afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

BankjesCollectief ziet jouw stoep als een ontmoetingsplek

Heb jij al eens mee gedaan met dit sociale initiatief?

Bankjescollectief
Afbeelding: BankjesCollectief door Coco Plooijer

BankjesCollectief tovert de stoep om tot een gezellige ontmoetingsplek. In de zomermaanden nodigen ze iedereen uit om hun bankje voor de deur te zetten en mee te doen. Eerdere edities vonden al plaats op de mooiste locaties door heel Europa: van het Vondelpark in Amsterdam tot de bergen in Andalusië.  Elk bankje heeft een eigen thema. Zo zijn er bijvoorbeeld deelbankjes, breibankjes en zelfs bierbankjes. We spraken mede-initiatiefnemer Cathelijn de Reede over dit gezellige initiatief. 

Een terugblik

“ BankjesCollectief bestaat sinds het voorjaar van 2014. Jesse Jorg en ik merkten toen dat je heel gemakkelijk mensen uit de buurt ontmoet en spreekt wanneer je op een bankje zit. We leerden ineens veel meer mensen kennen! Dat wilden we graag groter maken om ervoor te zorgen dat meer mensen elkaar zouden ontmoeten. We wonen vrij gemixt; alle achtergronden, culturen en sociale huur en koop door elkaar. We zijn er van overtuigd dat het beter is om mét elkaar te praten dan over elkaar. De stoep is dan een mooi begin. ”

“Ondertussen groeit BankjesCollectief steeds verder en zijn er al meer dan 700 bankjes geopend. Het is mooi om te merken dat mensen contact houden en er nieuwe ideeën ontstaan voor de buurt. We kijken vol enthousiasme terug en vooral vooruit! ”

 BankjesCollectief door Cathelijn de Reede 

De Grote BankjesDag 

“ Op 18 september is de Grote BankjesDag waarbij we iedereen aanmoedigen zelf een bankje te openen en de buren uit te nodigen. Je kunt natuurlijk ook via de online kaart kijken waar je zelf langs kunt gaan. Verder worden er in Amsterdam, Utrecht en Oostende ook lokale BankjesDagen georganiseerd. Iedereen kan BankjesAmbassadeur worden en een BankjesDag in zijn of haar buurt organiseren of de grote BankjesDag promoten. “

Winacties en Stoepvertier

“We hebben hele leuke winacties. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld een bankje winnen als ze meedoen; we geven er maar liefst twaalf weg in Amsterdam! Verder geven we samen met Ben&Jerry's geven een speciaal 'All Flavors Welcome' bankje én een ijspakket voor de hele buurt weg. Ook hebben we voor iedereen een buitenkleed, zodat het bankje lekker opvalt. “

“Verder zijn we bezig met samenwerkingen met allerlei samenwerkingen met sociale organisaties en evenementen. Tot slot zijn we bezig met Stoepvertier: leuke services voor op de stoep die je geopende bankje nog leuker maken. Bijvoorbeeld ludieke (buurt)diensten en workshops van onder andere de Brommerbios, De Onkruidenier en de Pretvormers Parade. Dat kan je dan samen met je buren boeken zodat jullie bankje een echte attractie wordt.” 

 Wardie Hellendoorn

Toekomstplannen

“ Er zijn veel mooie ontmoetingen geweest de afgelopen jaren. Zoals liefde op het eerste gezicht die leidde tot een relatie en een gezin, of een gezin uit Syrië die er hun buren ontmoetten en samen praatten over taalles. Een week later konden ze op taalles bij de mensen die ze ontmoet hadden."

“We hopen dat over 5 jaar heel veel mensen een bankje op de stoep hebben staan en dat er regelmatig BankjesDagen worden georganiseerd door bewoners. Daarnaast organiseren we natuurlijk zelf een paar grote BankjesDagen per jaar, waarbij je hopelijk een soort Koningsdaggevoel hebt. Iedereen organiseert zelf iets op de stoep en er gebeurt van alles! Zo gaat elkaar ontmoeten en leren kennen vanzelf.”

 

Wil je meer weten over BankjesCollectief of zelf een bankje openen? Klik dan hier voor de website of Facebookpagina.De prachtige afbeeldingen zijn van BankjesCollectief en gemaakt door Coco Plooijer, Cathelijn de Reede en Wardie Hellendoorn. 

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs