afbeelding van Maaike
Maaike Auteur

Biodiversiteitsdag: Bezige Bijenhouders

Imkers in de stad? Het lijkt onlogisch maar stadsimkers zijn in opmars! Wie zijn deze mensen en waarom zorgen zij in de stad voor de bij? 22 mei is het biodiversiteitsdag en omdat de bij een hoofdrol speelt in onze biodiversiteit interview ik Rinske stadsimker én imkertrainer van Immeke en bij I Love Beeing.

Stadsimkers nemen een bijenvolk onder hun hoede, zij verzorgen de dieren en bestudeert de bijenvolken. Traditioneel houden imkers de bijen vooral voor de honing, maar er is een nieuwe generatie in opkomst, voor hen komt de zorg voor de dieren op de eerste plaats! Zij laten de bijen zwermen en zorgen voor een nieuwe kast om in te wonen na de zwerm periode.

Er is een nieuwe generatie imkers in opkomst, voor wie de zorg voor de bijen op de eerste plaats staat.

Belang van de bijWaarom deze liefde voor en zorg om bijen? Bijen zijn van groot belang voor het gehele natuurlijke systeem,' legt Rinske uit. 'En daarmee ook voor ons, de mens. Bijen zorgen voor 30% van onze groenten, fruit en kruiden. Door de bloesem te bestuiven. Zo heeft een gezonde bijenpopulatie een positieve invloed op onze voedselvoorziening. Als de bij er niet meer is, zal de mens er 4 jaar later niet meer zijn. Dat is wat Einstein zei. Zo belangrijk is de bij voor ons, en zo makkelijk gaan we daar met z’n allen aan voorbij.' 

Einstein voorspelt dat de mensheid ten einde komt, 4 jaar na het uitsterven van de bij.

Love the bees!Gelukkig zijn er mensen als Rinske en Angélique van Immeke die imkeren voor de bij en niet alleen voor honing: zij laten hun bijenvolken zo natuurlijk mogelijk leven en bestuderen ze om ervan te leren. De twee dames zorgen samen voor 8 volken verdeeld over de Trompenburg tuinen & Arboretum en hun volkstuin in Rotterdam. Anders dan honing imkers laten zij hun bijenvolken zwermen, waar nu het seizoen voor is. Als de koningin van een volk genoeg eitjes heeft gelegd en het volk te groot voor de kast dreigt te worden vertrekt zij met het halve volk. Als imker moet je dit in de gaten houden want er vliegen dan ineens 20.000 bijen weg uit de kast. De taak van de imker is om dit volk, nadat het in een tros tot rust gekomen is aan bijvoorbeeld een tak, naar een nieuwe kast te brengen. Veel ‘ouderwetse’ imkers voorkomen dit zwermen omdat ze dan ook de helft van hun honing kwijt raken, en gaan daarmee in tegen de natuur van de bij.

In goede banen leidenHet in goede banen leiden van dit zwermen is één van de grote uitdagingen van imkers en vraagt de nodige training om te kunnen zien wanneer bijenvolken gaan zwermen. Een tweede uitdaging is het voorlichten van mensen over de bij. Zeker rond deze periode als er ineens een zwerm bijen voorbij kan komen, vooral in de stad! Rinske merkt dat mensen vaak toch angstig zijn omdat ze bijen voor wespen aan zien en schrikken van een grote zwerm. Bovendien zijn veel mensen zich er niet van bewust dat de bij zo belangrijk is voor het voedsel dat wij dagelijks eten.

Hoe red je de bij?Ook als gewone stadsbewoner kun je de bij een handje helpen door bloemen en planten op je balkon of in je tuintje te planten. Belangrijk is om te zorgen dat je zo’n verdeling aan bloemen en planten kiest dat je het hele jaar door bloeiende bloemen hebt. Juist in augustus en september, als de winterbijen geboren worden, is het belangrijk dat er genoeg bloemen zijn! En het is heel simpel: bijen houden van bloemen waar wij ook van houden. Alles wat lekker ruikt en er mooi uit ziet is ook aantrekkelijk voor de bij.

De bij houdt van de stadDoordat er in een stad zoveel tuintjes en balkonnetjes en lanen met bomen zijn is er een enorme diversiteit aan bloemen en dat maakt de stad zo ideaal voor bijen. Met een bloempot op het balkon waarin je zorgt dat er altijd iets bloeit help je de bij dus al.

Probeer ook eens wat vaker biologische groenten en fruit te kopen. Hiervoor worden geen pesticiden gebruikt die dodelijk zijn voor insecten zoals de bij.

Koop geen honingEigenlijk kan je beter geen gewone honing kopen omdat dit vaak uit kasten komt van imkers die alleen bijen houden voor de honing en de bijen niet mogen zwermen. Als je toch honing wilt kopen, koop dan biologische honing.

Het klinkt heel paradoxaal, maar wat je vooral niet moet gaan doen is zomaar bijen houden. Het vraagt de nodige training om bijen te kunnen houden en een volk te leren lezen en begrijpen. Als je dit toch graag wilt, ga dan in de leer. Immeke geeft in samenwerking met Ilovebeeing cursussen in stadsimkeren.

De volgende keer dat je een bij ziet, bedenk je dan hoe dit mooie beestje zorgt voor het eten dat je eet, en hoe makkelijk je hem kan helpen met wat mooie geurende bloemen op je balkon.

Foto via I love Beeing: volg ze op Facebook!

afbeelding van Maaike
Maaike Auteur

Met Get Offline wil ik mensen weer bewuster met elkaar om laten gaan omdat ik erin geloof dat we elkaar op deze manier kunnen inspireren om allemaal ons steentje bij te dragen aan een mooiere en betere wereld. WiFi Free Coffee is een van de initiatieven om mensen de telefoon weg te laten doen en weer met elkaar in gesprek te laten gaan. Daarnaast blog ik graag over allerlei duurzame voedsel initiatieven bij voordewereldvanmorgen.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs