afbeelding van Marly
Marly Auteur

5 super-ideeën die in 2017 werkelijkheid worden

2017 barst weer van de mooie plannen, ideeën en dromen die werkelijk gaan worden!

2017 barst weer van de mooie plannen, ideeën en dromen die werkelijk gaan worden!
Zo komen de vliegende taxi's eruit te zien. Best futuristisch hè? | Bron: National Geographic

Hier alvast 5 bijzonder duurzame ideeën waar we in 2017 meer van zullen horen.

Vliegende taxi’s in Parijs

In het voorjaar van 2017 zullen er in Parijs test gedaan worden met vliegende taxi’s, de ‘Sea Bubbles’. Ja, je hoort het goed; de tijd van vliegende auto’s is bijna aangebroken. De taxi’s zullen over de Seine vliegen door middel van een technologie waarbij druk wordt opgevoerd zodat de taxi’s als het ware over het water zweven. Er kunnen zo’n 5 mensen in een taxi en er kunnen snelheden van 30 kilometer per uur worden behaald. Op dit moment zijn de bedenkers in overleg met taxibedrijf Uber, omdat zij hopen dat de ‘Sea Bubbles’ binnenkort ook met de smartphone kunnen worden besteld.

Je telefoon opladen in enkele seconden

Grafeen is een bijzonder materiaal. Het is maar 1 atoom dik en heeft bijzondere eigenschappen. Zo is het nog vele malen sterker dan staal én kan het elektriciteit buitengewoon goed geleiden. Maar dat alles alleen als het grafeen maar 1 atoom dik is en zo’n dunne laag kun je helaas niet gebruiken in producten. Zodra je meerdere lagen op elkaar wilt stapelen verliest het grafeen zijn bijzondere eigenschappen. Maar nu hebben Australische onderzoekers gevonden dat je de lagen grafeen wel kunt scheiden door een dun laagje water toe te voegen. Nu ontstaat er een soort gel die wel al zijn bijzondere eigenschappen behoudt. Het is de bedoeling dat deze (niet giftige) stof binnenkort in batterijen kan worden verwerkt waardoor je jouw mobiel of elektrische auto binnen een paar seconden zou kunnen opladen.

Om over naar huis te schrijven

De drie architectuurstudenten Bob, Dominik en Ronen begonnen in plaats van een master een heel ander project… in Detroit. Sterker nog, ze kochten een huis in Detroit met als doel om mensen te laten zien hoe je ook met weinig geld je huis zo duurzaam mogelijk kunt maken. In het pand komen onder andere non-profitorganisaties te zitten. Zij zullen workshops gaan verzorgen voor buurtbewoners over hoe men bijvoorbeeld een gezonde levensstijl kan creëren, maar ook over energie-efficiënte aanpassingen voor je huis en tuin. Er zal een klein kenniscentrumpje in de kelder komen, waar mensen toegang hebben tot computers en boeken. Op de eerste verdieping komt een gezin te wonen die uit huis zijn gezet. ‘Zij moeten het bewijs worden dat ons project werkt’, zeiden de jongens in een interview met NOS.

Overal duurzame energie met de SolaRoad Kit

Sinds 2014 ligt er in Krommenie al een zonnewegdek, SolaRoad. Het is een concept van TNO, Strukton en Dynniq in samenwerking met de Provincie Noord-Holland. Het zonnewegdek zet zonlicht om in elektriciteit, is ruim 70 meter lang en dient als fietspad. Na twee jaar testen, is er sinds kort een extra 20 meter aan testpanelen toegevoegd. Maar nu is er ook de SolaRoad Kit. Deze kit bestaat uit vier elementen van 10 meter lang, inclusief een elektrische installatie en kan nu dus in heel Nederland geplaatst worden. Vanaf april 2017 zal er een multifunctionele bank (gekoppeld aan de SolaRoad Kit) komen te staan in BlauweStad, net ten oosten van Groningen. Bij deze bank kun je onder andere je elektrische fiets of je mobiele telefoon opladen. De Provincie Groningen is hiermee de eerste afnemer van de SolaRoad Kit.

Een bus op mierenzuur

Het openbaar vervoer kan vele malen efficiënter en energiezuiniger, vindt Team FAST, bestaande uit een groep gedreven studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Daarom ontwikkelden ze de bus op Mierenzuur. Dit mierenzuur is een duurzame brandstof dat door een chemische reactie uit waterstof met CO2 kan worden vervaardigd, zo ontdekten ze bij de TU Eindhoven. Afgelopen tijd is team FAST, overigens ook deelnemer aan de Wereldprijs 2016, bezig geweest met een schaalmodel, dat werkte! Het plan is nu dat begin 2017 de eerste bus op mierenzuur echt klaar is.

afbeelding van Marly
Marly Auteur

Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.628 blogs