afbeelding van Sacha
Sacha Auteur

Carbono Zero Couriers

Vanuit Beyond Your World was ik in Brazilië, São Paulo. In de auto vanuit het vliegveld was het al te zien: file, file én nog eens file. Duizenden auto's die vast staan. En er lijkt geen einde aan te komen. Ik was mij ervan bewust dat São Paulo bekend staat om zijn files, maar dit overtrof al mijn verwachtingen.

São Paulo, hier bevinden zich de belangrijkste industrieën en kantorencentra van Brazilië. Met de voorsteden meegerekend telt de stad ruim 20 miljoen inwoners. De welvaart neemt toe en de afgelopen jaren werden er voor recordaantallen auto’s verkocht. Elke dag komen er ongeveer duizend nieuwe voertuigen bij.

Maar denk maar niet dat je met de auto overal zo bent in São Paulo. De stad neemt, na Mexico- stad en Moskou, de plek van nummer drie in van ergste file steden van de wereld. Gevolgd door Beijing en Los Angeles. São Paulo heeft maar zestig kilometer aan metrolijn voor twintig miljoen inwoners, volstrekt onvoldoende. Door deze extreme drukte op de wegen, staat São Paulo nu op nummer één met het aantal helikopters dat er in de stad rondvliegt. De rijken der aarde ontlopen zo de chaos op de wegen.

e lange files die elke dag plaatsvinden, zorgen voor veel irritaties, ongelukken en is daarbij slecht voor de gezondheid. Carbono Zero Couriers, vertaald als Koolstof vrije koeriers, is een sociale onderneming die verschillende problemen in de miljoenen stad São Paulo wil aanpakken. Rafael Mambretti, oprichter van de onderneming, leidt onopgeleide mensen uit de periferie op tot fietskoerier. Bedrijven kunnen gebruik maken van Carbono Zero Couriers om zo de drukte op de wegen te ontwijken en pakketjes op tijd te kunnen leveren. Tegelijkertijd worden werklozen, daklozen en onopgeleide mensen aan het werk gezet die zo hun plekje terug vinden in de maatschappij.

afbeelding van Sacha
Sacha Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.369 blogs