afbeelding van Rob
Rob Auteur

ASN Live Duurzaam ondernemen kan en het gebeurt volop!

ASN Live Duurzaam ondernemen
ASN Live Duurzaam ondernemen

De ASN Bank trekt met ASN Live het land in en presenteert aan haar klanten de mensen die het verschil maken. #MorgenVandaag krijgt een letterlijke betekenis: duurzaam ondernemen kan en het gebeurt volop! En het leeft ook onder de bezoekers. Een echtpaar omarmt enthousiast duurzaamheid. "We zijn hier op de fiets." zeggen ze.

De sfeer van ondernemerschap, creativiteit en duurzaamheid

Leon Verdonschot, de interviewer van vanavond, zit al klaar. Hij geeft een kleine warming-up voordat we live stream gaan. Ik krijg het gevoel dat ik iets speciaals ga meemaken. Leon doet vooral lekker gewoon, met veel humor, oprechte interesse en verbazing leidt hij ons door de avond. Tijdens deze bijeenkomst geniet ik van het samenzijn en de ambitie van zovele mensen. Ik voel de transitie, het ondernemerschap en de creativiteit door de zaal gaan.

Duurzaamheid in je DNA

We krijgen een zeer gevarieerd programma voorgeschoteld. Weerman Reinier van den Berg geeft aan dat hij een ecologich tv programma wil beginnen. Zijn slogan: "de ander te groen af zijn met 24 uur positief nieuws." Carola Wijdoogen van de NS, die thuis niet poetst maar wel een keertje het schoonmaakpersoneel in de trein meehielp, legt het belang van de lange termijn partnership tussen de NS en Eneco uit. Dit zal leiden tot de bouw van 200 windmolens. In 2018 rijden alle elektrische treinen op windenergie en in 2020 zal de NS 50 % energiezuiniger zijn. Van Peeze koffie begrijp ik dat echte duurzame bedrijven niet aan duurzaamheid doen, maar ze zijn het!

Het is maar hoe je het bekijkt

Olaf Koens, Rusland correspondent, heeft deze avond wel een verrassend andere boodschap: Het is maar net hoe je dingen bekijkt! In oorlogstijd heeft iedereen zijn eigen waarneming. Voor de Russen is 1 vliegtuig (MH17) meer of minder nauwelijks interessant. In de brandhaard aldaar vielen al meer dan 3000 doden. Sowieso is de waarheid weerloos tegen wat mensen willen geloven. Propaganda laait meestal snel op. Olaf gaat daarom af op eigen waarneming en kijkt vooral naar gedrag van mensen.

En duurzaamheid? In Rusland bestaat het woord niet eens. Er is daar geen tekort aan gas en olie. In de winter laat de gemeente bij mensen thuis de kachel loeien. Om de warmte te verdragen zet Olaf soms de airco aan. "Vind je ons dan naief?" vraagt Jeroen Jansen (directeur ASN Bank). Olaf antwoordt: "Ik vind jullie vooral schattig! Weet je wat ik erg vind: de NS betalen schoonmakers een hongerloontje en ik maak me druk over een katoenplukker in Oezbekistan die hard werkt voor het sjaaltje wat je hier koopt."

Concentreer je op behaalde successen

Ik realiseer me dat er dus ook nog wel heel veel te doen is. Maar toch: het is goed om je te concentreren op wat er wel is. Dat doet Olaf Koens ook. Even weg uit oorlogsgebied geniet hij intens van zijn gezin. Daardoor kan hij zijn zware beroep ook blijven uitoefenen, zegt hij. Ik geniet ondertussen van de Voor de Wereld van Morgen projecten. Asceline Groot presenteert Elisha Weeber van Iemand Thuis en oud-Wereldprijs winnaar Emile Nijsen. De elektro-technicus maakt met zijn MAPSU smartphones en computers 50% zuiniger. Hij heeft zijn uitvinding meegenomen in het plastic bakje van een chinees restaurant. Die bakjes krijgt hij van de oma van zijn vriendin, zo blijkt. Deze bijzondere oplossing van een startend ondernemer ontlokt Leon Verdonschot een vrolijke en gulle lach. Het was een heerlijke avond. Er is hoop op een goede toekomst. En ik ben trots op de Nederlandse ondernemerslust.

afbeelding van Rob
Rob Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.386 blogs