afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Bollen voor bijen

Hoewel je in de herfst niet meteen denkt aan bloemetjes en bijtjes, is dit juist hét moment om voor deze fijne bestuivers in actie te komen.

Bollen voor bijen

Waarschijnlijk heb je de verwarming alweer aan staan en de eerste warme chocolademelk al op. Toch is dit nu hét moment om naar buiten te gaan en in actie te komen voor de bijen. Als je namelijk nú bloembollen plant hebben de bijen in het vroege voorjaar genoeg te eten.

Bijen en andere bestuivers zijn van februari tot november actief op zoek naar eten. Hoe meer en gevarieerder, hoe beter. Vooral in het vroege voorjaar bloeit er weinig en is het extra lastig voor bijen, hommels en vlinders om genoeg nectar te vinden. Voorjaarsbloemen als krokussen, wilde narcissen en sneeuwklokjes bieden dan een zeer welkome voedselbron. En die moeten nú de grond in.

Bollen planten doe je zo

Je kunt bloembollen bijna overal in de grond stoppen, in je tuin, in een pot op je balkon of lekker guerilla-style rond de bomen in je straat of op een verlaten veldje. Het helpt wel als je de bollen op een zonnige plek plant want in de zon maken de bloemen meer nectar aan wat dus meer voedsel betekent voor de bestuivers. Verder zijn bepaalde bloemen extra in trek bij bestuivers, zo zijn hyacinten, wilde kievitsbloem, krokussen en narcissen sowieso een hit.

Qua timing kun je de bollen dus vanaf nu tot eind november planten. Een algemene vuistregel is om bollen zes weken voor de eerste vorst te planten maar met ons wisselende klimaat mag Joost weten wanneer dat precies is...

Kies voor bio-bollenl

Nu is er in ons land geen gebrek aan plekken om bloembollen te kopen maar niet alle bollen zijn even goed voor de bijen. Zo zijn reguliere bollen meestal behandeld met bestrijdingsmiddelen (check deze Zembla aflevering!) die schadelijk zijn voor bijen en vlinders. Koop dus biologisch geteelde bollen als je de bijen wilt helpen, anders zijn al je goede bedoelingen voor niets.

Bloemen voor bijen Een walhalla voor blijen & vlinders!

Voor de Wereld van Morgen-ondernemer Sprinklr helpt je hier graag mee. Zij helpen je met de creatie van je eigen urban jungle en bieden nu een mooi bio-bollen pakket waarmee je de bijen dubbel helpt.

Meer bijentips

Er zijn nog meer initaitieven die ondernemen voor de bijen. Koop bijvoorbeeld je honing bij een lokale imker met hulp van deze zoekmachine of plaats een stylish bijenhotel in je tuin of balkon. En houd ook start-up Humble Bees in de gaten, hun lifestylebrand heeft als missie heeft om bijen te redden.

ASN Bank zet zich in voor het behoud en de bescherming van biodiversiteit in Nederland. Lees meer over hoe we biodiversiteit beschermen.

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een goed idee of mooi initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.399 blogs