afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

China en grondstoffen

Chinezen zijn zich ervan bewust dat de voorraden grondstoffen op aarde beperkt zijn, aldus Lulu Wang in Spaarmotief van februari. Onlangs werd bekend dat de Chinese economie Japan voorbij is gestreefd. Het is nu de tweede economie ter wereld, na de Verenigde Staten.

Wat betekent dit voor de grondstoffen? Energie Zo’n omvangrijke economie vraagt heel veel energie. De grondstof waarvan China het meest invoert, is dan ook olie. China heeft de hoogste CO2-uitstoot ter wereld. Tegelijkertijd heeft het land echter ook de grootste sector duurzame energie. Het land investeert fors in duurzame energievormen en energie-efficiëntie. De Chinese overheid heeft als doelstelling dat 15% van de energie in 2020 duurzaam moet zijn. Maar de totale CO2-uitstoot blijft nog stijgen.

Conflictgrondstoffen

China heeft ook grondstoffen nodig die verwerkt worden in producten. Het importeert die grondstoffen voor een deel uit Afrika. De winning daarvan brengt vaak schade toe aan het milieu. Bovendien spelen grondstoffen dikwijls een rol bij gewapende conflicten. Dat geldt bijvoorbeeld voor tin en coltan, die worden gewonnen in de Democratische Republiek Congo. De illegale handel in deze grondstoffen financiert de burgeroorlog in dit land.

Verantwoordelijkheid

Zijn al die nadelen van het gebruik van grondstoffen nu alleen de verantwoordelijkheid van China? Of moeten we laten meewegen dat China onderdelen en eindproducten maakt voor de hele wereld, vooral het Westen? Onze mobiele telefoons en laptops bijvoorbeeld worden voor een groot deel gemaakt in China. Daarvoor heeft China grondstoffen nodig uit Afrika. Zo spelen westerse consumenten en investeerders dus ook een rol bij de grondstoffenproblematiek in Afrika.

Door: Marietta Smid - ASN Bank

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.397 blogs