afbeelding van Freek
Freek Auteur

6 gedachten achteraf - de Nederlandse Climate March

21 September gingen wereldwijd meer dan een miljoen mensen de straat op om adequate actie te eisen van de politiek tegen klimaatverandering: People's Climate March. 400.000 mensen vulden de straten van New York. Dat is de allergrootste klimaatmobilisatie ooit. En dat laat zien dat mensen wereldwijd hun geduld verliezen.

1. Nederlanders willen wél in actie komen voor klimaat

In slechts 4 weken organiseerden Urgenda en partners een Nederlandse klimaatmanifestatie, op de dag van wereldwijde klimaatactie. Met een opkomst van ruim 5000 mensen was de respons veel groter dan waar de organisators op hoopten. De tijd lijkt rijp voor een grote Nederlandse klimaatbeweging.

2. Dit is een uitstekend uitgangspunt voor Parijs 2015

We hebben nog ruim een jaar tot de echt belangrijke klimaattop plaatsvindt, eind 2015 in Parijs, ruim een jaar om onze politieke afvaardiging duidelijk te maken dat ze na Parijs niet thuis kunnen komen met halve maatregelen.

De allergrootste klimaatmobilisatie ooit laat zien dat mensen wereldwijd hun geduld verliezen.

3. De Nederlandse klimaatbeweging leeft!

Sinds de teleurstelling van de klimaattop in Kopenhagen van 2009 is er weinig klimaatactivisme geweest in Nederland. Het geloof in politieke actie was tot een nulpunt gedaald. Maar het lijkt erop dat we weer klaar zijn voor een nieuwe strijd. En dat is mooi, want niks doen is geen optie.

4. Klimaat wordt weer politiek

Heel veel Nederlanders maken zich zorgen over klimaatverandering. Meestal vertaalt zich dat vooral in een keuze voor groene stroom, minder vlees en misschien CO2-compensatie voor vliegvakanties, maar de 21ste vertaalden die zorgen zich in een collectieve roep om politieke actie, want met individuele verandering alleen komen we er niet.

5. Waar zijn de journalisten?!?!

De bereidheid tot klimaatactie neemt dan wel weer toe, maar de interesse van de media lijkt nog steeds nihil. Berichtgeving over de klimaatmars in Amsterdam beperkte zich vooral tot een enkel regeltje in een klein artikeltje over de mars in New York.

Ook de wetenschap is het er mee eens: fossiele brandstof heeft zijn beste tijd gehad.

6. Sluit je aan! We hebben iedereen nodig

De wereld koerst af op 6 graden opwarming. Dat betekent een grotendeels onleefbare wereld, dode zeeën, ondergelopen kustregio's, verwoestijnde binnenlanden en steeds extremer weer.

Wetenschappers zijn het er grotendeels over eens dat we binnen 20 jaar van fossiele brandstof afmoeten. Het is aan ons om dat af te dwingen bij onze politieke vertegenwoordigers.

Noteer vast in je agenda: 5 december 2015, megagrote klimaatmars in Parijs. Die dag gaan we geschiedenis schrijven.

Afbeelding via de Facebook pagina van People's Climate March Nederland.

afbeelding van Freek
Freek Auteur

Als het gaat om de wereld van morgen, beschouw ik mezelf vooral als een klimaatactivist. Dat klinkt misschien ouderwets, maar ik geloof in de kracht van activisme, vooral in de kracht van mensen die zich verenigen rond een idee, en de heersende ideeën ter discussie stellen. Ik draag daar aan bij als campaigner bij Milieudefensie, als initiatiefnemer van Fossielvrij Utrecht en hopelijk ook in mijn blogs voor deze site.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.388 blogs