kleine gebaren, zoals vragen aan een medepassagier hoe het gaat of bewuste aankopen doen voor producten die ik écht nodig heb en waar mensen een eerlijk inkomen voor hebben gekregen. Het geluk van anderen, maakt jou ook een gelukkiger mens!

afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

25 jaar, taalliefhebber, Nijmegen & Den Haag. Communicatie en duurzaamheid. Geluk zit in kleine dingen: rommelen in huis, oude spullen een nieuw leven geven, iets goed doen voor de wereld. Heb jij een goed idee voor een betere wereld? Maak een project aan op VDWVM. Niet geschoten is altijd mis!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs