afbeelding van Maaike-Louise
Maaike-Louise Auteur

*Breaking* Bronwater slecht voor het milieu

© KRNWTR
© KRNWTR

Stel, je gaat ergens naar toe. Onderweg krijg je dorst. No problemo! Je koopt een flesje water bij een tankstation of winkel naar keuze, je drinkt het op en de dorst is over. Heel gewoon toch?

De jongens van KRNWTR denken hier heel anders over, want:

  • Elke dag gooien we in Nederland 500.000 plastic (PET) flesjes weg
  • PET flesjes worden gemaakt van ruwe aardolie, eigenlijk gooi je dus ruwe aardolie weg
  • Voor de productie van 1 PET flesje is 0.25 liter aardolie nodig
  • 80% van de plastic flesjes wordt verbrand als afval, dáág aardolie
  • Gevulde waterflesjes gaan van hot naar her, per vrachtwagen. Veel CO² uitstoot dus
  • Absurd: we betalen tot 2000 keer meer voor water uit de winkel dan voor water uit de kraan
  • Kraanwater is net zo gezond als bronwater (en komt soms op dezelfde plek uit de grond)
  • En zie voor nóg meer redenen het filmpje hierboven

Heel duur water

Mij lijkt de oplossing voor dit urgente plastic-water-flesjes-probleem simpel: laten we allemaal water uit de kraan drinken! Dat probleem ook weer opgelost... Helaas, zo simpel werkt het niet. Hoe komt het eigenlijk dat we zo dom zijn om onze portemonnee te trekken voor iets dat ook uit de kraan komt? Wel, waarschijnlijk door het machtige wapen dat marketing heet. Watermerken schotelen ons al 40 jaar mooie verhalen voor met flesjes water. Vervolgens gaan wij hierin geloven en betalen we ons blauw aan bronwater. Bovendien zijn we gewoontedieren. Niks zo lastig als veranderen wat je altijd al doet. En zo blijkt het voor KRNWTR een flink karwei om iedereen in Nederland uit te leggen dat water drinken uit een flesje milieuvervuilend en te duur is.

De oplossing voor dit urgente plastic-water-flesjes-probleem? Heel simpel: kraanwater!

Rijke marketeers?

Tom en Tetsuro werken bijna de hele week aan hun wereld verbeterende organisatie. Zij promoten good old fashioned kraanwater. KRNWTR heeft meer dan 20.000 fans op Facebook en heeft de VDWVM water battle 2013 gewonnen. Maar verdienen doen de jongens niet aan KRNWTR. Dus moet er geld in laatje komen zodat KRNWTR kan blijven bestaan en haar goede boodschap kan blijven verkondigen, liefst ook in het buitenland.

CEO spelen

Geld verdienen maar hoe? Bij die vraag komt VONK om de hoek kijken. VONK regelt bijeenkomsten waarop iedereen mag meedenken met een duurzaam bedrijf. Je mag gewoon zeggen wat je een goed idee lijkt zonder dat je de CEO bent! En wie weet wordt er nog wat met jouw idee gedaan ook. Ik ben aanwezig bij de eerste avond van VONK in Utrecht. Terwijl kunstenares Agnes Loonstra er lustig op los tekent om later in de avond een visuele presentatie te geven, storten wij ons op de vraag: 'Hoe maak je van kraanwater een cool en sexy merk én zorg je dat er een boterham aan het idee verdiend kan worden?'

Welk idee heb jij?

Er zijn een boel leuke, jonge mensen op de eerste Utrechtse VONK af gekomen. In twee groepen denken we na over de probleemstelling. Ik ben verbaasd over hoe veel je weet met z'n allen. Het ene idee na het andere wordt op tafel gegooid. We schrijven alle bruikbare ideeën op een groot papier. Aan het einde van de avond presenteren een paar mensen de uitgewerkte ideeën bevlogen. Weer ben ik verbaasd, wat kunnen sommige mensen dat toch goed! Tot slot kunstenares Agnes. Zij heeft in twee uur vijf prachtige illustraties weten te maken die het idee van kraanwater drinken treffend verbeelden. VONK meets KRNWTR, zo breng je met een leuke avond een goed idee verder.

Maaike-Louise houdt van een duurzaam en vrolijk leven. Op haar blog Ecolicious schrijft ze over fijne restaurantjes, hippe fairtrade winkels, duurzaam frøbelen en alles wat nog meer in haar bolletje opkomt.

afbeelding van Maaike-Louise
Maaike-Louise Auteur

Maaike-Louise houdt van een duurzaam en vrolijk leven. Op haar blog I Love Eco schrijft ze over fijne restaurantjes, hippe fairtrade winkels, duurzaam frøbelen en alles wat nog meer in haar bolletje opkomt.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs