afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Bloggen: slecht voor je rug?

Duizend zweepslagen. De straf die de Saoedi-Arabische blogger Raif Badawi (1984) krijgt.

Raïf Badawi
Raïf Badawi

Iedere vrijdagmiddag, voor de al-Jafali moskee in Jeddah, krijgt de Saoedisch-Arabische blogger Raif Badawi vijftig zweepslagen. Twintig weken lang. Daarnaast tien jaar cel en aansluitend een boete van 191.000 euro en een reisverbod van tien jaar.

Raif Badawi is veroordeeld voor het ‘schaden van de openbare orde’, door het schrijven van blogs. Als oprichter van ‘Free Saudi Liberals’ - een website die inmiddels offline is - plaatste Raif kritische teksten vanuit een liberale invalshoek, waarmee hij de islamitische waarden niet zou waarderen. Hij schreef over het gevaar van extremisme en vrijheid van religie. Zijn blogs zouden spotten met religieuze leiders.

Voor het schrijven van blogs en daarin het uiten van zijn mening werd de Saudische Raïf Badawi veroordeeld tot 10 jaar cel, een boete, een reisverbod en twintig weken lang 50 zweepslagen per week.

Straf

Hoewel zijn teksten lange tijd getolereerd werden, veranderde dit tijdens de Arabische lente. Raif zit al sinds 2012 vast, waarbij hij in eerste instantie werd veroordeeld voor ruim zeven jaar celstraf en 600 zweepslagen. Hij werd niet veroordeeld voor ‘afvalligheid’, waar de doodstraf op staat. Het hoger beroep leidde uiteindelijk tot de hogere straf die hij nu ondergaat. Ook Raifs advocaat is veroordeeld: vijftien jaar cel voor ‘ontrouw jegens de koning’ en het ‘veroorzaken van vijandigheid van internationale organisaties jegens het koninkrijk’.

Lijfstraffen

In Saoedi-Arabië, dat zich net als Nederland inzet bij de strijd tegen IS, zijn lijf- en doodstraffen niet uitzonderlijk. IS schokte de wereld door het onthoofden van James Foley, David Haines en Steven Sotloff. Goed, deze internationale samenwerking tussen Nederland en Saudi-Arabië op dit gebied. Maar werken we ook samen om de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië zelf te verbeteren? Alleen al dit jaar werden er in Saudi-Arabië meer dan 22 mensen onthoofd. Meestal worden deze straffen alleen opgelegd voor criminele zaken als drugsbezit. De straf van Raif is dus een duidelijk signaal van de overheid.

Vrijheid van meningsuiting

Nederland is één van de 23 landen die zich in 2011 aansloot bij de Freedom Online Coalition (FOC) want "voor Nederland geldt: vrijheid van meningsuiting is online en offline net zo belangrijk." Een onmisbaar recht, voor iedereen. De straf van Raif is een schending van zijn rechten. En hij is niet de enige.

Amnesty Nederland werkt samen met vestigingen in onder andere Denemarken, Noorwegen en Canada (waar Raifs vrouw en kinderen naartoe gevlucht zijn) om Raifs schrijnende situatie onder de aandacht te brengen. Amnesty gebruikt op Twitter de hashtag #FreeRaif. Ik kom ook in actie. De beste manier daarvoor is, natuurlijk, een blog.

Met dank aan Emile Affolter en Amnesty International.

afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Een realistische idealist en online (eind)redacteur. Geïnspireerd door reizen en door clichés als “als niets zeker is, is alles mogelijk”. Verdiept zich graag in nieuwe technieken, mensen, systemen en de wereld. Dol op lijstjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs