afbeelding van Maureen
Maureen Auteur

3 favoriete social design projecten

© Suzanne Smulders LENA
© Suzanne Smulders LENA

Waar denk jij aan bij design? Moderne materialen, kekke kleurtjes en slimme oplossingen? Steeds meer ontwerpers gebruiken afval of denken bij het ontwerpen al na over de levensloop van hun product. In deze blog geef ik drie mooie voorbeelden van social design, een stroming die duurzame alternatieven biedt voor onze vraag naar design. Lees je mee?

Social design

Social designers zoeken oplossingen voor maatschappelijke problemen. Niet alleen het milieu speelt een belangrijke rol, maar ook culturele vraagstukken en het helpen van zwakkeren in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van projecten die gedetineerden kunnen doen, zodat zij beter voorbereid zijn op de terugkeer in de samenleving. Of producten ontwerpen die het leven van ouderen of mensen met een beperking makkelijker maken. Social design wordt ook steeds vaker ingezet bij de ruimtelijke ontwikkeling in steden: Hoe zorg je bijvoorbeeld als gemeente voor een leuke en inspirerende plek in de wijk, die buurtgenoten uitnodigt elkaar te ontmoeten? 

Social designers zoeken oplossingen voor maatschappelijke problemen: het milieu, culturele vraagstukken en de positie van zwakkeren in de samenleving vormen de basis voor innovatieve producten en projecten.

Eerder dit jaar was ik op de Dutch Design Week, die in het teken stond van hergebruik van grondstoffen en materiaalonderzoek. Veel ontwerpers zoeken bijzondere samenwerkingen op om tot hun social design te komen. Dit zijn mijn 3 favoriete projecten van 2014

Scott Newland – I SEE

Scott studeerde in 2014 af aan de Design Academy Eindhoven met zijn project I SEE. De broer van zijn vriendin, David, heeft het syndroom van Down. David kan zelfstandig dingen ondernemen, mits het maar op een voor hem begrijpelijke manier wordt uitgelegd en door mensen die hij kent. Om David te helpen startte Scott I SEE: 'to build a more independent world for those with intellectual needs'. David bekijkt speciaal voor hem gemaakte video's en zo leert hij hoe hij zelf een boterham smeren, zijn bed verschonen en zelfs fietsen! Wat ik zo mooi vind aan dit project is dat Scott uitgaat van wat David kan, en niet zijn beperking. Vanuit deze denkwijze heeft Scott een speciale fiets voor David ontwikkeld, waarmee hij beter zijn evenwicht kan bewaren. Stevig frame, dikkere banden en een verstelbaar stuur: zo gaat de fiets jaren mee! En deze is natuurlijk ook voor anderen geschikt!

LENA - The Fashion Library

Op de hotspot van Circulaire Economie in Seats2Meet sprak ik met Elisa Jansen van LENA. Deze kledingbibliotheek op de Westerstraat in Amsterdam is het zusje van het Eindhovense Doortje Vintage. Het is dan ook niet verassend dat een deel van de collectie bestaat uit vintage kleding. Daarnaast is de kledingkast van LENA gevuld met originele stukken uit de jaren '50 t/m '90 en kleding van LENA-leden die zij niet (meer) dragen: bijzondere en unieke stukken dus! Afhankelijk van de gekozen abonnementsvorm kan je kledingstukken zo lang en zo vaak lenen als jij wil!

Sandra Suubi - Ebilooto (Age of Wonderland)

Age of Wonderland is een gezamenlijk initiatief van Baltan Laboratories en HIVOS. 6 jonge talenten uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië werken samen met lokale medewerkers aan duurzame design projecten. Eco-designer Sandra Suubi uit Uganda is een van hen met haar project Ebilooto ('droom'). Sandra wil met Elibooto mensen bewuster maken van de mogelijkheden van afval en alledaagse gebruiksvoorwerpen. Laat je fantasie de vrije loop, en je dromen ook en je fietskabel of plastic flesje worden iets heel anders. 'Als je dromen deelt, vind je anderen die jou willen helpen om je dromen te verwezenlijken. Als je een dip hebt, is er altijd wel iemand die jou weer motiveert, oppept en eraan herinnert waarom je dit ook alweer doet,' vertelt Sandra. Kortom: iedereen kan zijn of haar dromen realiseren. 
Sandra Suubi creates value from almost nothing, turning waste materials into the signs and symbols of hope and dreams staat op het bordje over haar werk. Ebilooto bewijst dat!
 Een ander onderdeel van Ebilooto zijn zelfgemaakte muziek instrumenten. Tijdens mijn bezoek sprak ik Arvid, die met de hulp van Sandra al zo'n 4 uur muziekinstrumenten maakte. Hij liet zijn snaarinstrument zien: een houten stok, een plastic pot en de kabel van een fietsrem als snaar! Zijn trommel is ook bijna af. Het leek op een bongo, maar dan van 4 plastic bloembakken, touw en een kunststof lap.  
Weet jij ook een mooi voorbeeld van social design? Deel het in de comments!
afbeelding van Maureen
Maureen Auteur

”Ik geloof in een gelukkige en gezonde toekomst, waarin iedereen bewust is van al het moois op deze aarde" Mijn persoonlijke missie is om de bewustwording te vergroten voor een betere wereld door het stimuleren van een duurzame(re) levensstijl. Dit doe ik op verschillende manieren. Naast eventblogger bij Voor de Wereld van Morgen, help ik met For A Conscious Earth bedrijven, zelfstandige ondernemers en initiatieven om hun MVO-zichtbaarheid te vergroten op social media. Via mijn blog Think Ecodesign bied ik een platform voor duurzame intiatieven en via Ecodesigntassen.nl verkoop ik tassen die gemaakt zijn van hergebruikte, gerecyclede, en biologische materialen. Tevens ben ik mede-initiatiefnemer van Duurzaam December, een non-profit initiatief dat de bewustwording wil vergroten in het aankoopgedrag van consumenten.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs