afbeelding van Florianne
Florianne Auteur

Ambities en toekomstdromen van Nepali weesjongeren

Eind 2013 vertrok ik twee weken naar Nepal voor een zogenaamde QuestTrek door de Himalaya. Samen met Stichting Mountain Childcare (MCC) en tien Nepalese wezen. Jongeren met een triest verleden en -  gelukkig -  nog veel toekomst in het vooruitzicht. MCC helpt de jongeren in hun zoektocht naar hun passie, talenten en ambities. Voor de jongeren is de Quest Trek onderdeel van een langer begeleidingstraject, waarin ze hun dromen kunnen omzetten naar concrete acties door bijvoorbeeld een stageplek te vinden waar ze hun talenten verder kunnen ontwikkelen. De MCC-staf en verschillende maatschappelijke organisaties begeleiden deze jongeren.  

In mijn blogreeks neem ik je mee op mijn reis. In de eerste blog vertel ik over mijn ontmoeting met een aantal van de maatschappelijk werkers tijdens een training in Kathmandu en in de tweede blog schrijf ik over mijn ervaringen van de Quest Trek.

Ga je mee naar Nepal?

Welkom in Kathmandu!

Zittend op het balkon van het Trekkers Holiday Inn in Kathmandu verjaagt de zon de Nederlandse kou uit mijn lijf. Het is een bijzondere stad. Het verschilt in vele opzichten van Indonesische steden die ik ken. Kathmandu voelt lichter. Waar Javaanse steden aanvoelen als een warme, soms klamme, deken is Kathmandu de pashminasjaal die je omslaat op koele zomeravond. Licht van textuur, kleurrijk en warm genoeg tegen de eerste koelte.

Hondenfeestje met mensenconfetti

Wat mij direct opvalt bij mijn aankomst in Nepal waren de gezichten van de Nepali. Mensen in alle soorten, maten en zelfs kleuren. Het is een heuse confetti van mensen. Niet alleen de mensen zijn bijzonder. Wanneer je in Kathmandu rondloopt zie je overal zwerfhonden op straat lopen, staan, liggen en stoeien. Daar waar de Nepalese straten de werking van de chaostheorie iedere dag weer bewijzen, gedijen de honden in alle rust tussen het voortskrioelende verkeer en de mensenmassa. Als hondenliefhebber een waar feest om mij tussen te begeven: een hondenfeestje met mensenconfetti!

Co-active coaching Nepali style

De dag na mijn aankomst in Nepal nam ik direct deel aan de training Co-active coaching van Marianne en Mark, oprichters van stichting Mountain Child Care. Mark en Marianne geven deze trainingen meerdere keren per jaar aan de maatschappelijk werkers waar MCC mee samenwerkt. Het is een belangrijk aspect van het werk van MCC. Op deze manier weten de begeleiders van de weesjongeren hoe ze de jongeren het beste kunnen begeleiden na de Quest Treks zodat hun persoonlijke ontwikkeling verder doorgezet wordt.

Dance in the moment

Voor mij, werkend bij een groot opleidingsinstituut, is het een bijzondere ervaring. Dit keer geen strak uitziende trainingslocatie, maar een knus zaaltje in Patan waar we na een hobbelige en enigszins enerverende taxirit aankomen. Er staat warme thee en iets lekkers voor ons klaar en de Nepalese medecursisten druppelen binnen. In de twee dagen dat ik de training volg, leer ik de maatschappelijk werkers goed kennen. We doen veel ervaringsgerichte oefeningen vanuit Co-active coaching en Voice Dialogue. Als onderwijskundige kijk ik mijn ogen uit, want hoe ga je om met een dusdanig heterogene cursistengroep? De helft van de groep spreekt Nepali, de andere helft Nederlands. Voor ons allen is Engels een tweede taal en qua ervaring met de thematiek liggen de niveaus ook sterk uiteen. ‘Dance in the moment’, is wat ik van deze dagen geleerd heb. Kijk wat er op dat moment nodig is en acteer vanuit je intuïtie. Uiteindelijk werd de training tweetalig (Nepali-Engels) gegeven. Er was extra aandacht van de MCC trainers, voor wie dat nodig had, en een flinke dosis non-verbale communicatie ontstond een waardevolle interculturele training.

 Dit keer geen strak uitziende trainingslocatie, maar een knus zaaltje in Patan waar we na een hobbelige en enigszins enerverende taxirit aankomen.

Afsluiten bij vallende sterren

Wat een rijke ervaring en bijzondere ontmoetingen! Met een kleine groep sluiten we de trainingsdagen af in het huis van Kiran, één van de Nepalese MCC coaches. Een avond eten, drinken, praten en lachen. De mannen sloven zich uit in de keuken, waarna we zittend op de grond bij kaarslicht - de stroom valt gemiddeld 4 keer per dag uit - met elkaar de heerlijke maaltijd delen. Later, staande op het dakterras in hartje Kathmandu, zien we de sterren vallen. Wat een avond!

Volgende keer neem ik jullie met mij mee de bergen in. Tot snel!

Namasté

afbeelding van Florianne
Florianne Auteur

‘Wonder is the beginning of wisdom’ ~Socrates~ ‘Kijken vanuit verwondering, denken vanuit nieuwe perspectieven en handelen in verbinding met anderen’ Ik geloof in de potentie van ieder mens! Van huis uit heb ik de visie mee gekregen om anderen te willen en kunnen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Als onderwijskundige uit zich dit in mijn werk bij ICM Opleidingen & trainingen. Door inspirerende en kwalitatief goede opleidingsprogramma’s neer te zetten die mensen verder helpen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast werk ik ook graag met anderen in mijn rol al als trainer en coach. Samen leren, ontdekken, leren, beleven en lachen. Met een positieve blik en aandacht voor mensen. Dus ik geniet van het leven en al het moois dat het te bieden heeft! Verwonder je met mij mee?

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs