afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Check deze plantenasiels voor tweedehands planten

Een overzicht van adressen met de mooiste tweedehands planten.

Tweedehands planten

Hou jij ook zoveel van groen in en om je huis? Wij ook! Planten zijn namelijk niet alleen sfeervol en gezellig maar hebben ook een luchtzuiverende werking. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om nieuwe planten te kopen, bij Sprinklr bijvoorbeeld, maar er zijn ook een hoop leuke exemplaren te vinden bij tweedehands adresjes en plantenasiels. Wij delen ze graag met je!

Adopteer een tweedehands plant! 

Het Groene Weeshuis in Utrecht is een thuis voor planten die geen verzorgers meer hebben of voor planten waarvan de eigenaar niet meer in staat is de planten te verzorgen. De planten die bij hen binnenkomen krijgen nieuwe aarde, water en de nodige voeding, maar niet te vergeten worden ze ook vertroeteld – zodat ze weer gaan stralen. Alle planten zijn welkom: van vetplanten tot cactussen, van palmen tot orchideeën. Ben je benieuwd of er een leuke plant voor jou bij zit?

In het Plantenhuis in Utrecht kan je langs gaan om de leukste kamerplanten te adopteren. Sommigen zijn gevonden op straat, anderen werden langs gebracht en een enkele komt uit het huis van een overleden dame. Initiatiefneemster Femke van Rijst (te zien op de foto hieronder) begon ooit met een handje vol plantjes, inmiddels is Het Plantenhuis uitgegroeid tot een kleine stadsjungle. Je kunt deze bijzondere plek vinden in de nieuwe creatieve broedplaats Lou Oudenoord. Kijk even op de webite voor de openingstijden en lees hier het interview met de initiatiefnemer van het plantenasiel in Utrecht.

Bij Bleshyou in Nijmegen koop je tweedehands planten met een goed verhaal. Zo verkopen ze tweedehands planten met daarbij een stukje van hun geschiedenis. In hun winkel in Nijmegen kan je verhalen van planten lezen aan hun Wall of Fame. Deze verhalen hebben een nummer die gelinkt is aan de plant die bij dat verhaal hoort. Heb je zelf nog een plant staan waar je vanaf wilt? Dan kan je die bij ze langs brengen!

tweedehands planten

Plantenasiels door heel Nederland

De missie van Plantenasiel Zwolle (te zien op de afbeelding hieronder) is om mensen te leren dat plantjes levende wezens zijn en het niet verdienen om als wegwerpobject te worden behandeld. Daarom hebben ze de afgelopen jaren al meer dan duizend planten aan een nieuw huis geholpen. Je kunt hun nieuwste aanwinsten bewonderen via hun Facebookpagina of op vrijdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 bij ze langskomen.

In Culemborg is Plantenasiel Nieuw Stekkie een must visit (vooralsnog alleen op afspraak open). Je mag hier je planten kosteloos naartoe brengen of op laten halen. Sinds kort kun je in Haarlem ook terecht voor tweedehands planten bij Plantenasiel Haarlem en in Wageningen vind je op zaterdag de mooiste afgedankte plantjes bij Plantenasiel Wageningen. In Oosterhout vind je op Rustenburg 15 nu ook een plantenasiel: Plantenasiel Oosterhout. 

En dan is er nog een aantal nieuwe asiels bijgekomen: bijvoorbeeld Mikke's Plantenasiel in Scherpenzeel en Mooi Anders in Amsterdam. In Leeuwarden kun je terecht op de recycleboulevard bij Estafette Recyclewinkels voor tweedehands planten. 

Woon je niet in de buurt van de bovenstaande adresjes? Kijk dan eens op Marktplaats. Hier worden namelijk een hoop tweedehands planten aangeboden: van grote bamboestruiken voor in de tuin tot kleine biologische stekjes voor in je vensterbank. Vaak mag je ze gratis ophalen, ruilen of voor een klein bedrag meenemen.  Sla het tuincentrum dus vooral een keer over en kijk welke tweedehands planten er in jouw buurt worden aangeboden. Een andere goede plek om tweedehands planten te scoren is via Facebookgroepen. Bijvoorbeeld in Vianen heb je een digitaal plantenasiel. 

Ruil je groen!

Via de Facebookpagina Planten- Stekjesruil NL kan je stekjes ruilen of doneren. Verkopen is niet toegestaan. Verder kan je hier ook terecht voor vragen, tips en foto’s van het groeiproces. Het leuke aan deze pagina is dat iedereen graag met je meedenkt.

En specifiek voor de Rotterdammers onder ons, kijk eens op de Facebookgroep van Plantenasiel Rotterdam. Ook hier worden stekjes en planten uitgewisseld en kun je ook terecht met al je vragen!

Ben je benieuwd of er ook plantenruilfeestjes in jouw omgeving worden georganiseerd? Zoek dan eens op Facebook of Google op jouw woonplaats en het woord plantenruil of plantenasiel. Er staan er de komende tijd een hoop op de planning dus wie weet heb je geluk! Zo niet kan je natuurlijk ook zélf een plantenruilfeestje organiseren bij jou in de tuin of in een ontmoetingsplek in je buurt.

Verzorgingstips voor planten

Op de site Het Groenlab deelt Judith Boehner haar passie voor alles dat het leven een beetje groener maakt: van keukentips tot weetjes over de tuin. Op deze site (en in haar splinternieuwe boek) vind je ook allerlei handige tips over het verzorgen van kamerplanten, maar ook over hoe je je eigen bloempotten ontwerpt en maakt.

Plantenasiels in Nederland op een rijtje

 • Plantenasiel in Amsterdam: Mooi Anders 
 • Plantenasiel in Utrecht: Het Groene Weeshuis en Het Plantenhuis
 • Plantenasiel in Houten: Plantenasiel Houten
 • Plantenasiel in Nijmegen: Bleshyou 
 • Plantenasiel in Scherpenzeel: Mikke's plantenasiel
 • Plantenasiel in Zwolle: Plantenasiel Zwolle 
 • Plantenasiel in Culemborg: Nieuw Stekkie
 • Plantenasiel in Rotterdam: Plantenasiel Rotterdam 
 • Plantenasiel in Haarlem: Plantenasiel Haarlem
 • Plantenasiel in Leeuwarden: Estafette op de recycleboulevard
 • Plantenasiel in Wageningen: Plantenasiel Wageningen
 • Plantenasiel in Amsterdam: Plantenasiel Amsterdam
 • Plantenasiel in Tilburg: Plantenasiel Tilburg 
 • Plantenasiel in Oosterhout

De afbeeldingen bij dit stuk zijn van Pexels, Plantenhuis Utrecht, Plantenasiel Zwolle - door Kees Muizelaar en Pixabay.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.233 blogs