afbeelding van Soscha en Max
Soscha en Max Auteur

Bob Marley Knew

New York, ‘The concrete jungle, the city that never sleeps’. Constant door beton omgeven zijn is niet goed voor een mens. En nooit slapen ook niet.  

Menselijkheid

Dat kun je merken aan de mensen hier. Ze rennen constant rond en zijn altijd druk. Druk met zichzelf en vaak te druk voor een kort praatje of zelfs om het einde van je zin af te wachten. Het verlangen in de ogen van de mensen op straat gaat uit naar datgene waar de VN onderhandelingen ook zo gebaat bij zouden zijn: menselijkheid. Want dat is uiteindelijk het gene wat motiveert om te werken aan een betere wereld. Ook binnen de VN. Echter, terwijl er hartverscheurende speeches worden gehouden door mensen uit conflictgebieden kijken de toponderhandelaars op hun telefoon. Onderhandelaars die hier zijn om de belangen te vertegenwoordigen van egocentrische of zelfs corrupte overheden die veilig thuis zitten. Onderhandelaars die, aangezien ze niet hun eigen pleidooi bepalen, zichzelf met behulp van hun smartphone beschermen tegen de smarten en ellende van de wereld.

Ijsberg

Onze inspanningen, maar ik vermoed die van iedereen hier, zijn dan ook te vergelijken met een ijsberg. 10% van de massa is zichtbaar terwijl 90% zich onder het wateroppervlakte bevind. We hebben hier in New York, zoals je ook in onze blog ‘Making it work’ kunt lezen, gedaan waarvoor we gekomen zijn. Toch ging het gros van onze inspanningen naar de 90% onder het water oppervlakte. Naar het behouden van de menselijkheid en zorg dragen voor elkaars welzijn. Zagen we maar meer van de onderhandelaars dan de 10% boven het water die bestaat uit trots, rangen en de impressie van feilloos zijn. Niemand is feilloos, iedereen is kwetsbaar en niemand heeft alle antwoorden. Als we dat toch eens durven toegeven aan elkaar, dan komt de betere wereld die iedereen hier beoogt al een stuk dichterbij.

afbeelding van Soscha en Max
Soscha en Max Auteur

Soscha en Max zijn de huidige Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling naar de Verenigde Naties. Vanuit NJR zijn zij actief om de stem van de Nederlandse jongeren te horen en te laten horen. Daarvoor reizen ze het hele land door om op scholen en evenementen te spreken en de mening van de jongeren te horen. Ook zetten ze projecten op met de werkgroep Jong en Duurzaam om jongeren te betrekken bij het thema duurzaamheid en de VN. Zowel bij het High-level Political Forum on Sustainable Development, als bij de jaarlijkse Klimaattoppen en in de Nederlandse politiek en het bedrijfsleven, zorgen zij dat de stem van jongeren goed gehoord wordt!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs