afbeelding van Willard
Willard Auteur

7x Sustainable sneakers

De wereld ligt aan je voeten, en de wereld verbeteren begint met kleine stapjes. Deze sneakermerken zijn stylish én verantwoord!

Foto: Daniel Koflicek via Unsplash
Foto: Daniel Koflicek via Unsplash

Er is al veel gezegd en geschreven over duurzame kleding. We schreven over fair fashion, inclusive fashion en - ja - zelfs over duurzame onderbroeken. Duurzame sneakers zijn in al dat modegeweld een beetje onderbelicht gebleven. Toch gebeurt ook in sneakerland veel moois. Daarom: 7 x sneakers die de wereld gaan redden (of een goede poging doen)!

Wado: de viral sneakers uit de 80's 

Je kon er afgelopen zomer eigenlijk niet omheen: de kickstartercampagne van de duurzame sneakers van Wado gingen helemaal viral. Met de hashtag #Playgreen en #Gamechanger proberen de jonge ondernemers van dit nieuwe sneakermerk je zo moeiteloos mogelijk over te laten stappen op een duurzame schoen. Hierbij hanteren ze drie principes: de schoenen zijn duurzaam, hebben een fijn design en zijn niet te duur (ongeveer €65). Het eerste model, Modelo '89, is er in 5 kleuren en past zowel mannen als vrouwen. Qua materialen worden o.a. kurk, rubber en bioleer gebruikt en de schoenen worden - in tegenstelling tot 90% van alle schoenen op de markt - niet in Azië gemaakt. Bovendien plant je met de aankoop van je schoen ook nog even twee bomen. Hoppa!  

Foto: Wado

Nike bespaart afval met een ingenieus systeem

Echt waar: één van de bekendste schoenenmerken ter wereld gebruikt het meeste recycled polyester in de industrie. Nike kondigde onlangs aan dat 75% van alle Nike-producten gerecycled materiaal bevat. Het bovenmateriaal van de Flyknit-schoenen is bijvoorbeeld op microniveau geweven, zonder naden en zomen. Dat levert volgens het merk een lichtgewicht schoen op, die zich aanpast aan de voet van de drager. Bijkomend voordeel is dat er 60% minder afval ontstaat bij het produceren van deze schoen. Sinds 2012 is er door deze schoen al meer dan 1,5 miljoen (!) kilo aan afval bespaard. De Air wordt ook steeds verantwoorder: 99% van het verfwater wordt gereycled, de schoen bestaat uit minstens 50% recycled afvalmateriaal en alleen al tussen mei 2016 en 2017 is het equivalent van 10 Olympische zwembaden aan afval gered. Ook op maatschappelijk vlak gebeurt er veel: Nike lanceerde onlangs de BETRUE-collectie, waarbij aandacht wordt gevraagd voor LGBTQ-rechten. 

Nike Betrue sneaker

De vrolijke BETRUE-sneaker van Nike, Foto: Nike

Veja: Franse sneakers met een fijn verhaal

Iedere hippe Fransman heeft een paar Veja-schoenen in de kast. En dat is fijn! Want sneakermerk Veja is sinds 2005 bezig met het veranderen van de sneakerarkt. De schoenen worden gemaakt met respect voor mens en de natuur. De 25-jarige oprichters brachten in 2005 drie dagen tussen de Chinese schoenmakers door, tijdens een audit voor een Frans modemerk. Daar ontdekten ze dat het met fabrieksomstandigheden best prima kan zijn terwijl tegelijkertijd de leefomstandigheden van de werknemers verschrikkelijk kunnen zijn. In een kamer van 25 vierkante meter sliepen 32 Chinese werknemers bij elkaar, vertellen de oprichters in een podcast op hun site. Veja besloot het anders te doen - en geld op de juiste manier te besteden. Het merk doet expres geen uitgaven aan marketing; ze besteden het geld liever aan de schoenmakers én aan mooie producten van eerlijke materialen. 

Po-Zu: shoes with a good sole

Po-Zu is een schoenenmerk dat werkelijk alles goed doet. De schoenen zijn extreem goed voor het milieu. Al hun gebruikte materialen komen van natuurlijke, hernieuwbare bronnen en worden op verantwoorde wijze geoogst. Ze bevatten geen pesticiden, bleekmiddelen of giftige kleurstoffen en zijn lokaal geproduceerd waar mogelijk. Bovendien worden werknemers op waarde geschat en goed betaald. Daarnaast geven ze een gedeelte van de winsten aan goede doelen. En alsof dat nog niet genoeg is hebben ze - in samenwerking met Timberland - schoenen ontworpen die volledig recyclebaar zijn.

Foto: PoZu

Timberland & Thread veranderen levens 

Over Timberland gesproken... De fijne festivalschoenen van dit merk worden steeds duurzamer. Eerst lanceerde Timberland in samenwerking met Bee Line al een bijzondere schoen, met de natuur als grootste inspiratiebron. Nu lanceren ze een collectie gemaakt van gerecycled plastic uit Haïti. Door samen te werken met Thread™ fabric, worden in ontwikkelingslanden nieuwe banen gecreëerd. Haïtiaanse ondernemers zoals Sevenet, Mirlande en Clenord konden, vanwege de samenwerking, eindelijk een redelijk inkomen krijgen, hun kinderen naar schoon brengen, huizen bouwen en zelfs hun business uitbreiden. Fijn idee, nietwaar? 

Adidas x Parley: een samenwerking voor de oceanen

Ook Adidas laat zich niet onbetuigd en komt met een 3D-geprinte schoen gemaakt van gerecycled plastic dat in onze oceanen dreef. Voor dit project werken ze samen met Parley, een organisatie die strijdt tegen de plastic soep. En de schoenen zien er ook nog eens gaaf uit. Een win-win-situatie! De schoen is nog wel een conceptversie, het is nog onduidelijk of deze sneaker daadwerkelijk de markt haalt. Wij hopen van wel!

Parley x Adidas schoen

Foto: Adidas - Adidas x Parley

TOMS: schoenen voor iedereen

TOMS is ook zo'n schoenenmerk dat alles goed doet. De lijfspreuk is One for One. Dit houdt in dat voor elk paar schoenen dat jij koopt, zij één paar nieuwe schoenen geven aan een kind in nood. Maar dat is lang (en dan bedoelen we ook echt láng) niet het enige wat ze doen. Op hun site valt te lezen: 'Met jouw aankopen helpt TOMS mensen in nood met schoenen, beter gezichtsvermogen, schoon water en veilige geboortes'. Impressive! Bovendien hebben ze een speciale TOMS x Oceana collectie. Deze collectie met limited edition vegan walvisschoenen is geïnspireerd op de herstellende populaties van grijze walvissen en bultruggen en hun migratieroutes. Er zijn negen verschillende modellen voor heren, dames en kinderen, voorzien van borduursel, aquarelprints en migratiekaarten. Bovendien steunt TOMS het werk van Oceana om de walvis te beschermen. 

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.201 blogs