afbeelding van Gertie
Gertie Auteur

Boer en boerin Koekoek uit Nijmegen

10 maart, een druilerige zondagmiddag in de Ooijpolder nabij Nijmegen. De schuilhut van boer en boerin Koekoek (geen pseudoniem) verdwijnt bijna in het landschap. Een wit rookwolkje verraadt dat de stenen kachel brandt, dat er wellicht een nieuwe paus aankomt en dat iedereen die langs wandelt of fietst welkom is.

In de wintermaanden kun je iedere zondagmiddag tussen 14.00 en 18.00 aanschuiven onder het genot van een lekker warm kopje thee of koffie en een stukje wortelstaart. Vreemden en bekenden ontmoeten elkaar op de knusse bankjes en spreken over vanalles en nog wat. En boer en boerin Koekoek niet het minst. Boer Robert Koekoek heeft de schuilhut eigenhandig uit de klei opgetrokken. “Gewoon beginnen met een gat graven” legt hij lachend uit. Hij heeft  zelfs nog een workshop “lemen hutjes bouwen” gevolgd in het Afrika museum, maar daar werd meer geouwehoerd dan gebouwd.

Deelgenotentuin

Niet alleen deze inspiratiemiddagen zijn een bijzonder initiatief van deze boeren. De hut staat in een deelgenotentuin. De boer en boerin houden zich bezig met het selecteren van gewassen die de tuin smakelijker, kleurrijker en volwaardiger maken. Dat zijn dan vaak de minder gebruikelijke soorten. Want wees nou eens eerlijk; hoe weten wij of onze bruine boon wel de meest smaakvolle bruine boon is? Misschien is het wel gewoon de goedkoopste bruine boon.

Het echtpaar Koekoek wil mensen interesseren voor de enorme bio-diversiteit en wie weet gaan ze misschien zelf groenten en fruit kweken. Als gezin kun je deelgenoot worden van de tuin voor  €220,- per volwassen gezinslid. Voor de kinderen gelden andere prijzen.

Meewerken en genieten

Voor dit bedrag moet je 8 uur per jaar in de tuin meewerken, maar mag je het hele jaar in de tuin zijn, op het terras hangen, groentes, kruiden en fruit oogsten én opeten natuurlijk, met boer en boerin Koekoek filosoferen, worteltaart eten op zondag, je kinderen rond laten rennen, de kippen aaien en jezelf in het zweet werken en uit de klei trekken.

Er wordt lokaal gewerkt en er wordt een verbinding gemaakt met  stad en platteland. Daarnaast is er aandacht voor ambachtelijke technieken en dat brengt mij weer terug naar  de schuilhut met zijn uit-de-klei-opgetrokken-stro-en-lemen muren. Heerlijk om even tot rust te komen.

Voor meer info en leuke workshops zie www.boerkoekoek.nl

afbeelding van Gertie
Gertie Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs