afbeelding van Kathy
Kathy Auteur

“Als je een plan hebt, kun je bergen verzetten”

Een interview met Ellen Plaschek. Oprichtster van Puur Foundation.

Een paar jaar geleden kwam Ellen Plaschek in aanraking met de bevolking van Gambia. Er werd iets in haar geraakt wat met geen pen te beschrijven is. Noem het thuiskomen. Als je datgene gevonden hebt wat bij je past, gaat het stromen en valt alles op zijn plaats. Eenmaal terug in Nederland ging ze direct aan de slag en zette binnen no time een prachtige non-profit organisatie op: Puur Foundation, een organisatie die zich inzet voor veilig moederschap in Gambia. Sinds vorige maand zijn ze een stichting geworden. Gefeliciteerd!

Van binnenhuisarchitect naar verloskundige

Het carrièrepad dat Ellen koos, lag - op zijn zachtst gezegd - niet erg voor de hand. Ze kwam uit de interieurwereld (binnenhuisarchitect) en realiseerde zich dat ze haar leven anders wilde inrichten. Toen is ze omgeschoold tot verloskundige. Vanaf het moment dat ze een bevalling meemaakte in Gambia wist ze dat ze de goede keuze had gemaakt. Haar idealisme is groot. Haar hart zit op de goede plaats. Volgens Ellen verdient elke baby een goede start en elke moeder goede zorg. “Een gebruikte (vieze) doek om na de bevalling op te zitten, een oud touwtje om de navelstreng af te binden, geen gesteriliseerde instrumenten: dit is voor ons niet denkbaar. Toch gebeurt het in Gambia en daardoor sterven er baby’s en moeders. Veel meer dan nodig is.” vertelt Ellen mij.

“Zij doen het niet fout, wij doen het anders”

Ellen is elke keer op zoek naar de manier waarop ze de mensen in Gambia in hun waarde kan laten, en aan de andere kant kan ondersteunen. “We proberen met elkaar de zelfredzaamheid aan te wakkeren in ieder mens. Dichtbij of ver weg. De ander wil namelijk niet gered worden, de ander wil zelfredzaam worden”. Bijna elk jaar reist Ellen samen met haar team naar Gambia naar het Jammeh Foundation for Peace Hospital. Eenmaal daar geven zij uitleg over hygiëne, praktische inrichting van de verloskamer, hoe er gereanimeerd moet worden, hoe de nazorg moet zijn en hoe de borstvoeding goed op gang kan blijven. Allemaal van cruciaal belang! Met enkele aanpassingen in het medische materiaal en door goede voorlichting te geven worden babylevens gered en daalt het sterftecijfer in Gambia. En dat is mooi.

Zonder team ben je nergens

Het team waarmee ze afreist zijn stuk voor stuk professionals met een hart, zoals zij het noemt. De directeur van het ziekenhuis waar ze naartoe reizen heet Kebba. “De manier waarop hij met zijn bevolking omgaat is zo bijzonder, daar kan ik veel van leren”. Ik merk dat Ellen met veel respect over Kebba praat en ze waardeert het werk dat hij doet enorm. Inmiddels hebben ze ervoor gezorgd dat er een aantal dingen zijn aangepast in het ziekenhuis. Zo draaien ze tegenwoordig tijdens het wachten in de wachtkamer voorlichtingsfilmpjes over hoe belangrijk hygiëne is. Ze hameren op de aanwezigheid van de man tijdens de bevalling, zodat zij ervaren dat baby’s baren hard werken is. Hierdoor willen mannen sneller meewerken aan anticonceptie. En de vrouwen die bevallen zijn, krijgen strikt de opdracht om na 3 dagen terug te komen voor de na-controle.

Geef kraamspullen een extra ronde want weggooien is zonde

In Nederland zamelt Ellen 4 á 5 maal per jaar kraamspullen in die zorgvuldig worden ingepakt en verscheept naar Gambia. Het geld voor het verschepen verkrijgt Ellen door het verkopen van Fair Trade, handgemaakte producten uit het land zelf en het houden van kinderbeurzen. Alle kraamspullen worden gedoneerd door vrouwen die net moeder geworden zijn. Puur Foundation brengt bewust geen kinderkleding naar Gambia omdat zij hun lokale economie niet willen ondermijnen. Van dichtbij heb ik mogen ervaren hoe hoog de berg kraamverbanden, matrasbeschermers en doeken is. Medische spullen waarvan ik de naam niet wist of zelfs nog nooit had gezien. Ellen slaakte af en toe een vreugdekreet bij het zien van zoveel goeds. Er is altijd zoveel passie bij deze inpakdagen dat ik me er elke keer weer op verheug om te komen helpen. Geordend, gesorteerd, gestapeld. Wat een werk, maar wat een dankbaarheid als het duizenden kilometers verder wordt uitgepakt. En dat is waar we het ten slotte allemaal voor doen.

19 februari vertrekt Ellen met haar team weer naar het Jammeh Foundation for Peace Hospital in Gambia. Tijdens dit bezoek bieden zij de schoonmakers en het medisch- en verpleegkundigpersoneel een aantal verschillende trainingen aan. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Blijf vooral op de hoogte van de Puur Foundation en steun ze!

 

afbeelding van Kathy
Kathy Auteur

Mijn naam is Kathy van Gemeren. Samen met mijn Lief, twee ondernemende meiden Emma (8) Sofie (5), onze poezen en Labradoodle pup Saartje wonen we in het fijne Huissen. Ik werk al vele jaren als juf op een basisschool en word blij om kinderen te begeleiden. Velen typeren mij als een bezig bijtje. Ik ben altijd wel in voor leuke dingen en naast het moederschap waar ik intens van geniet, geniet ik ook van creatief bezig zijn, fotograferen, taarten bakken, mijn huis gezellig maken en houd ik een eigen blog bij: http://emm-sofie.blogspot.nl/ Met onze VWT3 camper reizen we graag rond op zoek naar de mooiste plekjes in de natuur. Sinds december 2014 schrijf ik blogs VDWVM. Een leuke en zeker boeiende uitdaging! In het kader van duurzaamheid en oog hebben voor degene die het minder goed hebben, heb ik in 2011 het project Geefhetdoor! opgezet. Babyspullen die iemand anders niet meer nodig heeft, worden samengesteld tot babypakketten die naar gezinnen gaan die het niet breed hebben. Te volgen op:https://www.facebook.com/geefhetdoorarnhem

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs