afbeelding van Diane
Diane Auteur

Betrokken bankieren

Vandaag gingen we het veld in. De CEO van de microfinancieringsinstelling (MFI) Codesarrollo nam ons mee naar Latacunga en omgeving. Daar hebben we met de lokale branchemanager, Katty, een leningcorporatie en twee klanten bezocht.

Het hoofd van de corporatie gaf ons een warm welkom en sprak emotioneel zijn dank uit aan de CEO. Diezelfde emoties waren er later bij een klant die met tranen in haar ogen de branchemanager verwelkomde. Betrokkenheid en dankbaarheid. Vooral mooi om te zien dat een lening echt het leven helpt te verbeteren.

AnjersDeze klant had van haar lening een grote kas aangelegd waarin ze anjers verbouwde. Ze wilde nu gaan uitbreiden en er een kas bijbouwen. Naast de anjers produceerde ze ook nog melk via twee koeien en had ze haar eigen winkel. Uiteraard werkt de hele familie mee.KoeienDaarna gingen we naar een klant die met een lening van 15.000 US dollar elf koeien had gekocht. Daar aangekomen bleek dat er nog drie over waren. De andere had ze moeten verkopen omdat ze ziek was geworden en haar medische kosten moest betalen. De rentebetalingen voldeed ze trouw uit andere inkomsten dus de MFI merkte niets. Zich van geen kwaad bewust gaf ze zelfs aan graag weer een lening aan te gaan om nieuwe koeien te kopen. Een potentieel dilemma? Gezondheidszorg is ontoegankelijk, want het is niet te betalen voor velen. Maar de lening is voor business en niet voor consumptief gebruik. Codesarrollo nam het niet als dilemma op. Beleid is dat een nieuwe lening pas mag als de oude is afbetaald. En de huidige leningen terugroepen omdat koeien verkocht zijn, is niet sociaal en niet nodig omdat de verplichtingen gewoon voldaan worden.

Een dag vol betrokken bankieren.

Lees alle blogs van Diane.

afbeelding van Diane
Diane Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs