afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Bedenk goed wat je met je euro doet

Wat doet jouw bank met je geld?

Weet jij wat een duurzame bank doet?

Dé bank, een plek waar je geld ligt te wachten tot jij het een keertje komt ophalen. Wanneer je salaris gestort is loopt de bankmedewerker naar jouw persoonlijke la en legt jouw geld erin. Oke, let’s be honest, zo werkt het niet. Maar hoe werkt een bank nu eigenlijk echt? En hoe kan je met duurzaam bankieren een bijdrage leveren aan een mooiere wereld? Wij leggen het je uit!

Bank (de; v(m); meervoud: banken) instelling die gelden beheert en uitleent – D. van Dale

Volgens de Dikke van Dale beheert en leent een bank dus geld. Gemakkelijk gezegd werkt dat als volgt. Het geld dat jij op de bank aan het sparen bent, wordt ondertussen uitgeleend aan persoon of bedrijf X.

Kaaaaa-ching

In de praktijk is het allemaal wel iets complexer. Doordat partij X de lening terug betaalt met rente, verdient de bank geld. Dat geld is nodig, want wanneer wij geld op de bank zetten verwachten wij daar ook rente voor terug. Én geld dat moet ergens vandaan komen. Een bank kan dit op verschillende manieren doen, denk aan het verstrekken van leningen aan particulieren, bedrijven, overheden of andere banken. Maar ook door middel van hypotheken bijvoorbeeld.

Geld is powerrrrr

Een bank heeft dus macht. Bepalen waar je je (spaar)geld parkeert is belangrijker dan je in eerste instantie misschien denkt. Hoe dit precies werkt? Een bank heeft invloed met het geld dat zij belegt, bijvoorbeeld in bedrijven of overheden. De bank kiest ervoor om een bedrijf wel of niet te financieren. Zo beïnvloedt zij welke bedrijven de kans krijgen om zich te ontwikkelen en welke niet. Datzelfde geldt voor landen en projecten waarin jouw bank investeert.

Kiest jouw bank bijvoorbeeld voor het financieren van een windmolenpark of investeert zij je geld in fossiele brandstoffen? Ook een bank kan geld maar 1x uitgeven dus dan is het fijn dat dit gebeurt aan zaken waar jijzelf ook achter staat.

Duurzaam bankieren

De bank beslist dus wat er met jouw geld gedaan wordt, maar jij beslist waar je bankiert. Zorg dus dat je een bank kiest die zaken financiert waar jij achter staat. De Eerlijke Bankwijzer kan je hier bij helpen, zij bekijken voor alle grote banken hoe ze scoren op zaken als dierenwelzijn, klimaatbescherming en mensenrechten. Zo zie je meteen welke bank bijvoorbeeld nog in fossiele brandstoffen investeert en welke juist de groene energietransitie stimuleert.

Zit je nu bij een bank waar je niet zo blij mee bent en wil je overstappen? Dan kun je gebruik maken van de Overstapservice. De Overstapservice is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland die veranderen van betaalrekening van de ene naar de andere bank eenvoudiger maakt en ervoor zorgt dat je betalingsverkeer soepel doorloopt.

Grootste duurzame bank van Nederland

ASN Bank is de grootste duurzame bank van Nederland, die al sinds 1960 alleen bedrijven financieert die handelen met respect voor mens, dier en natuur. Ook heeft de bank de doelstelling (als eerste bank ter wereld) om met al hun financieringen in 2030 klimaatpositief te zijn. Dat betekent dat de investeringen van ASN Bank meer reductie van CO2 opleveren dan dat zij creëren. En ze zijn al goed op weg, zo zijn hun financieringen nu al voor 78% klimaatneutraal!

Door je geld op een rekening van ASN Bank te zetten help je direct het klimaat. Zet je €1.000 op een rekening bij ASN, dan bespaar je de CO2 uitstoot van bijvoorbeeld 49 jaar je mobiele telefoon opladen of 21 hamburgers opeten. En zo wordt duurzaam bezig zijn opeens een stuk makkelijker...

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Stagiair Voor de Wereld van Morgen. Is fan van healthy seas sokken & Food huggers. Eet geen vlees, met uitzondering van haar jaarlijkse hamburger.

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.416 blogs