afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Beeing Festival: Without Bees no Being

bij

 Iedereen kent het verhaal wel van de bloemetjes en de bijtjes. De bijtjes houden van de nectar van de bloemetjes en met hun pootjes nemen ze stuifmeel mee naar andere bloemetjes. Zo zorgen ze ervoor dat de bloemetjes zich kunnen voortplanten. Maar het gaat niet goed met de bijen, we kampen met een massale bijensterfte. Voor stichting The Tipping Point een reden om in actie te komen. En dat doen ze op 4 september tijdens het Beeing Festival bij Roest in Amsterdam. Het festival wordt georganiseerd samen met What Is Happening Here, Butch & Sundance Media, Natwerk, Hyves en ASN Bank. Want, zoals een beroemd wetenschapper al eens zei: ’If the bee disappeared off the surface ofthe globe then man would only have fouryears of life left. No more bees, no morepollination, no more plants, no moreanimals, no more man. ‘’In Nederland is de bijensterfte het hoogst van heel Europa. De huidige bijensterfte na de winter ligt op dertig procent in plaats van de gebruikelijke tien procent. Anderzijds is er een toename in de gewassen die bestuiving nodig hebben. Wat betekent dat direct voor ons mensen?

Tachtig procent van de planten op aarde zijn voor hun voortplanting en evolutie afhankelijk van bestuiving. Geen bestuiving betekent het verlies van producten zoals groenten, noten, koffie fruit, chocolade, zaden en kool. De wereldbevolking groeit en zonder bijen en bestuiving krijgen we steeds meer schaarste, worden ecosystemen zwakker en gaat onze gezondheid erop achteruit.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de sterfte van onze gestreepte vrienden.  Een van die oorzaken wordt door de VN erkend: het gebruik van een nieuw landbouwgif. De Universiteit van Wageningen ontkent dit echter maar zij worden wel weer gesponsord door Bayer, een bedrijf in landbouw pesticiden. Daarnaast zouden de klimaatverandering en de varroamijt ook mogelijke oorzaken kunnen zijn. Hoe het nu precies zit, daar is nog niet echt een vinger op te leggen. Dat het tijd is om in actie te komen, staat wel als een huis.

En dat gebeurt dus op vier september bij Amsterdam Roest. Overdag zullen er in de Roest Bioscoop verschillende films over de honingbij worden vertoond. Imkers laten zien hoe je honing maakt en zullen ook vertellen wat de bijensterfte voor hun vak betekent. Voor kinderen is het mogelijk om de bijen van dichtbij te zien. En natuurlijk vragen we de bezoekers om een petitie te tekenen zodat er eindelijk naar een oplossing wordt gezocht om de sterfte tegen te gaan.

Het Beeing festival is vooral een hele leuke dag voor jong en oud. Kinderen kunnen zich laten schminken, zelf imkeren, bijencakejes, kaarsen en honinghapjes maken. En er is natuurlijk muziek. Veel muziek. Als de kleintjes naar bed moeten, gaat het feest gewoon door. Over de gehele programmering later meer.

www.ilovebeeing.nl

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoi. Mijn naam is Asceline Groot. Ik ben auteur van het boek 'Het Nieuwe Groen', co-auteur van 'Dromen voor Altijd' en werk nu aan mijn proefschrift. Het onderzoek gaat over de effecten van 'social enterprises' op consumentengedrag en grote bedrijven. Ik ben altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeën die onze wereld een beetje mooier maken. Om een blog over te schrijven, of mijn netwerk of kennis mee te delen. Dus twijfel niet als je rondloopt met een vraag of verzoek.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs