afbeelding van Milou
Milou Auteur

Afval scheiden voor gevorderden

Toffe hulpmiddelen om (nog beter) je afval te scheiden!

Met Leco wordt afval verzamelen leuk. Waar doen de afvalbakken van Leco aan denken?

Het kan best lastig zijn om je afval goed te scheiden. Zeker als je weinig ruimte hebt en geen plek voor 5 verschillende afvalbakken. Gelukkig zien we dat er steeds meer toffe producten op de markt komen die het scheiden van afval makkelijker maken. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Het oog wil ook wat

De BinBang is een modulaire design-prullenbak die het scheiden én wegbrengen van afval makkelijker maakt. Oprichtster Anja Cheriakova zag in haar omgeving steeds vaker mensen in de weer met losse tasjes, dozen of bakken om afval op de juiste manier te scheiden. Ze besloot dat het makkelijker (en mooier!) kon. De BinBang is een modulair systeem waarbij je in iedere box een andere afvalstroom kunt bewaren. Meerdere stromen scheid je door de boxen op of naast elkaar te plaatsen. Je kiest zelf het aantal boxen en dus stromen die je wilt scheiden. Aan de box zit een hendel waardoor je er direct mee naar de juiste container loopt. Als icing on the cake bedachten ze voor de plastic-box een compressiesysteem. Alle lucht eruit en dus meer plastic erin! 

Aandacht voor afval

IKEA heeft recent een collectie gelanceerd om ‘bewuster te leven’. ‘Een collectie die een groenere levensstijl thuis niet alleen makkelijker maar ook aangenamer maakt.’ Ook het inzamelen en scheiden van afval speelt in deze ANVÄNDBAR collectie een rol. Zo ontwikkelden ze bijvoorbeeld een houten bankje waarin je meteen je afval kunt scheiden. Door het zitgedeelte omhoog te klappen komen er drie prullenbakken onder tevoorschijn. Handig! Een ander leuk product is de HUMLARE. Een makkelijk te hanteren rugzak (voor binnen en buiten) waar je een extra afvalstroom in kwijt kunt, bijvoorbeeld papier of plastic.

Spelenderwijs scheiden

Deze prullenbak-formule is helaas nog niet op de markt maar te leuk om niet te vermelden. Leco werd ontworpen door industrieel designers van de studio Flussocreativo in Noord-Italië. Het is een speels en kleurrijk ‘afval-station’ dat duidelijk refereert aan een collectieve herinnering: Lego! De bakken zijn net als lego-blokjes op elkaar te klikken waardoor het station verschillende vormen kan krijgen. 

Wat er niet in gaat hoeft er ook niet uit  

Door afval op de juiste manier te scheiden kunnen gebruikte grondstoffen hergebruikt worden. Minstens zo belangrijk is het voorkomen van afval! Een leuk hulpmiddel daarvoor is de Balkonton, een verticale moestuin op pootjes. Binnen in de ton zit een geperforeerde buis waar je je gft-afval in gooit. Compostwormen zetten het vervolgens om in vruchtbare compost. Door thuis te composteren verminder je je afvalstroom en kweek je (met behulp van je eigen gft-afval) ook nog eens zelf planten en groenten! 

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.399 blogs