afbeelding van Simone
Simone Auteur

Aan tafel bij Kofi Annan

Duurzaamheid gaat over toekomstige generaties, maar hoe laten deze generaties hun stem horen? Bij de VN onder andere.

Aan tafel te zitten met wereldleiders? Je stem durven laten horen tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York, of tijdens de klimaattop in Parijs? De VN jongerenvertegenwoordigers doen dat. Wie zijn deze betrokken wereldburgers?

VN jongerenvertegenwoordiger?

De naam zegt het al: de VN Jongerenvertegenwoordiger geeft de meningen en ideeën van jongeren een (inter)nationaal podium. Met de input van leeftijdsgenoten uit heel Nederland bezoeken de jongerenvertegenwoordigers samen met de Nederlandse delegatie belangrijke VN-toppen en conferenties. Hier spreken ze namens de jongeren over belangrijke thema’s, zoals kinderrechten en klimaatverandering, circulaire economie en de Sustainable Development Goals. Inspiratie halen ze uit gastlessen, presentaties en workshops. Na afloop van de top delen ze hun ervaringen en belevenissen op een creatieve manier met jongeren. Voor de vertegenwoordigers een perfecte kans om hun idealen in de praktijk te brengen!

Sociale skills

Presenteren, een goede Engelse taalvaardigheid en een flinke dosis lef komen goed van pas als VN jongerenvertegenwoordiger. Volgens Ties Mouwen, de huidige VN Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling, springt één kwaliteit er echter bovenuit: je sociale skills. “Een goede jongerenvertegenwoordiger onderhoudt het contact met jongeren en is bovendien benaderbaar,” vertelt hij. De afgelopen jaren dronk hij koffie met Kofi Annan, sprak hij in volle zalen de VN toe in New York en reisde hij heel Nederland door. Die diversiteit van de functie vindt Ties het leukste: “De ene dag spreek je met jongeren uit Horst-Sevenum, en de volgende dag zit je met Mark Rutte in het torentje.” Helaas komt aan alles een eind: jongerenvertegenwoordiger ben je voor 2 jaar. De NJR is daarom weer op zoek naar nieuwe talenten die de uitdaging aandurven!"

Wel solliciteren

Jongerenvertegenwoordiger word je niet zomaar.  De Nationale Jeugdraad (NJR) haalt alles uit de kast om te kijken wat de kandidaten in hun mars hebben. Eerst moeten ze de sollicitatiecommissie overtuigen, daarna gaan de kandidaten onderling het debat aan en uiteindelijk voeren ze allen een eigen campagne om zoveel mogelijk stemmen te winnen. Tijdens een spannende finale wordt de winnaar bekend gemaakt.

Weet je iemand die in aanmerking komt? Kijk op www.jongerenvertegenwoordiger.nl voor meer informatie. Aanmelden kan tot 14 september.

afbeelding van Simone
Simone Auteur

23 | Corporate Communication | Universiteit van Amsterdam | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank | Utrecht

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.629 blogs