afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

5 keer creatief met afval

Over de hele wereld

Plastic kunst van Veronika Richterová. Bron: inhabitat.com.
Plastic kunst van Veronika Richterová. Bron: inhabitat.com.
Zo maak je een hippe lamp van plastic lepeltjes.
Zo maak je een hippe lamp van plastic lepeltjes.

Afval gooi je in de afvalbak. Opgeruimd staat netjes. Maar je kunt er ook een kunstwerk van maken! 

  • 1. Maak kennis met kunstenaar Olin Calk uit New Mexico. Hij bouwde de 'Roadrunner'-vogel, van metaal-afval uit de omgeving. Dit is een typische langpotige vogel die voorkomt in Zuidwest-Amerika en Mexico. 
  • 2. Er was eens een zonnebrillenfabrikant in een winkelcentrum. Hij wilde een statement maken over het vele plastic afval op de wereld, dus liet hij een reusachtige kleurrijke zwaardvis maken van plastic afval - middenin de winkelgalerij.
  • 3. Een hippe lampekap kun je heel gemakkelijk maken van plastic lepeltjes.
  •   4.   Dat vissen populair zijn als object laten deze exemplaren zien:

  •    5.  De meest indrukwekkende collectie van afvaldieren is gemaakt door de Amerikaanse kunstenares Angela Haseltine Pozzi. Haar project mondde uit in de organisatie wastedashore.org, die zich actief inzet om het publiek bewust te maken van de vervuiling van de oceanen. Ze organiseert exposities door de hele USA. Wie helpt om haar naar Nederland te halen?

Er zijn nog veel meer leuke knutselideeën met afval te vinden op Buzzfeeds knutselhoek of op Recyclado Creativo - als je geen Spaans leest kun je er wel uitkomen met Google translate. En wetenschappers zitten niet stil: Op naar een plastic vrije wereld met zeewier? Of als je je wil verbazen over prachtige 'net echt'-kunst van plastic, kun je eens naar werk van Veronika Richterová kijken.

Bekijk hier een filmpje waarin verteld wordt hoe er van 315 miljard pond plastic afval gebruikt wordt om kunst van te maken:

Gaan je vingers al jeuken?

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.389 blogs