afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

Crowdfunding VDWVM: Taalachterstand wegwerken met een mooi verhaal

De VoorleesExpress wil dat ieder kind in Nederland voorgelezen wordt om zo samen taalachterstand tegen te gaan.

Het was even afwachten, maar eindelijk is zo ver: Crowdfunding VDWVM is van start! Tijd voor een voorstelrondje van de deelnemers. Maak kennis met de projecten en oordeel zelf welk project je wilt steunen met een (klein) bedrag. Help jij hen aan een startkapitaal? Vandaag presenteren we de eerste deelnemers: de initiatiefnemers van de VoorleesExpress. Zij wil nog meer vrijwilligers laten voorlezen aan kinderen, ook buiten de Randstad. Wie zitten er achter dit idee en wat zijn de drijfveren?

Wie zijn jullie?

Ik ben Marieke Heinsbroek, samen met mijn zus Anne oprichter van de VoorleesExpress. De VoorleesExpress is onderdeel van stichting SodaProducties- een bureau voor maatschappelijke innovatie. Het team bestaat uit vijftien mensen die verschillende projecten initiëren en realiseren. Tien jaar geleden ontdekten we dat er veel kinderen zijn met een taalachterstand. Daar wilden we iets aan doen! Met een paar vriendinnen gingen we ’s avonds langs bij gezinnen om voor te lezen. Dat bleek een succes: inmiddels is de VoorleesExpress via een franchisemodel gegroeid naar een bereik van vierduizend gezinnen per jaar. Door het hele land voeren bibliotheken en welzijnsorganisaties de VoorleesExpress lokaal uit.

Waarom doen jullie mee aan Crowdfunding VDWVM?

Wij ontwikkelen een basis voorleespakket waar lokale initiatiefnemers zelf mee aan de slag kunnen. Dit voorleespakket bestaat nog niet. De komende periode ontwikkelen we materialen, draaiboeken en online tools. We starten nu met de voorverkoop van de pakketten. Daarna gaan we opschalen. Op deze manier verwachten we de komende jaren minimaal duizend gezinnen te bereiken. Het Nederlands Jeugd Instituut (NJi) beoordeelde (bureau voor maatschappelijke innovaties) vindt de VoorleesExpress: 'goed onderbouwd' en 'een programma dat vroeg en preventief werkt, en daarnaast laagdrempelig is.'

Wat is jullie doel?

Eén op de vier kinderen verlaat de basisschool met een taalachterstand. Daar willen wij verandering in brengen, door kinderen in heel Nederland met een taalachterstand voor te lezen. We hopen dat kinderen leren genieten van de verhalen die de Nederlandse taal rijk is. ‘Voorlezen is niet alleen heel leuk, maar ook onmisbaar voor de taalontwikkeling,’ zegt Marieke Heinsbroek. Hoe heerlijk is het als je ’s avonds voordat je gaat slapen, in je pyjamaatje, weg kuntdromen bij een mooi verhaal? Vrijwilligers van de VoorleesExpress maken dat mogelijk. Ze stimuleren jaarlijks bij ongeveer tienduizend kinderen en hun ouders de taalontwikkeling en het leesplezier. Dat is fantastisch. Tot nu toe gebeurt dat echter alleen nog in de grote steden. Buiten de Randstad zijn er nauwelijks mogelijkheden om voor te lezen aan kinderen met een taalachterstand. Vaak krijgen we verzoeken van mensen die willen meedoen met de VoorleesExpress. Daarom willen we ons bereik vergroten: we merken dat de behoefte er is. Aan het potentiële vrijwilligersaantal, gezinnen en organisaties ligt het niet. Vaak ontbreekt er echter nog voorleesmateriaal en organisatie. Wij willen die geven.

Wat hebben jullie daarvoor nodig?

Je kunt op vier manieren bijdragen aan een beter voorleesklimaat in Nederland! (1) Met je donatie bereiken we veel gezinnen (2) Met jouw bestelling ga je zelf in je buurt aan de slag (3) Met je lening investeer je in taal en (4) Zegt het voort! Deel dit project met je netwerk. Meer weten? Bezoek dan de pagina VoorleesExpress - Samen werken we taalachterstand weg.

Crowdfunding VDWVM

Alle informatie over Crowdfunding VDWVM vind je hier.

afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

25 jaar, taalliefhebber, Nijmegen & Den Haag. Communicatie en duurzaamheid. Geluk zit in kleine dingen: rommelen in huis, oude spullen een nieuw leven geven, iets goed doen voor de wereld. Heb jij een goed idee voor een betere wereld? Maak een project aan op VDWVM. Niet geschoten is altijd mis!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs