afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

6 tips voor een groener kantoor

Duurzaamheid moet leuk zijn! Dat is de gedachte achter het boek ‘How to Green your Office’. Auteur van dit boek, Ynzo van Zanten, laat zien dat je met een paar simpele ingrepen je je werkplek of kantoor al een stuk groener maakt.

Hieronder vind je een aantal van zijn tips:

1. Allemaal meedoen!

Duurzaamheid begint bij je eigen mensen. Laat iedereen meedoen door goede ideeën te belonen. KLM bijvoorbeeld heeft een duurzame ideeënbox. De beste ideeën worden uitgevoerd en de bedenker krijgt het eerste jaar 10 procent van de besparing op zijn rekening gestort. Actief bezig zijn met duurzaamheid heeft een psychologisch effect. Zo blijken mensen met zonnepanelen op het dak ‘vanzelf’ zuiniger om te gaan met energie.

2. Uurtje? Digitaal factuurtje

Okee, e-mails printen doen we niet meer. Maar facturen? Die gaan vaak nog netjes in een envelop naar de klant. Dat kan ook digitaal. Goedkoper en schoner. Agenda voor de vergadering afdrukken? Waarom eigenlijk? Doe het eens zonder en leg alleen een stapel kladpapier (dat aan één kant al gebruikt is) neer. En voor die keren dat je écht moet printen: zorg dat de printer standaard op dubbelzijdig staat.

3. Geef je toner aan een aap

Je print minder dus je zal ze niet vaak hoeven vervangen, maar als je dan toch toe bent aan een nieuwe cartrigde of toner, gooi de oude dan niet zomaar weg. Stichting AAP zamelt ze in en betaalt met de opbrengst de opvang voor apen en uitheemse zoogdieren. Ze sturen je graag speciale doos om je lege toners en cartrigdes in te verzamelen.

4. Meatless Monday

Als we allemaal een dag in de week vlees overslaan, besparen we evenveel als wanneer we alle huizen voorzien van dubbel glas én alle gloeilampen vervangen door spaarlampen. Of een miljoen auto’s van de weg halen. Meatless Monday kan natuurlijk prima in je bedrijfskantine of tijdens de gezamenlijke lunch. Andere lunchtip: gebruik bij de lunch voortaan alleen nog biologische en/of streekproducten.

5. Greensaver

Screensavers beschermen niets anders dan de omzet van je energieleverancier. Voor je scherm doen ze niets, en sommigen gebruiken zelfs meer stroom dan normaal. Zorg ervoor dat je scherm na enkele minuten op standby gaat (en als je niet weet hoe, vraag het een nerd op de afdeling of de helpdesk).

6. Verzamel stairmiles

Hoe merkwaardig is het om op je werk de lift te nemen en ’s avonds in de sportschool op de crosstrainer te springen? Gebruik geen stroom maar je eigen energie en neem lekker de trap. Laat de auto staan en neem eens het openbaar vervoer naar een klant. Een frisse wandeling naar het station en onderweg tijd om e-mails te beantwoorden.

Bron: Sprout

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.629 blogs