afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Bedenk goed wat je met je euro doet

Wat doet jouw bank met je geld?

Weet jij wat een duurzame bank doet?

Dé bank, een plek waar je geld ligt te wachten tot jij het een keertje komt ophalen. Wanneer je salaris gestort is loopt de bankmedewerker naar jouw persoonlijke la en legt jouw geld erin. Oke, let’s be honest, zo werkt het niet. Maar hoe werkt een bank nu eigenlijk echt? En hoe kan je met duurzaam bankieren een bijdrage leveren aan een mooiere wereld? Wij leggen het je uit!

Bank (de; v(m); meervoud: banken) instelling die gelden beheert en uitleent – D. van Dale

Volgens de Dikke van Dale beheert en leent een bank dus geld. Gemakkelijk gezegd werkt dat als volgt. Het geld dat jij op de bank aan het sparen bent, wordt ondertussen uitgeleend aan persoon of bedrijf X.

Kaaaaa-ching

In de praktijk is het allemaal wel iets complexer. Doordat partij X de lening terug betaalt met rente, verdient de bank geld. Dat geld is nodig, want wanneer wij geld op de bank zetten verwachten wij daar ook rente voor terug. Én geld dat moet ergens vandaan komen. Een bank kan dit op verschillende manieren doen, denk aan het verstrekken van leningen aan particulieren, bedrijven, overheden of andere banken. Maar ook door middel van hypotheken.

Dilemma

Geld verdienen is noodzakelijk voor het voortbestaan, maar je hebt meer keuze dan je misschien denkt. Kies jij bijvoorbeeld voor een bank die puur gefocust is op winst, of voor een bank die ook kijkt naar de sociale of duurzame impact van hun financieringen? Het is namelijk jouw spaargeld dat de bank investeert in verschillende bedrijven.

Geld is powerrrrr

Een bank heeft macht. Bepalen waar je je (spaar)geld parkeert is belangrijker dan je in eerste instantie misschien denkt. Hoe dit precies werkt? Een bank heeft invloed met het geld dat zij belegt, bijvoorbeeld in bedrijven of overheden. De bank kiest ervoor om een bedrijf wel of niet te financieren. Daarmee beïnvloedt zij welke bedrijven de kans krijgen om zich te ontwikkelen en welke niet. Datzelfde geldt voor landen en projecten waarin jouw bank investeert. Kiest jouw bank bijvoorbeeld voor het financieren van een windmolenpark of investeert zij jouw geld in fossiele brandstoffen? Ook een bank kan geld maar 1x uitgeven. Door duurzaam te bankieren kan jouw geld (ongemerkt) de wereld een beetje mooier maken.

Kies de bank die bij jou past

De bank beslist wat er met jouw geld gedaan wordt en jij ontvangt jaarlijks rente. Maar je kunt jezelf wel de vraag stellen; wil jij dat je geld voor iets goeds gebruikt wordt? Denk dan goed na bij welke bank je een rekening opent. Als je je geld parkeert bij een bank die de bio-industrie financiert dan draagt jouw geld hieraan bij. Wil jij dat jouw geld gebruikt wordt voor de groene energietransitie? Kies dan voor een bank die niet in fossiele brandstoffen investeert. Of wil je dat jouw geld niet gebruikt wordt voor het uitbetalen van kinderarbeid? Kijk eens naar het beleid van jouw bank op dit gebied.

De klimaatbank van Nederland

Doe jij liever iets goed met je geld? Kijk dan eventjes bij ASN Bank. ASN Bank bestaat al sinds 1960 en financiert en belegt alleen in bedrijven en landen die handelen met respect voor mens, dier en natuur. Ook heeft de bank de doelstelling (als eerste bank ter wereld) met al hun financieringen in 2030 klimaatpositief te zijn. Dat betekent dat de investeringen van ASN Bank meer reductie van CO2 opleveren dan dat zij creëren! Om zo voor onze generatie en alle generaties hierna de wereld een beetje mooier te maken.

Eerlijke bankwijzer

Heb je al een idee waar jouw geld wel en niet aan mag bijdragen? Je kunt zien hoe je bank scoort op de onderwerpen die jij belangrijk vindt op eerlijkegeldwijzer.nl

 

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Stagiair Voor de Wereld van Morgen. Is fan van healthy seas sokken & Food huggers. Eet geen vlees, met uitzondering van haar jaarlijkse hamburger.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.478 blogs