afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

5 Restaurants met een bijzonder verhaal

Over bijzondere ontmoetingen, koken met afval en schommelen tijdens de lunch.

Een kijkje in de keuken bij Hotspot Hutspot, het laatste restaurant waar we over schreven (overigens een dikke tip om daar eens te eten!)

Een avondje uit eten is speciaal en restaurants doen er alles aan om dat gevoel te versterken. Toch zijn sommige eetgelegenheden nét wat specialer dan andere. Wij bezochten er 5. Over bijzondere ontmoetingen, koken met afval en schommelen tijdens de lunch. (Wellicht onnodig, maar voor de zekerheid: klik op de link in de alinea's om bij de uitgebreide interviews te komen!)

Wereldkoks, Nijmegen

Het idee van Wereldkoks is simpel: mensen uit verschillende culturen (óók de Nederlandse!) en met verschillende achtergronden werken in de kookstudio en volgen tegelijkertijd een opleiding. Samen laten ze je de wereld proeven: in kookworkshops, de cateringen voor feestjes en partijen, of in het restaurant. Helen Arenz, het brein achter het concept: 'Wij gebruiken de keuken als leermiddel.'

Instock, Amsterdam (en binnenkort Den Haag!)

4 jonge collega's bij Albert Heijn hadden een briljant plan: wat als we een restaurant beginnen waar wordt gekookt met overgebleven groenten? Inmiddels is Instock een zeer succesvol restaurant, hebben ze een toko én een foodtruck. Oh, en ze gaan uitbreiden naar Den Haag. Let that sink in for a minute. Mede-oprichtster Freke van Nimwegen: 'We geven waarde aan producten die anders waardeloos zouden zijn. We veranderen de perceptie van afval.'

Tosti van Josti, Den Haag

Bij Tosti van Josti worden de lekkerste tosti’s gemaakt en geserveerd door medewerkers met een arbeidsbeperking. Op een sociaal verantwoorde manier serveren ze zoveel mogelijk biologische en gezonde producten van hoge kwaliteit. Jasper Kool is een van de oprichters: 'Wij als ondernemers worden gelukkig door anderen een kans te bieden.' Oh, en je kan ook schommelen tijdens de lunch.

Koken, Eten & Daten, Westzaan

In kook-activiteiten centrum Koken, Eten & Daten kan werkelijk iédereen een workshop koken volgen. Jong, oud, in een rolstoel of niet, langdurig ziek of zo fit als een hoentje. Oprichtster Astrid van der Meer: 'Zelfstandig koken en creatief zijn is niet voor iedereen weggelegd. Met mijn concept probeer ik dat te veranderen.'

Hotspot Hutspot, Rotterdam

Een plek voor gezond eten in achterstandswijken, een clubhuis voor tieners, sociale duurzaamheid, wat is Hotspot Hutspot niet? Initiatiefnemer van dit toffe concept is Bob Richters: 'Laten we sterke jochies maken. Dat is makkelijker dan gebroken kerels repareren.'

afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

Ruth & Willard zijn twee mega enthousiaste schrijvers van VDWVM. Soms schrijven ze apart blogs, soms samen. Hoe ze ook schrijven, eensgezind hebben ze 1 missie: Verhalen vertellen over initiatieven die de wereld tot een iets (of veel) mooiere plek maken. Oh, en genieten van het leven. Volg ons via Twitter voor je dagelijkse dosis inspiratie: @RuthPasternak en @WillardB_

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.552 blogs