afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Behouden vaart, VDWVM

Nieuwe avonturen tegemoet

Afscheid nemen is niet leuk, en niet gemakkelijk. Het liefst maak je je er gemakkelijk vanaf en zwaait luchtig 'tot ziens' om vervolgens snel verder te gaan met het volgende. Het heeft iets onnatuurlijks, en confronterends. Toch is het soms goed om het juist wel te doen, om op die manier een periode af te sluiten en in je hoofd ruimte te maken voor het volgende dat komen gaat. En om vrolijk samen terug te kijken op mooie momenten. En daardoor in je hart ook een goed gevoel hebt als je terugdenkt aan die mooie tijd. 

Want dat is hoe het is: de afgelopen 3,5 jaar heb ik als online communitymanager van Voordewereldvanmorgen.nl mogen werken bij de ASN Bank. Het was een roerige en leerzame tijd waarin VDWVM een heel mooie ontwikkeling doormaakte.Wat gaaf om mee te draaien in die Rollercoaster!  Een terugblik. 

De storm van de Wereldprijs

In 2012 stapte ik in september in de VDWVM-trein en ik belandde direct in een soort storm die de Wereldprijs heette. Ik zag heel veel inschrijvingen voor deze mooie competitie en tegelijk kwam de finale in november al in zicht. Niet alleen moesten diverse online kanalen in lijn worden gebracht met elkaar, ook werd een stemfunctionaliteit ontwikkeld zodat fans van de duurzame projecten hun stem voor de publieksprijs konden uitbrengen, op de site en op Facebook. Een uitdaging. En dat lukte, mede dankzij de inzet van bureau JALT die op dat moment ook instapten als partner van VDWVM.

De ontknoping

In Scheveningen maakte ik de finale van de Wereldprijs mee, waar onder andere winnaar Emile Nijssen met zijn idee voor een energiezuinige computervoeding. Wat een dynamiek, spanning, sensatie en enthousiasme. Zoveel bevlogenheid en positiviteit in een ruimte, ik werd overdonderd. En geloof me: op zo'n avond sla je al die energie ergens op, die je weer meeneemt in de maanden erna. Een soort oplaadpunt is het. Ik kan iedereen aanraden om eens een Wereldprijsfinale mee te maken.  

De Battle

Omdat de Wereldprijs een piek veroorzaakt in het bestaan van de VDWVM community gingen Asceline en ik aan de slag met een nieuw idee dat hier een oplossing voor moest aanrijken. Ook zagen we dat er in de maatschappij alsmaar meer initiatieven voorbij kwamen die niet binnen de vier thema's van het platform pasten. Toen ontstond het idee van de Battle: elke twee maanden een ander thema centraal; projecten konden zich aanmelden en de twee beste ideeen nemen het tegen elkaar op in een strijd om de meeste stemmen. Elke stem zou 5 euro waard zijn en de winnaar zou bovendien een crowdsourcing evenement ontvangen. Het werd een groot succes! De winnaars hadden stuk voor stuk een mooi verhaal: KRNWTR, Rotterzwam, de Dopknoop, Goldfabrik, Healthy Seas.

De bloggerspool

VDWVM en de ASN Bank zijn gehuisvest in Den Haag. En natuurlijk zijn er in het hele land mensen die een idee hebben voor een betere wereld. Van Groningen tot Limburg: overal nemen wereldverbeteraars het heft in handen en starten een lokaal initiatief. Afreizen naar elk van deze initiatieven was natuurlijk onmogelijk. Toen ontstond het idee van een bloggerspool: nodig schrijvers met een groen en sociaal hart uit om evenementen te bezoeken en erover te schrijven. En dat lukte! Iris - Carolina sloot zich bij VDWVM aan als coordinator van de pool en deed dit met verve. 

Een nieuwe look, een nieuwe site

Inmiddels veel battles, een daverende nieuwe editie van de Wereldprijs '13 (met winnaars als Studiojux en WavEnergy) en een prachtige reeks blogs uit het hele land verder begon de website uit haar jasje te groeien. En dus op naar een nieuwe groeifase: een nieuwe strategie, een nieuwe look en taal, een nieuwe website. Met partner Tam Tam ontstond een heel mooi en creatief traject en een website waar we heel blij en trots over vertelden naar de community: komt dat zien en lanceer je idee! De wervelwind van ideeen die we toen voorbij zagen komen was ongekend.. 

En dan: crowdfunding

Bij de ASN Bank en op de social mediakanalen rondom VDWVM begon het platform voor slimme ideeen voor een betere wereld zich steeds meer te vestigen. Heel gaaf om te zien en meemaken. Niet alleen om inspiratie op te doen, ook om je project te lanceren en andere ideeen verder te helpen. Dat blijkt een schot in de roos. Investeren in een project was nog niet mogelijk, en er bleek behoefte aan. De ASN Bank stond ook volledig achter dat idee. En een volgende fase in het bestaan van VDWVM brak aan. En sinds dit voorjaar kun je niet alleen een project met kennis en je netwerk helpen, maar ook met je geld. En dat is geweldig. Want hoe mooi is het om aan de start te staan van een briljant idee voor de toekomst van de wereld? Bekijk snel de mooie crowdfunding projecten

What's next

Aan Milou Posthumus heb ik met veel vertrouwen het stokje overgedragen. Ik hoop dat jij, als lezer of projecteigenaar of funder of fan van VDWVM Milou ook weer zo veel energie geeft als ik van jullie kreeg. Elke vraag, suggestie of project die binnenkwam leidde bij mij tot een klein vonkje, met als climax de berg energie die de Wereldprijs was.  Blijf dat doen! Blijf meedenken, meepraten, je idee lanceren! Ik ben fan en blijf als ambassadeur heel graag volgen en betrokken.

Will miss you!

Ex-teamies: Monique, Asceline, Willard, Dine, Susanne, Simone, Iris, ik ben zo blij dat ik jullie heb leren kennen en met jullie heb mogen samenwerken! Dank voor alle mooie, dynamische en leerzame momenten. Ruth en Milou: super jullie te ontmoeten en te zien dat jullie ook al door het vdwvm virus zijn besmet...;) Will never forget you! VDWVM bloggers, lezers, projecteigenaren: tot ziens! Lieve collega's bij de ASN Bank: veel dank voor de inspirerende en leerzame tijd en tot ziens! Bij de volgende editie van de Wereldprijs? Of hier, online?

Vanaf volgende maand ga ik als zelfstandige aan de slag als communitymanager voor organisaties met een duurzame missie, vanuit Eindhoven. Ben je een keer in de buurt van de lichtstad? Kom langs voor een kopje koffie!  Heb je een vraag of suggestie? Mail me! kathelijn.hendrikse@gmail.com en volg me op www.kathelijnhendrikse.nl 

 

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs