afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

Crowdfunding VDWVM: viva la Kartonrevolucion

KarTent wil een wegwerp-festivaltent op de markt brengen die bestaat uit 100 procent karton, om de wereld een stukje beter te maken.

Crowdfunding VDWVM: de revolutie van het kartonkamperen

Crowdfunding VDWVM is van start gegaan! We stellen de kandidaten graag aan jullie voor. Vandaag onze vierde kandidaat: KarTent. Zij maken wegwerp-festivaltenten volledig gemaakt van karton. Het karton zorgt ervoor dat de tent eenvoudig gerecycled kan worden. KarTent is een product om op een ludieke manier bewustzijn te creëren over het afvalprobleem en om het deze luie festivalbezoekers toch zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wie zijn de mensen achter KarTent en wat zijn hun plannen?

Wie zijn jullie?

De oprichters zijn Jan Portheine en Wout Kommer, architect en industrieel ontwerper uit Delft. Jan en Wout zijn elkaar tegengekomen op de Cleantech Challenge van de TU Delft. Toen ze een foto zagen van een grote afvalberg op een verlaten festivalterrein, kwam het idee als vanzelf bovendrijven. Zij kregen een passie voor festivals en voor karton. Na wat initiële testjes te hebben gedaan is KarTent in 2015 de markt op gegaan. In de TEDx talk van Wout vertelt hij over het ontstaan van KarTent.

Hoe ontstond het idee voor een kartonrevolutie?

Jan en Wout waren enorm geschokt door de hoeveelheden tenten die worden achtergelaten of festivals. "Als je zelf festivals bezoekt, heb je misschien wel de enorme troep gezien die elk jaar achterblijft op vele festivals. Tenten zijn tegenwoordig zo goedkoop, dat het steeds aantrekkelijker wordt om ze maar achter te laten, zodat je er niet meer mee hoeft te slepen. Om specifieker te zijn: elk jaar laat één op de vier festivalbezoekers hun tent achter op de diverse festivalcampings in Nederland. Zoals je je kun voorstellen levert dit een enorme berg afval op: Dat zijn maar liefst 25.000 tenten per jaar die direct naar de vuilstort gaan. Daarom besloten wij om tijdens onze studie al te zoeken naar een oplossing voor dit probleem," zeggen de mannen. 

Het doel: minder afval op festivals

Met KarTent willen de oprichters een kartonrevolutie in gang zetten. Jan en Wout willen een wegwerp-festivaltent op de markt brengen die volledig gemaakt is van karton. Het eerste pilotseizoen vond plaats op tien festivals in Nederland. Dit jaar gaat KarTent meer festivals aandoen, om zo de kartonnen revolutie verder te verspreiden. Bij de productie van de tenten stoot KarTent de helft van de CO2 uit en al het materiaal van de KarTent is recyclebaar. Een ‘normale’ tent bestaat soms uit wel uit dertig materialen, terwijl Kartent maar uit één materiaal bestaat. Als je een tent bestelt zorgt KarTent dat hij al op het festivalterrein voor je klaar staat. De tent houdt het tot wel vier dagen uit, precies de duur van een festival. Het karton is daarnaast bestand tegen water. KarTent gebruikt namelijk een hoogwaardige kartonsoort die weinig water opneemt. Ook kan je er langer in uitslapen omdat hij donker en koel blijft. Als dat nog niet genoeg is, kun je de tent pimpen met bedrukking zoals een zelf ontworpen tekening of sponsortekst.

Wat heb je daarvoor nodig?

Op dit moment heeft KarTent een investering van € 25.000 nodig om aan de vraag van seizoen 2016 te kunnen voldoen. Ben je enthousiast geworden en wil je KarTent direct steunen? Bezoek dan de pagina KarTent: de revolutie van het kartonkamperen! Uiteindelijk wil KarTent ook vluchtelingen en daklozen helpen met hun product. Ook willen de oprichters een bedrijf opzetten dat verder kan innoveren. Op het moment zijn ze aan het brainstormen over andere mogelijkheden met tweedehands tentjes.

Alle informatie over Crowdfunding VDWVM vind je hier.

 

afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

25 jaar, taalliefhebber, Nijmegen & Den Haag. Communicatie en duurzaamheid. Geluk zit in kleine dingen: rommelen in huis, oude spullen een nieuw leven geven, iets goed doen voor de wereld. Heb jij een goed idee voor een betere wereld? Maak een project aan op VDWVM. Niet geschoten is altijd mis!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.627 blogs