afbeelding van Daniëlle
Daniëlle Auteur

Afsluiting van de Your Bricks Masterclasses: een veelbelovend begin

De zesde en laatste masterclass staat geheel in het teken van afronden, de puntjes op de i zetten en vieren. De deelnemers kunnen kiezen uit een keuzemenu van workshops, speeddates met professionals en #Durftevragensessies. De dag voorziet in de wensen en behoeften van de Brick(sters) en biedt hulp op maat. Zo worden zij over die allerlaatste hobbel geholpen en kunnen zij zich richten op hun plan van aanpak. Maar nu eerst rennen naar de workshop of speeddate, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

Leef je droom

We trappen af met het levensverhaal van alleskunner Titus Bovenberg hij vertelt op inspirerende wijze hoe je je hart volgt en tegenslagen kunt vieren. Zijn vertrek naar Peru om daar verwaarloosde kinderen op te vangen, leidde tot de oprichting van het Niños Hotel. Hoewel het aanvankelijk niet lukte financiers te vinden, leverde een toevallige ontmoeting hem twee ton op. Misschien niet helemaal toevallig, legt Titus uit: 'Het is belangrijk je verhaal met gevoel over te brengen en ze verliefd te laten worden op jouw droom.' Dat hij niet zijn eigen droom leefde maar die van zijn toenmalige vriendin, bracht hem weer in Nederland waar hij nu vooral doet wat hij leuk vindt. Dit resulteerde in het boek Verzilvering van verlangen over het waarmaken van je dromen en ambities.

Op zoek naar financiering of hulp? Maak anderen deelgenoot van jouw droom

Klimmen leuker gaan vinden dan skieën

Titus ziet het hele proces als een wave van vallen en opstaan. Wie met hem werkt, wordt lid van de Tegenslagen fanclub. Volgens hem is de essentie van puntjes op de i zetten: 'De berg opklimmen leuker vinden dan de momenten waarop het allemaal meezit.' Voor hem zijn het niet de grote momenten om bij stil te staan maar juist de terloopse gebeurtenissen die geluk en energie geven.

Uitdagingen overwinnen? Word lid van de 'Tegenslagen fanclub'

Puntjes op de i plein

Na dit indrukwekkende verhaal is het tijd voor het keuzeprogramma, variërend van een workshop jezelf openstellen voor energie, knopen doorhakken, een speeddate over het indienen van een sponsorverzoek of het inzetten van social media. Ik sluit me aan bij de workshop presentatietechnieken en podiumpresence, oftewel een workshop onzin verkopen. Het presenteren van twee schertsstellingen door de deelnemers, levert hilarische verhalen op maar leert vooral dat inhoud niet het belangrijkste is, overtuigen wel. Teamleider en theaterregisseur Grietje Evenwel legt uit dat je lichaamshouding hier een grote rol in speelt. Zo is het belangrijk om te aarden en connectie te maken tussen hoofd en lichaam. Hou aandacht voor je publiek, leg gevoel in je verhaal en zorg voor een open blik. En vergeet niet dat bluffen mag. Het podium is van jou!

'Do...or do not, there is no try' (Yoda)

's Middags presenteert beginnetjesmaker en oprichtster van Jimmy's Nijmegen Sanne Roemen aan de hand van een aantal beroemde quotes en tips hoe je begint en buiten de lijntjes kleurt. Ze legt uit dat beginnen, risico nemen is. 'Ga ervan uit dat mensen het altijd stom vinden.' Of zoals Robert Downey Jr. in Iron Man zei: 'Listen, smile, agree, and then do whatever you were gonna do anyway.' Na elke actie hoef je alleen de volgende stap te weten. Maak deze zo klein dat de berg een heuvel wordt. Ook tipt Sanne dat het handig is chaos te creeëren, door veel lijntjes uit te zetten. Ook al levert het je misschien niet op wat je voor ogen had, vaak biedt het je wel nieuwe mogelijkheden. Ze sluit af met de eye-opener dat personen die jou allergisch maken, je juist kunnen helpen omdat zij skills hebben die jij niet hebt. Zeer verfrissend.

Listen, smile, agree and do whatever you were gonna do anyway

Een mooi cadeau

Na een tweede workshop- en speeddateronde wordt de eerste Masterclass editie feestelijk afgerond met het uitreiken van certificaten. Voor de meesten is deze geweldige kans slechts het begin. Het is het laatste zetje richting het plan van aanpak dat de twintig beste deelnemers presenteren op de Pitchdag op 27 juni. Bij de rituele afsluiting laat iedereen een steen achter met daarop beschreven wat hij of zij van Your Bricks meeneemt. Dit is het startpunt voor de volgende stappen. Een van de deelnemers kan het niet beter verwoorden: 'Een mooi cadeau.'

afbeelding van Daniëlle
Daniëlle Auteur

Doordat de overheid zich steeds meer terugtrekt, worden burgers gedwongen het heft in eigen hand te nemen. Dit biedt ook mooie kansen. Door mijn stedenbouwkundige achtergrond en vrijwilligerswerk bij Stichting De Bakkerij ondervind ik steeds weer de kracht van het samen creëren, waarbij de inbreng van eindgebruikers onmisbaar is. Het inspireert mij als bewoners en ondernemers zelf het initiatief nemen om hun woon- en leefomgeving te verbeteren en op die manier de betrokkenheid bij hun wijk en tussen bewoners onderling wordt versterkt. Ik vind het hierbij belangrijk dat fysieke en sociale ingrepen hand in hand gaan. Ook op het terrein van zorg en welzijn komen in toenemende mate taken bij het particulier initiatief te liggen. In mijn rol als adviseur bij de K.F. Hein Stichting houd ik mij bij het fonds studie en individuele noden bezig met dergelijke sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Vanuit mijn passie en persoonlijke interesses blog ik graag voor VDWVM over events waarbij lokale bottom-up initiatieven, sociale cohesie en sociaal-fysieke gebiedsontwikkeling centraal staan.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs