afbeelding van Joosje
Joosje Auteur

Changemakers: 5 mensen gaan keihard voor een eerlijke wereld

Wij zijn in staat tot grootse dingen. Wij kunnen de wereld eerlijker maken. Beter. Daar hoef je geen geleerde voor te zijn, je hoeft niet rijk te zijn of een machtige organisatie te hebben. Fadel, Abdou, Döne en de andere sprekers tijdens de E-motive dag doen het. Gewoon, omdat het kan.

Ken je dat: je bent lekker gemaakt met een goed programma en snelle slogans – en dan zit je alsnog in een conferentiehok met lauwe koffie waar de introductie van het programma je ogen al doet prikken van vermoeidheid. Meestal weet je na een minuut of 5 dat je snel en ongezien via een zijingang het pand gaat verlaten. 

Wij zijn in staat tot grootse dingen. De wereld beter en eerlijker maken, dat moet je gewoon doen. Omdat het kan

New directions

Omdat ik nogal vooraan zit, in het midden van de zaal, blijf ik zitten. En daar ben ik achteraf heel blij om. Want hoewel de veelbelovende flashtalks tijdens de E-motive dag niet heel hip voorbij flitsen, spreken de vijf genodigde gasten vanuit hun hart. Zij gaan keihard voor een eerlijke wereld. En die verhalen had ik niet willen missen. En jij ook niet. Daarom twee highlights om je lekker te maken – en om je te inspireren. De volgende keer ben jij er ook!

We are fed up!

Journalist Fadel en rapper Abdou van hip hop crew 5th underground blazen het stof van de dag. De twee jonge Senegalezen staan losjes op het podium. Rap is de basis van de beweging Y’en a marre (Fed Up), die zij ruim twee jaar geleden uit de grond hebben gestampt. Grote verschillen tussen arm en rijk, slechte gezondheidszorg, weinig opleidingsmogelijkheden voor jongeren – zo maar een paar omstandigheden die deze Senegalezen een goede reden geven om veranderingen te eisen van hun regering. Y’en a marre doet meer: de beweging regelt hip hop nieuws op tv (vet!), leert mensen producten maken met lokale grondstoffen en op een efficiënte manier land te verbouwen. Cheikh en Abdou hebben een beweging gecreëerd. Y’en a marre is niet alleen fed up, deze beweging staat voor een nieuw Senegal.

Grote verschillen tussen arm en rijk, slechte gezondheidszorg, weinig opleidingsmogelijkheden voor jongeren – zo maar een paar omstandigheden die deze Senegalezen een goede reden geven om veranderingen te eisen van hun regering

Coming out

Islamitisch en lesbisch. De Nederlands/Turks/Indische moslima Döne kwam een paar jaar geleden uit de kast. In haar eentje staat ze op het podium en doet voor de tweede keer in haar leven een presentatie in het Engels. Ze heeft alles uitgeschreven. Geen flash talk. Maar wel een persoonlijk en superstoer verhaal. Daar hoeft geen strikje omheen. Döne vertelt over de worsteling om haar eigen seksualiteit te verenigen met haar geloof. Totdat ze afreisde naar Zuid-Afrika, waar ze een roze imam (met alleen een Duitse Wiki) ontmoette en ontdekte dat er een interpretatie van de Koran is die homo’s niet veroordeelt. Terug in Nederland zet Döne zich in voor andere Islamitische homo’s en lesbiennes. Ze organiseert bijvoorbeeld ontmoetingen tussen families van homoseksuele moslims. En zorgde in 2012 op de eerste Turkse boot tijdens de canal parade. Zo. Hoppa.

Totdat ze afreisde naar Zuid-Afrika, waar ze een roze imam (met alleen een Duitse Wiki) ontmoette en ontdekte dat er een interpretatie van de Koran is die homo’s niet veroordeelt

E-motive

Meer weten? De flash talks waren onderdeel van de E-motive dag New Directions op donderdag 23 januari 2014. Een dag over jonge changemakers vanuit alle delen van de wereld. E-motive is een initiatief van NCDO, Movisie en Oxfam Novib. Kennisuitwisseling voor een betrokken samenleving staat voorop. E-motive verbindt kennis en kunde uit ontwikkelingslanden aan Nederlandse professionals. 

afbeelding van Joosje
Joosje Auteur

Waar ik van hou: wielrennen, stoffige boeken en pecan-maple broodjes. Op dit moment werk ik voor Oxfam Novib als online content manager. Ik schrijf, maak, luister en regel.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs