afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Buurtproblemen oplossen? Gilma Laurence weet hoe

Gilma Laurence van Stichting SES had een droom en maakte die waar.

Foto: Stichting SES
Foto: Stichting SES

“Het begon allemaal met een droom, waarin ik allerlei activiteiten organiseerde met kinderen in de buurt. Dus ik stond midden in de nacht op, en ik heb mijn ideeën opgeschreven. Ik heb met mijn werkgever Tele2 overlegd, en zij wilden het project graag sponsoren. Zo ontstond Stichting SES: South East Stars”, vertelt Gilma Laurence, oprichtster en penningmeester van de stichting. 

De stichting is eigenlijk met niets begonnen, gewoon buiten. "We zagen in de wijk veel kinderen rondhangen. Dus organiseerden we Sport en Spel met honkbal en softbal, een sport die ik zelf jarenlang op hoog niveau heb gespeeld. Eerst deden er 10 kinderen mee, toen 20, en zo groeide dat maar door. Toen heb ik mensen in de wijk die niet aan een baan konden komen, of die ontslagen waren, gevraagd mij te helpen. Dus ik heb de kracht in de wijk erbij gehaald, en zij dat doen dat nog steeds. Dat is voor mij per definitie duurzaam. ” 

Sport voor de kinderen, breien voor de ouderen

Dat is nu vijf jaar geleden. Sindsdien werkt Gilma samen met vrijwilligers samen, om de buurt Venserpolder (Amsterdam Zuid-Oost) op een positieve manier bij elkaar te brengen. “Van maandag tot vrijdag zijn we open voor de kinderen, maar we organiseren ook voor de senioren dagbesteding. Zo’n twee keer in de week komen ze samen, om te haken of breien. We hebben ook een moestuin van de gemeente, waar mensen lekker in de tuin kunnen werken. We zijn er ook voor kinderen die niet op vakantie kunnen.” Stichting SES is ook een erkend leerbedrijf.  

Gilma is positief en een echte go-getter. “Je kan klagen, of je doet er wat aan. Ik woon zelf hier en ik ben buurtambassadeur. Ik vind het belangrijk om van iets negatief iets positiefs te maken. Er werd ook een tijdje geklaagd over hangmannen, maar ik denk dan: zij hebben ook hun talenten. Dus ik heb hen gezegd: jullie mogen meehelpen, maar geen alcohol drinken. Een aantal heeft zich opgegeven, waarvan drie het hebben gehaald. Eén daarvan geeft nu zelfs les op school, en hij heeft een goede baan gekregen.” 

De stichting groeit nog steeds en werkt ook samen met de gemeente, die erg blij met Stichting SES is. De stichting heeft dit jaar zelf de Nelson Mandela-award gewonnen, erg knap! “We hebben onlangs ook samengewerkt met een team uit Rotterdam, en samen een evenement opgezet. Jaarlijks krijgen we een donatie van de wooncoöperatie DeKey, van €7.500. Dat maakt dat we dit soort dingen kunnen blijven doen!” 

Facebook verbindt ook

Mensen in de buurt zien natuurlijk wat er allemaal georganiseerd wordt, maar Gilma is ook erg actief op Facebook. “Wij posten veel op Facebook en hebben er meer dan 1.200 volgers. Iedereen kan direct zien wat we doen. Het is niet alleen wat je doet, je moet het ook waarmaken. Het is 100% puur, what you see is what you get.” 

“Om die dingen allemaal op de beste manier te kunnen delen, daar moeten we nog harder aan werken. Daar moet je juiste mensen voor hebben. Die ben ik nog niet tegengekomen, daar ben ik nog naar op zoek. Er heeft drie weken lang een dame van Stadsdeel Zuid-Oost meegelopen. Zij heeft goed gekeken wat we zouden kunnen verbeteren en had goede tips.” 

Uitdaging: ouders erbij betrekken

Gilma vindt sommige dingen nog wel lastig, in haar werk voor de stichting. “Het is erg moeilijk om de ouders te bereiken in de wijk. Het is heel raar, als je een feest geeft is er eten, dat vieren ze wel, maar ze zetten zich niet echt in als vrijwilliger. Daar loop ik tegenaan. Ik snap het wel: je bent aan het overleven. Het zijn vaak eenoudergezinnen. Samen met de gemeente proberen we te kijken naar oplossingen, en ondertussen pakken we het stap voor stap aan.” 

Als ik Gilma naar haar toekomstplannen vraag, vertelt ze dat ze hoopt dat één van de kinderen in de wijk ooit het stokje overneemt. Een mooi, goed idee. “Ik wil SES ook nog verder professionaliseren. Dat is mijn droom. Waarbij we dan niet alleen in Vesperpolder helpen, maar ook daarbuiten.”  

afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Een realistische idealist en online (eind)redacteur. Geïnspireerd door reizen en door clichés als “als niets zeker is, is alles mogelijk”. Verdiept zich graag in nieuwe technieken, mensen, systemen en de wereld. Dol op lijstjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs