afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

7x de tofste duurzame zonnebrillen

Van gerecycled plastic tot brillen van oude LP's: deze duurzame zonnebrillen móet je deze zomer hebben.

Dick Moby zonnebril
De brillen van Dick Moby bestaan uit gerecycled kunstof

Nu het zonnetje ein-de-lijk in den lande is, moeten we ineens en masse op zoek naar onze zonnebril. En natuurlijk wil je het liefst een duurzame (maar wel fashionable) bril op je neus zetten. Moeite met het vinden van eentje? Speciaal daarom hebben wij de tofste duurzame zonnebrillen op een rij gezet.

#1 Dick Moby, brillen met een missie

We beginnen maar direct met een tof merk van eigen bodem: Dick Moby. Deze zonnebrillen hebben een missie: het reduceren van plastic afval. De brillen bestaan uit gerecycled of bio-based kunststof. En daar houdt het niet op. Aan vrijwel alles is gedacht. Zo is het schoonmaakdoekje gemaakt van 7 gerecyclede plastic flessen en ook het hoesje is duurzaam. Deze wordt vervaardigd van gerecycled leer. Alles komt terug in hun motto: Quality is key, sustainability is king. De brillen zijn geschikt voor zowel vrouwen als mannen en variëren tussen de €165 en €200.

#2 TOMS, jij een bril, zij een bril

De schoenen van TOMS ken je waarschijnlijk al. We noemden ze in ons blog over duurzame sneakers. Maar TOMS maakt tegenwoordig ook duurzame zonnebrillen. Onder het motto ‘One for One’ helpt TOMS, voor elke bril die je aanschaft, een mens in nood.Voor elke gekochte bril, herstelt TOMS het gezichtsvermogen van iemand in nood, met een bril, operatie of andere medische hulp. Hiermee hielpen ze al meer dan 400.000 mensen (!). Dat de brillen ook nog eens van duurzame materialen zijn gemaakt, maakt het plaatje helemaal af. De brillen zijn voor zowel man als vrouw en prijzen liggen tussen de €75 en €200.

#3 Vinylize, brillen van je oude langspeelplaat

Fan van oude langspeelplaten? Dan zijn de zonnebrillen van Vinylize zeker geschikt voor jou! Dit merk maakt namelijk brillen van oude langspeelplaten. Heb je zelf een favoriete plaat? Stuur deze dan op en dan zorgt het team van Vinylize ervoor dat jouw favoriete plaat wordt omgeturnd tot hippe zonnebril. Ze zijn alleen niet de goedkoopste. Prijzen beginnen bij 495 dollar.

   De brillen van Vinylize zijn gemaakt van oude LP's

#4 Topheads, van skateboard naar hippe zonnebril

Shades that can fit some bloody good heads. Het Australische Topheads begon in een garage aan het wereldberoemde Bondi Beach, maar is inmiddels uitgegroeid tot een topper in brillenland. Alle brillen zijn gemaakt van duurzame materialen, maar de brillen uit de Skate Shade-collectie zijn wel erg bijzonder. Deze zijn gemaakt van gerecyclede skateboards. Daarnaast hebben ze ook een lijn met brillen van gerecylede stenen en eentje met brillen van duurzaam bamboe. Bijzonder bedrijfje dus! Ze verkopen zowel vrouwen- als mannenbrillen. De zonnebrillen zijn echter wel redelijk prijzig en kosten rond de 150 Australische dollar. Als je de brillen naar Nederland wil halen, betaal je nog 25 dollar aan verzendkosten. Maar, dan heb je wel een zeer unieke bril!

#5 Sea2see, meer dan een bril

'Behalve fashionable brillen, is het vooral een statement.' Aan het woord is François van den Abeelen. Toen hij zich een aantal jaar geleden verdiepte in de plastic soep schrok hij. Gaan we zó slecht met onze oceanen om? Hij kon niet stil blijven zitten. En dus richtte hij Sea2see op, hippe brillen volledig gemaakt van gerecycled oceaanplastic. Vissers uit Italië en Spanje halen inmiddels gemiddeld 3 ton plastic per 3 dagen (!) voor Sea2see uit de oceanen. Het bedrijfje kon beginnen na een succesvolle crowdfundingscampagne waar ze meer dan €45.000 op wisten te halen. De brillen zijn unisex en vanaf €80 te verkrijgen!

De brillen van Sea2see zijn meer dan een bril. Het is een statement.

#6 Neubau zet alles op alles voor een milieuvriendelijke bril

Het Oostenrijkse bedrijf Neubau handelt onder het motto see & do good. Dat betekent dat ze alles op alles zetten om zo milieuvriendelijk als mogelijk brillen te maken. Het frame is bijvoorbeeld van milieuvriendelijk polymeer en bij de productie hebben ze verschillende manieren gevonden om afval te verminderen. Daarnaast steunt het label een initiatief om façades in Wenen te vergroenen, financieren ze een upcycle bedrijfje én sponsoren ze the Honeybee Conservative, een initiatief dat zich inzet om bijen te beschermen.

#7 Antonio Verde, brillen van oude computers

We eindigen met een tof merk van onze Zuiderburen: Antonio Verde. Dit merk maakt brillen sinds 2013 en ook deze kun je met recht 'duurzaam' noemen. De unisex brillen zijn bijzonder. Niet zozeer omdat het frame gemaakt is van duurzaam bamboe, maar misschien nog wel meer omdat de scharniertjes en het logootje gemaakt zijn van... gerecyclede Samsung computers! De brillen kosten €60.

Moe van je bril? Doneer hem!

Hoog in de Himalaya en in de Andes liggen dorpjes waar mensen vaak tentoon worden gesteld aan UV-straling van de zon. Ongeveer 80% van deze mensen lijdt aan oogkwalen. Shades of Love kwam met een onorthodoxe manier om deze mensen te helpen. Door wereldwijd zonnebrillen te verzamelen en ze weg te geven aan de mensen in de bergdorpjes. Zo hebben ze al meer dan 100.000 mensen weten te helpen? Dus ben je ook toe aan een nieuwe bril, kies dan een van bovenstaande merken en gooi je oude niet weg maar doneer hem aan Shades of Love.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.232 blogs