afbeelding van Milou
Milou Auteur

Bier van afgedankte boterhammen

Het biertje Toost is gemaakt van brood | Foto via WeAreBeeBlue
Het biertje Toost is gemaakt van brood | Foto via WeAreBeeBlue

De bierinnovaties vliegen je de laatste tijd om de oren! Na de biertjes met regenwater van Hemelswater schreven we laatst ook over Brouwbrood. Brood dat gemaakt wordt met een reststroom van het bierbrouwen. Maar nu is er ook de omgekeerde versie; bier van broodresten!

Proost met Toost!

Nederlanders gooien dagelijks één op de vijf sneetjes brood weg. Bij elkaar zijn dat ongeveer 400.000 hele broden per dag, ongeveer tien miljoen boterhammen. Daar heeft ondernemerscollectief We A re Beeblue een oplossing voor: TOOST! Een biertje dat gemaakt wordt van afgedankt brood. Brood is namelijk een prima vervanger voor mout en dus wordt het mout voor een deel vervangen door geroosterd brood. Aangezien tijdens het brouwen van bier weer andere reststromen vrijkomen - zoals bierbostel - ontstaan ook daar weer nieuwe mogelijkheden. Brouwbrood maakt er brood van, de initiatiefnemers van Toost zijn op dit moment aan het experimenteren in de richting van granola, koekjes en bitterballen. Yum! Toost is verkrijgbaar bij 15 Marqt winkels in de 4 grote steden van 't land.

BroodNodig

Brood vertegenwoordigd al jarenlang een flinke afvalstroom, het staat steevast in de top 3 van producten die we verspillen. En dus zijn nieuwe toepassingen en oplossingen nodig, en zo ontstond BroodNodig! Een vergister die broodafval, door middel van fermentatie, omzet in biogas. En dat levert aardig wat op, van een half brood kun je namelijk een half uur koken op 1 gaspit. De werkwijze van BroodNodig is circulair want het biogas kan weer gebruikt worden door de bakker om zijn ovens mee te verwarmen. Minder afval, minder fossiele energie en een minder hoge energierekening.

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs