afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

6x paradijselijke pluktuinen

In deze 6 pluktuinen kan je op schattenjacht naar de meest verse groente, fruit en bloemen!

pluktuin Stadstuin Kweekland in Arnhem
Stadstuin Kweekland in Arnhem

Het is heerlijk weer en er bloeit en groeit weer van alles in ons land! Wist je dat er een hoop plekken zijn waar je zelf verse groente, fruit en bloemen mag komen plukken? We maakten een lijstje voor je met 6 paradijselijke pluktuinen die een steentje bijdragen aan de biodiversiteit en waar je ook nog eens kunt genieten van verse en lokale lekkernijen, leuke activiteiten en een idyllisch uitzicht. In deze tuinen wil je wel even blijven hangen, dus vergeet vooral niet om een mooi boek en een picknickkleedje mee te nemen!

Omdat niet iedereen in de buurt van deze pluktuinen woont hebben we er ook een site bij gezet waarop je pluktuinen in jouw omgeving kunt vinden. Veel plezier!

 

pluktuin biologisch

Stadstuin Kweekland 

Stadstuin Kweekland is een wonderschone tuin in Arnhem. De tuin ligt vlakbij Park Sonsbeek en hier bloeit de komende maanden weer van alles. Alle groente en bloemen zijn biologisch gekweekt en mag je zelf komen plukken. Je kunt bij de kas een mandje en schaartje krijgen en daarmee mag je op ontdekkingstocht in de tuin. Je kunt er bijvoorbeeld je eigen boontjes plukken, een krop sla snijden of de meest kleurrijke veldboeketten plukken. Verder kan je er neerstrijken in de boomgaard of op het terras van de theeschenkerij. Hier kan je genieten van een heerlijke verse lunch, picknick of cake. De cake is trouwens bereid met eieren van hun eigen kippen! Klik hier voor de website van Stadstuin Kweekland. 

pluktuin bloemen biologisch biodiversiteit appels

Fruittuin van West 

De Fruittuin van West is een pracht van een fruittuin in Amsterdam, waar je van alles kunt zien, beleven en proeven. De tuin wordt verzorgd door een gezellig gezin dat op 6,5 hectare grond wel twintig soorten fruit teelt! Deze mag je zelf komen plukken. In de boomgaard scharrelen een hoop kippen rond. Je kunt er dus ook op zoek gaan naar verse eitjes! Verder worden er verschillende activiteiten georganiseerd rondom natuurbeleving. Zo mag je elke vrijdagochtend met je peuter op ontdekkingstocht in de tuin onder begeleiding van een ervaren natuurcoach. Terwijl de kleintjes ravotten kan je zelf meegaan óf genieten van verse appeltaart, een heerlijke lunch en nog veel meer. Klik hier voor de website van De Fruittuin van West.

pluktuin bloemen biologisch biodiversiteit

De Sprankenhof 

Op de Sprankenhof in Udenhout (vlakbij Tilburg) kan je op een leuke manier kennis maken met biologisch en gezond eten. Alles in deze pluktuin is biologisch en mag je zelf plukken en rapen: van verse groenten en fruit tot verse eitjes. Bij aankomst krijg je een plattegrondje en een handig mandje om alle lekkere dingen te vinden en te verzamelen. In de tuin staan ook een aantal bijenkasten. De honing van die bijenkasten wordt verkocht in de winkel. Verder kan je deelnemen aan gave activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen parfum samenstellen met natuurlijke oliën, je eigen kruidenthee of kruidenlimonade maken of een vers feestmaal bereiden onder begeleiding van een kok! Klik hier voor de website van De Sprankenhof.

Pluktuin De Stourenburg 

Pluktuin Stoutenburg

In deze kleurrijke bloemenpluktuin vlakbij Amersfoort groeien heel veel soorten bloemen: van dahlia's tot goudsbloemen en van korenbloemen tot zinnia's. In deze tuin gebruiken ze geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar het zaad dat zij gebruiken is niet biologisch. Dat doen ze omdat ze zoveel mogelijk soorten bloemen willen kunnen laten groeien. Op de tafel bij de ingang van de tuin staan plukschaartjes en plukmanden klaar. Voor de kinderen is er een speciale kinderpluktuin waar ze naar hartenlust kunnen plukken. Als je uitgeplukt bent, kan je in het theehuis smullen van koffie, thee, zelfgemaakte taarten en schepijs óf meedoen aan een workshop bloemschikken of keramiek decoreren. Klik hier voor de website van Pluktuin Stoutenburg. 

pluktuin bloemen

De Moestuin 

De Moestuin is een sociale onderneming aan de oostkant van Utrecht. Hier worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid d.m.v. maatwerk, sociale activering, re-integratie en leerwerktrajecten. De Moestuin heeft een oppervlakte van 2,5 hectare waar meer dan 60 verschillende soorten biologische groenten groeien. Je kunt hier alleen komen plukken als je zelf aandeelhouder bent, maar omdat het zo’n bijzondere plek is zetten we hem toch op dit lijstje. Je kunt er namelijk proeven van verse hapjes in het lunchcafe en rondkijken in de antieke druivenkas, de kruidentuin, bijenstal, moestuinwinkel en timmerwerkplaats. Voor de kleintjes is er een speel- en dierenweide en er worden allerlei leuke evenementen georganiseerd. Klik hier voor de website van De Moestuin.

De Stoutenburg pluktuin

Pluktuin Bloemrijk 

In het weelderige landschap van de Wageningse Eng kan je de biologische Pluktuin Bloemrijk vinden. Alle 500 soorten snijbloemen worden geteeld zonder gif en mét mest van biologische boeren. Zo wordt er niet geleund op de bio-industrie en kunnen ook de vlinders, bijen en vogels er goed gedijen. Bij Pluktuin Bloemrijk worden verschillende evenementen georganiseerd. Zo verzorgen ze bijvoorbeeld kinderfeestjes met een workshop boeketjes plukken én schikken en is er op 12 augustus een echt zomerbloemenfeest! Klik hier voor de website van Pluktuin Bloemrijk.

Tip: Pluktuin Bloemrijk is ook goed te combineren met het Arboretum Belmonte. Deze tuin ligt op de Wageningse Berg en maakt deel uit van de Botanische Tuinen van Wageningen Universiteit. Hier kan je allerlei bijzondere bomen en planten bewonderen en uitkijken over de Nederrijn. Let op: hier is het dus niet de bedoeling dat je gaat plukken.

pluktuin bloemen biologisch biodiversiteit

Vind een pluktuin in jouw omgeving

Liggen deze pluktuinen te ver bij jou vandaan? Wellicht kan je dan een fijne pluktuin vinden via deze website. Let op: ze zijn niet allemaal biologisch, maar waarschijnlijk allemaal even fleurig. Fijne zomer!

ASN Bank zet zich in voor het behoud en de bescherming van biodiversiteit in Nederland. Lees hier meer over hoe we biodiversiteit beschermen.  De afbeeldingen bij dit stuk zijn van Stadstuin Kweekland (foto 1), De Stoutenburg (foto 5 +7) en Pexels.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.200 blogs