afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Bouwstijlen waar je van achterover slaat

Duurzaam bouwen is gaaf!

Toen vorig jaar Koos Schenk met het project 'Slimbreker' zich inschreef voor de ASN Bank Wereldprijs, waren we verrast.  Koos won, en kan binnenkort de slimme betonbreker in gebruik gaan nemen. Niet alleen Koos breekt de bouwsector los met zijn SmartCrusher. Er gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid in de bouw.

Kleine huisjes

Zo komt Woonpioniers met een verrassend concept: de Tiny Homes. Wie wil er nou niet in een 'hutje op de hei' wonen en in een eigen, mobiele huisje de wereld rondtrekken? Jelte Glas van Woonpioniers: "Ecologisch verantwoord bouwen is vaak onbekend in de traditionele (woning)bouw. Vernieuwing van de bouwcultuur is noodzakelijk om kennis te maken met deze biobased bouwmaterialen."

Tiny Homes maakt biobased bouwen mogelijk voor innovatieve bewoners met een kleine beurs.

De bedenkers van 'Content' hebben ook een vernieuwende aanpak: Zij ontwikkelen bouwpakketten waarmee je je eigen mobiele ecohuisje kunt bouwen, waar je maar wilt.

Strowijken

In heel Nederland zijn te gekke ecowooninitiatieven. En jij kunt je daarbij aansluiten. De eerste ecowijk van Nederland was er al in 1989 en ligt in Alphen a/d Rijn: Ecolonia.  En er komen er steeds meer bij. Wat dacht je bijvoorbeeld van de woonconcepten zoals de Groene Mient in Den Haag, ecowijk 'De Buitenkans' in Almere of de strowijk in Nijmegen waar de bewoners zelf mee bouwden aan hun eigen woning van ecologische materialen?

Strippen en renoveren

Het ministerie van VROM geeft ook het goede voorbeeld en gebruikt al het slooppuin dat ontstaat bij het strippen van het oude ministeriegebouw voor het neerzetten van een nieuw, superduurzaam onderkomen voor het overheidsapparaat. Ook de ASN Bank is gehuisvest in een duurzaam pand. In 2012 kocht de bank een leegstaand kantoorpand en renoveerde het.  ‘In Nederland staan veel grote kantoorgebouwen leeg’, aldus Joyce van der Est, directeur van de ASN Bank. Hergebruik van bestaande bouw is maatschappelijk gezien veel meer verantwoord.

Door zo’n pand duurzaam te verbouwen kan het weer decennia mee.

"We kozen zoveel mogelijk voor aannemers en leveranciers van materialen en inrichting uit de buurt van Den Haag. Het materiaal dat bij de verbouwing vrij kwam, werd óf hergebruikt, óf via gescheiden afvalstromen verwerkt."

En jij? Wat vind jij het meest opvallende, duurzame bouwwerk?

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.382 blogs