afbeelding van Jessica
Jessica Auteur

Bag & Buy: de eerste verpakkingsvrije super van Nederland?

Bag&Buy
Bag&Buy: Afbeelding door Studio Archibliq te Roozendaal

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: verpakkingsvrije supermarkten. Deze winkels verkopen zoveel mogelijk uit bakken, vaten en dispensers. Omdat er geen verpakkingen zijn bepaalt de klant dus zelf de hoeveelheid. Het afgelopen jaar openden winkels in diverse landen als Spanje, Duitsland en België de deuren. En met Bag & Buy zit het er dik in dat in Nederland ook een verpakkingsvrije supermarkt komt!

Het ontstaan van het Bag & Buy idee

Wim van Dijk werd kwam het concept tegen in de Verenigde Staten en raakte geïnspireerd: 'Ik was onder de indruk en bovendien past het goed in deze tijd. Het zag er mooi uit, ik zag het voordeel in van eigen hoeveelheden bepalen en bovendien ga je op die manier duurzaam om met verpakken. Ik dacht bij mezelf: waarom zie ik dit niet al volop in Nederland?' Hij ging met het idee aan de slag en zo ontstond het concept van de verpakkingsvrije winkel Bag & Buy. Volgens Wim zijn er steeds meer mensen die willen bijdragen aan een duurzame samenleving. Bag & Buy maakt het volgens de initiatiefnemer mogelijk om dat op een relatief simpele manier te doen.

Alles zonder verpakking?

In de winkel vind je niet ieder product dat je uit de algemene supermarkten kent. Je hebt immers ook te maken met houdbaarheidsdata. Een verpakkingsloze supermarkt verkoopt zoveel mogelijk uit bakken, vaten en dispensers, daarom zal het met name gaan om producten die je langer kunt bewaren. 'Denk aan droge producten als koffiebonen, thee, muesli, rijst en couscous. Maar natuurlijk willen we zo veel mogelijk producten op een duurzame manier gaan aanbieden.'

Wim realiseert zich goed dat je niet alles zonder verpakking kunt doen. 'Ook Bag & Buy moet vervoeren. Ik ben ook niet tegen iedere vorm van verpakking, dat is onrealistisch. Ik ben alleen wel tegen het teveel aan verpakkingen. Door de hele keten heen gebruiken we heel veel verpakkingen.' De winkel zal bijvoorbeeld wel potjes, flessen en duurzame zakjes aan klanten aanbieden. Zo kunnen mensen in een spontane opwelling toch even binnenlopen om iets te kopen.

Kwaliteit & duurzaamheid

Of de prijzen van Bag & Buy met die van de supermarkten te vergelijken zijn is volgens Van Dijk lastig te bepalen. 'We willen alles in bulk inkopen, daarmee hopen we dat we een aantrekkelijke prijs kunnen aanbieden. De verpakkingen, maar bijvoorbeeld ook zakjes ín die verpakkingen, hoeven niet meer ingekocht te worden en dat gaat geld schelen. Maar het is niet mijn streven om de goedkoopste op de markt te zijn. Het gaat mij eerder om kwaliteit en duurzaamheid.'

Crowdfunding

Om Bag & Buy te realiseren is Wim begonnen met crowdfunding. Het geld dat we hiermee ophalen is nodig voor bijvoorbeeld de winkelinrichting, eerste inkoop van producten, salaris van het personeel en natuurlijk de huur. In eerste instantie wilde Wim een lening aanvragen, maar dat bleek erg lastig. 'Het is heel moeilijk om voor een nieuw idee een lening aan te vragen, met name als je geen aantoonbaar bewijs hebt dat het plan succes van slagen heeft.' Hij besloot daarom om een bedrag van 75 duizend euro te crowdfunden. En dat gaat tot nu toe erg goed!

Jij hebt invloed op de locatie!

Als alles volgens plan verloopt gaan de deuren van de eerste winkel na de zomer van 2015 open in een van de grote Nederlandse steden. Er is volgens Wim veel animo, maar alle hulp is nog steeds meer dan welkom. Mocht je mee willen helpen, dan kun je tot 24 november hier een bijdrage doen. Als alle bijdrages binnen zijn gaat Wim onder de donateurs peilen in welke stad de meeste behoefte is naar de Bag & Buy winkel.

afbeelding van Jessica
Jessica Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs