afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Bingewatchen zonder schuldgevoel

Van crowdfunding tot plastic: deze Netflixdocumentaires zijn verantwoord én leuk

Netflix Chasing coral

Oké, misschien voelt het niet helemaal goed om je vakantie binnen voor de tv te spenderen. Maar wat nu als je het aangename met het nuttige kunt combineren en een sprankje verantwoorde educatie aan je Netflixmarathon toevoegt? Kijk, dan is het in feite gewoon een bijscholingscursus en helemaal verantwoord dus. Voor iedere wereldverbeteraar zit er wel iets bingewatchwaardigs tussen.

Chasing Coral

Deze supernieuwe docu uit 2017 staat sinds kort op Netflix en heeft nu al een 8,4 op IMDB. Oh, en een publieksprijs op Sundance win je ook niet zomaar. Een team van duikers, fotografen en wetenschappers onderzoeken de wondere onderwaterwereld. Waarom naar de ruimte kijken als je ook een alienwereld onder de zee hebt? Verwacht niet alleen maar mooie scènes die zo uit een reisgids komen: ook heftige windstormen, verbleekt koraal en heftige before and afterbeelden maken onderdeel uit van de docu.

Waarom verantwoord? Wake up call! Alles wat we tot nu toe niet doorhadden, omdat we eigenlijk nooit echt onder water kijken, wordt ineens heel duidelijk én ernstig.

Waarom leuk? Een persoonlijke missie en mensen vol passie zien is altijd leuk. En ja, die reisbrochurebeelden helpen stiekem toch ook wel mee.

Given

Sustainable surfers en kinderliefhebbers opgelet! Deze docu uit 2016 krijgt maar liefst een 8 op IMDB en werd bekroond met prijzen op het Santa Barbara filmfestival en het Wild & Scenic film festival. De documentaire vertelt jeugdherinneringen van de zesjarige Given, die zijn ouders (de legendarische surfers Aamion en Daize Goodwin) vanuit zijn thuisland Kauai  door 15 verschillende landen volgt. Een rustige film met heerlijke beelden die meteen een vakantiegevoel geven.

Waarom verantwoord? Tijdens de documentaire krijg je niet alleen de mooiste natuurbeelden mee, maar leer je ondertussen ook over verschillende landen, culturen en hoe je met de aarde om moet gaan. En dat door de onschuldige ogen van een kind.

Waarom leuk? Supermooie beelden, een lekkere rustige docu en een instant vakantiegevoel: what’s not to like?

A plastic ocean

Oké, ga er even goed voor zitten, want deze documentaire ‘kijk je niet zomaar even weg’. Maar als je zin hebt in een eye opener moet deze zeker op je watchlist staan. De docu uit 2016 begint een beetje random; met het verhaal over een documentaire over een blauwe walvis. Maar al snel wordt duidelijk waarom de titel van de documentaire is gekozen: o-ve-ral is plastic. De beelden en feiten zijn shocking, maar gelukkig worden er ook genoeg oplossingen gegeven.

Waarom verantwoord? Lees de feiten achter onze plasticverslaving en je bent overtuigd.

Waarom leuk? Ondanks de ernstige toon is de documentaire lekker vlot en, ook niet onbelangrijk, gevuld met humor.

how to change the world

How to change the world

Greenpeace kennen we allemaal wel, maar wist je ook hoe de organisatie is ontstaan? In de docu ‘how to change the world’ wordt het verhaal van GreenPeace supergoed in beeld gebracht. Niks blijft voor de camera’s verborgen (spoiler: camera’s waren één van de grootste succesfactoren in de groei van deze internationale organisatie). Alle onenigheden, frustraties en successen rollen in minder dan twee uur over je scherm. Het is aan jou om te besluiten of je daarna je eigen beweging wilt starten.

Waarom verantwoord? Hallo? Heb je het dan echt niet gelezen? Het is Greenpeace! Green-Peace!

Waarom leuk? Alleen al voor de heerlijke retro beelden is deze documentaire de moeite waard. Seventies baby!

Capital C

Hij krijgt maar een magere 6.9 op IMDB, maar past natuurlijk wél supergoed op ons platform: Capital C gaat over crowdfunding. In de docu volg je de dromen van een hele nieuwe generatie, die via de crowd haar dromen waar willen maken. Volg pokerkaartdesigner (ja, dat is een beroep) Jackson, hippie Zach en videogamer Brian. We gaan niks spoilen: deze docu moet je gewoon zelf even opzetten.

Waarom verantwoord? Dankzij crowdfunding vinden héél veel duurzame projecten het licht. Zo ook bij Voor de Wereld van Morgen. Wist je bijvoorbeeld al dat we onder andere eerlijke koffie en duurzame ketchup hebben gecrowdfund?

Waarom leuk? Crowdfunding heeft iets spannends: ga je het halen? Wat ga je met het geld doen? Hoe werkt het nou écht? Al je vragen worden beantwoord met één simpele documentaire. Lekker toch?

minimalism documentary

Minimalism

Deze documentaire gaat dwars in tegen de American Dream en is ondanks een magere 6,7 op IMDB een echte aanrader. De subtitel ‘a documentary about the important things’ geeft al een beetje aan waar de docu over gaat; verwacht zéker meer dan alleen ontspullen. Het motto ‘less is more’ staat in de docu centraal, maar dat is nog best lastig over te brengen in de Amerikaanse consumptiemaatschappij. Volg de super gedreven minimalisten Joshua en Ryan en zie hoe hun populariteit groeit, hoe ze hun bezit in de context van onze maatschappij plaatsen en hoe ze laten zien dat heel veel geld echt niet (nee, echt niet!) gelukkig maakt.

Waarom verantwoord? Spullen staan op één in de verborgen impact top-10. We kunnen dus best wel wat consuminderen.

Waarom leuk? Joshua en Ryan zijn echte ‘wegdroomminimalisten’. Hun hippe kleding en vrienden maken het echte voorbeeldfiguren, maar tegelijkertijd zie je hoe ook zij strugglen met hun persoonlijke missie.

Reggie Yates’ Extreme - Outside Man

De Engelse Reggie Yates werd bekend door onder andere The Voice en de Doctor Who tv-serie en is een bekende documentairemaker. In deze serie onderzoekt Reggie de extreme standpunten omtrent mensenrechten en racisme in Zuid-Afrika. Is er nog steeds racisme? En hoe uit zich dit? Een superintrigerende documentaireserie die je even weer in de werkelijkheid slingert. 

Waarom verantwoord? We willen het niet, maar racisme is nog steeds een heftig bediscussieerd onderwerp. 

Waarom leuk? Reggie is jong, Brits en kijkt met een open blik. Fijn! 

Happy bingewatching! 

afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Jessie is zero waster (> 3 jaar afvalarm), blogger (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.552 blogs