afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Brand los met koffie

Fotografie: Maarten Kools Bron: VN.nl

Vanochtend had ik geen tijd voor koffie. En dat is een uitzondering. Gelukkig. Want een kop koffie zorgt dat de wereld even stil staat. Dat je heel even alleen kunt beginnen met de dag. Dat je nog even kan uitstellen dat de hectiek en het lawaai van de wereld langzaam tot je door kan dringen en je er één mee wordt. Maar nog even niet. En het moment wordt nóg mooier als je koffie een mooi en eerlijk verhaal heeft. En dat kan. Met Moyee Coffee bijvoorbeeld.

Eén miljoen kopjes koffie

Moyee Koffie lanceerde afgelopen vrijdag de eerste 'FairChain' koffie tijdens een zogenaamde 'Roast'. En daarmee is een volgende stap gezet in de revolutie de Moyee Coffee wil ontketenen, de '1 million cup revolutie'.  Moyee bouwde daarvoor een professionele koffiebranderij in Ethiopië, om 'radically good coffee' richting het Westen te exporteren.  Dankzij deze branderij kunnen Ethiopische koffiebonen direct jouw kant op komen, zonder langs de enorme Amerikaanse en Europese Big Coffee-branderijen te moeten. "met jouw hulp verovert Moyee de koffie wereld op een eerlijke manier.

FairChain

Moyee: "Met FairChain willen we die toegevoegde waarde niet exporteren en weg trekken uit producerende landen, maar juist delen met de lokale economieën. In plaats van ongebrande bonen te exporteren – en daarmee ook de toegevoegde waarde – gaat FairChain de bonen lokaal branden. Zo blijft de toegevoegde waarde in het koffieproducerende land. FairChain is een 50/50 onderneming met lokale ondernemers. Zij bezitten de helft en wij ook."

Je kunt Moyee Coffee helpen met het verder ontketenen van de revolutie. Door Moyee te kopen natuurlijk! 

Uitgestelde koffie

Niet voor iedereen is een dagelijks kopje koffie in de ochtend weggelegd. Het initiatief 'Uitgestelde koffie zag dat ook en startte een sociaal initiatief. Annette, initiatiefneemster, legt uit: Het principe is simpel. Je bestelt in een cafeetje twee kopjes koffie, waarvan je er één zelf op drinkt en de ander achter laat voor iemand die het niet kan betalen. Een zogenaamde 'Caffe Sospeso' uit Napoli waar het allemaal begon. Of zoals de Amerikanen zeggen 'Suspended Coffee'. Mooi, toch?

Met wie drink jij graag een kopje koffie?

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs