afbeelding van Susanne
Susanne Auteur

2016 in trends

Welke slimme ideeën maakten dit jaar de wereld een beetje beter? Wij zochten het voor je uit...

Uitkijkje op de Noordzee vanaf Texel
Het Begint met schone oceanen. Foto: Susanne Eskens.

Aan het begin van het jaar keken we in onze glazen bol en voorspelde vijf trends voor 2016. Alle topics hebben we wel terug gezien dit jaar. In belangrijke mondiale ontwikkelingen en bij mensen die met mooie nieuwe initiatieven bij ons aanklopten. 

Goed gezien: plant-aardig

Vroeger heette het vegan, nu noemen we het plantaardig. Dan is het stoffige imago van dieet vrij van dierlijke producten meteen naar de achtergrond. En zo werd vegan eten in 2016 een ware hit.

Waarom we daar zo enthousiast van worden? Vol vlees eten trekt een zware wissel op de aarde. Natuurlijk gaan wij je niet verplichten om je hele eetpatroon om te gooien. Wil je toch meer weten over de invloed van de vleesproductie en zoek je een genuanceerd beeld: lees dan ons interview met onderzoeker Theun Vellinga van de Universiteit van Wageniningen. Met twee benen op de grond legt hij je uit waarom het slim is om toch wat minder vlees te eten in de week.

Als je dan ‘om’ bent en wat vaker plataardig wilt eten, dan is het wel verstandig om te zorgen dat je gezond en divers blijft eten. Variatie is niet alleen nodig, maar kan ook heel leuk zijn. We helpen je alvast op weg met een klein stappenplan. En zodra je de basics onder de knie hebt, kan het variëren beginnen. Je hoeft al lang niet meer genoegen te nemen met een nagemaakte Cordon Blue die je je hond nog niet voor wilt schotelen. Geen idee waar te beginnen? We helpen je met een lijstje makkelijke en relatief nieuwe producten die je in allerlei recepten tegenkomt, zodat je straks helemaal up-to-date bent.

Nog een laatste tip: eet meer bonen! Die zijn namelijk lekker, makkelijk, goedkoop én super gezond. Michael Luesink van BOON ziet het helemaal zitten: minder vlees, meer bonen. Met zijn producten wil hij de boon weer helemaal sexy maken.  

Minder plastic soup

2015 was het jaar van een van de meest iconische klimaatakkoorden ooit. Met veel aandacht voor de oceanen hebben deze afspraken de potentie om echt wat te kunnen veranderen. Dit jaar was er dan ook veel aandacht voor schone oceanen. Want schone oceanen zijn belangrijk voor ons allemaal.

Wij beïnvloeden niet alleen het wel en wee van de oceanen, maar de oceanen hebben invloed op al het leven op aarde. En een warme oceaan zorgt voor meer natuurrampen zoals tsunami’s en overstromingen, die vervolgens weer ervoor zorgen dat mensen van huis en haard moeten vluchten na de volgende klimaatramp.

Afgelopen jaar hebben we gezien hoe wunderkind Boyan Slat van zijn fantastische idee om de oceanen te ontdoen van alle plastic wat erin drijft, werkelijkheid heeft gemaakt. In juni ging het allereerste prototype te water om de eerste tests van het systeem te gaan doen. En wat Boyan in het groot doet, doen de Australische surfers Andrew Turton en Pete Ceglinski van SeaBin in het klein. Met hun drijvende prullenbak vissen ze zo alle afval uit havens en rivieren om te voorkomen dat het naar open zee drijft.

Nog beter is het natuurlijk, als we met zijn allen naar een plasticvrije wereld kunnen gaan. Dat dit geen fantasie hoeft te zijn, bewijzen de mensen achter Anam, dat met ‘plastic’ van agar agar (een soort zeewier) de wereld willen veroveren. Ook wordt er volop onderzoek gedaan naar bacteriën die ons oude plastic afval kunnen afbreken. Daar worden we blij van!

Tot het zover is, doen we er goed aan om onze eigen afvalproductie zo laag mogelijk te houden. Dat verbod op plastic tasjes is een aardig begin, maar met een paar kleine lifehacks kun je al snel beter. Lees hier hoe je vandaag al minder afval kunt produceren.

Golden oldie

Een prachtige trend uit 2015 is dit jaar zo mogelijk nog groter geworden. Er komen steeds meer initiatieven om ouderen actief, gezond en betrokken te houden. Dit zagen we ook terug in de vele inschrijvingen rondom dit onderwerp voor de Wereldprijs dit jaar.

Met stip op nummer een natuurlijk de Wereldprijs finalist Appeltaartconcerten die in verzorgingshuizen en op andere mooie locaties klassieke muziek met combineert met een heerlijk stukje verse appeltaart. Een slimme list, maar het werkt! De app van de andere Wereldprijs finalist Klup koppelt 60-plussers op basis van interesses en omgeving. Op deze manier vinden ouderen altijd een maatje om wat leuks mee te doen. Want aan plezier zit geen leeftijd.

Bij Oud Geleerd, Jong Gedaan geven jonge studenten mini-college over allerlei onderwerpen om ook de ouderen van dagen fris van geest te houden. Als je je leven lang nieuwe dingen blijft leren, dan blijven je hersenen gezonder. En zo kunnen we nog wel even doorgaan: denk aan Omapost, Spelendergrijs, en Brandweerman aan Huis.

Een explosie van kleine huisjes

Deze hadden we aan kunnen zien komen. Tiny Houses zijn niet alleen ontzettend duurzaam en te ‘adorable’ om niet bij weg te dromen, ze schieten uit de grond als verse paddestoelen tijdens een vochtige herstnacht. Wereldprijs winnaar Sustainer Homes plaatste deze zomer haar eerste gloedjenieuwe huis in Venray. En natuurlijk wordt het huisje al bewoond, anders waren we niet zo waanzinnig enthousiast erover natuurlijk.

Naast Sustainer Homes zijn er veel meer voorbeelden van inspirerende en praktische kleine huisjes die (bijna) helemaal zelfvoorziendend zijn. Zoals het Wikkelhuis, de Arc Home van Green Builder Media, en de Green Magic Homes, waar je je waant als Frodo in the Shire. Tiny Houses worden zelfs al ingezet als bewaking bij de bouw van een nieuwe woonwijk. Dat is zelfvoorzienend wonen en geld verdienen ineen! 

Lees hier een kleine update over de Tiny House Movement in Nederland.

Verrassing!

Natuurlijk waren er ook een paar grote verrassingen dit jaar: zo is gezondheid booming business en in de fashion hebben ze alternatieve materialen voor textiel met verve omarmd. 

Voeding is bepalend voor je gezondheid en kan het verschil maken bij je herstel van en na ziekte. In 2016 zagen we dan ook een aantal dames die met alle enthousiasme hun eigen levensstijl omtoverden naar kookboeken en diëten. Met de nodige backlash natuurlijk. De powerfoods van Rens Kroes, het voedings- en trainingsavies voor een ‘killer body’ van Fajah Lourens, en het Orthomoleculaire dieet van the Green Happiness. Echt gezond en verstandig of niet, ze wisten mooi half Nederland bewust te maken van het belang van goed eten voor een gezonde levensstijl.

Ondertussen hebben designers ontdekt dat er allerlei bijzondere natuurlijke materialen zijn, waar je prima texiel van kunt maken. Wereldprijs finalist Mestic heeft een duurzame methode ontwikkeld om van koeienmest kleding te kunnen maken. En bij Capsel wordt duurzaam textiel gemaakt met menselijk haar. 

En ook in de natuurligt voldoende inspiratie voor het oprapen om op onderzoek te gaan naar nieuwe materialen. Zoals leer van paddestoelen bijvoorbeeld. Maar ook de wondere wereld van schimmels biedt allerlei opties; de mogelijkheden zijn oneindig. Ontwerper Aniela Hoitink van Neffa maakte er zelfs deze prachtige jurk mee.

De explosie van crowdfunding

Fun fact: via crowdfunding krijgen steeds meer wereldverbeteraars en jonge ondernemers de kans om hun idee de wereld in te brengen. Crowdfunding is echt de guerilla voorbij. Het aantal projecten dat in 2015 succesvol werd gecrowdfund, was al 2x zo groot als in 2014. En dit jaar gebeurde er precies hetzelfde. En zo verder vinden wij: samen maken we de wereld beter. Met een klein beetje geld, kun je zo zelf al een groot verschil maken

In het voorjaar van 2016 starten er 6 mooie projecten bij VDWVM met hun eigen crwodfunding campagne, waarvan 5 er met een prachtig resultaat de eindstreep haalden. Met zo’n succes zijn we natuurlijk al aan het nadenken over een mogelijk vervolg voor 2017.

afbeelding van Susanne
Susanne Auteur

Freelance programmamaker & Ideeënfontein | Schrijft, fotografeert & presenteert | Kunst & Design, Duurzaamheid, Social & Innovatie | Nieuwsgierig sinds 1979

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs