afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

4 manieren om te reizen als een echte economad

Met liften kom je nog eens ergens. Foto: Christiaan Triebert, Flickr
Met liften kom je nog eens ergens. Foto: Christiaan Triebert, Flickr

Je moet wel gek zijn als je door het leven gaat zonder auto. Tenminste, dat vonden veel Nederlanders tot voor kort. De vooruitgang schrijdt echter voort en er komen steeds meer mensen die het niet meer nodig vinden om een heilige koe voor de deur te hebben. Vooral jongeren hechten nauwelijks meer aan autobezit, blijkt uit onderzoek van Motivaction. Er zijn namelijk zoveel andere goede manieren om je van A naar B te bewegen. Voor economads, milieu- en geldbewuste reizigers, breken gouden tijden aan.

Leve het internet

Dat de liefde van Nederlanders voor hun auto groot was, is niet zo verwonderlijk. De auto is tenslotte een comfortabel reisvehikel dat elk moment van de dag jou ter beschikking staat. En andere manieren van reizen waren altijd, laten we eerlijk zijn, toch een beetje ongemakkelijk. Reizen met de trein van A naar B was nooit erg ingewikkeld, maar als je daarna ook met de bus moest, dan kon je eerst een kwartier zoeken naar de goede bushalte. Had je eindelijk de juiste gevonden, dan reed jouw bus net weg...

Maar de opkomst van het internet heeft ook oude reismiddelen nieuw leven ingeblazen. Wij zetten 4 manieren voor jouw op een rijtje.

1. Openbaar vervoer

Het goede oude OV heeft de laatste jaren een flinke update gekregen. Dankzij apps en sites als 9292 weet je altijd precies wanneer je trein, bus of tram gaat en van welk spoor of welke halte. Bovendien wordt je op de hoogte gehouden van werkzaamheden en vertragingen.

Over het nut van de OV-chipkaart zijn de meningen, zacht gezegd, nogal verdeeld. Een onmiskenbaar voordeel van het plastic kaartje is echter dat je gemakkelijk overstapt op de OV-fiets. Dit maakt het openbaar vervoer met name in steden een stuk flexibeler. En heb je eindelijk alle rompslomp overwonnen om de chipkaart goed in te stellen, dan is snel instappen in trein of bus toch wel erg gemakkelijk.

2. Deelauto

Er zijn verschillende bedrijven die het mogelijk maken om auto's te delen. Een bekende is Snappcar. Dit snelgroeiende bedrijf maakt het mogelijk om een auto van particulieren te huren. De verzekering, de financiële afhandeling en al het andere gedoe dat erbij komt kijken, wordt door Snappcar geregeld. Andere vergelijkbare bedrijven zijn MyWheels en WegoCar2go en GreenWheels werken niet met huur van particulieren, maar hebben een netwerk van eigen auto's, vooral in de stad.

Auto delen werkt heel simpel: je zoekt op internet een goede auto uit bij jou in de buurt. Als je een match hebt, ga je op het afgesproken moment naar je buurtgenoot, je tekent samen een formulier en je kunt op pad. Meestal betaal je een vast huurbedrag, een kilometervergoeding als je meer rijdt dan een vooraf bepaalde afstand en natuurlijk de brandstof. Auto delen is daarom voor één rit niet heel goedkoop. Maar je bespaart wel flink doordat je niet 24 uur een auto voor de deur hebt waar je ook wegenbelasting, onderhoud en afschrijving voor moet betalen.

Auto delen was tot voor kort heel hip, maar wordt nu steeds gewoner. Er is ondertussen een heuse vereniging voor autodelen en ook de Consumentenbond heeft al onderzoek gedaan naar het fenomeen.

3. Samen reizen

Het lijkt heel erg jaren '70, maar ook samen reizen heeft dankzij internet een tweede leven gekregen. Blablacar maakt het met een app en site gemakkelijk om een ritje bij een particulier met auto te boeken die dezelfde kant op wil als jij. Op de site vind je beoordelingen van de chauffeurs. Zo weet je zeker dat je veilig reist. Het grote voordeel van Blablacar? Voor een paar tientjes reis je comfortabel in een Mercedes van Groningen naar Berlijn, of waar je ook maar heen wilt. En je hebt altijd iemand om mee te praten. Toogether is een andere (gratis) service voor het delen van ritten.

4. Liften

De gratis OV-studentenkaart en enge liftverhalen maakten vrijwel een eind aan een bekend gebruik: liften. Maar ook dit fenomeen is bezig met een opmars. De stichting Nederland Lift is opgericht door een aantal hard-core lifters die eigenlijk alleen maar voordelen zien. Uit een ANWB-onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlanders bereid is om een lifter mee te nemen of dat zelfs al doet. Door bezuinigingen op OV-dienstregelingen, wordt in veel plekken in Nederland liften steeds meer een aantrekkelijk alternatief. En de veiligheid? Daar heeft Nederland Lift een aantal hele goede tips over.

 

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.382 blogs