afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

13x de leukste vegan hotspots

Zin om eens vegan buiten de deur te eten? Deze hotspots zijn onze favoriet!

Vegan food is lekker én goed voor het milieu
Vegan food is lekker én goed voor het milieu

Plantaardig eten, op Instagram vooral omschreven als #veganfood, is niet alleen fijn voor het milieu, maar óók heel fijn voor jou. Deze Nederlandse vegan hotspots bewijzen namelijk dat een plantaardig taartje, lunch of driegangendiner helemaal niet saai of onsmakelijk is.

Veganistisch eten is goed voor het milieu

Wist je dat vlees op nummer twee staat in de impact top-10? Tweederde van de impact van voedsel komt alleen al door vlees, aldus Babette Porcelijn.  Maar dat betekent natuurlijk niet dat je nooit meer in een burger kunt bijten. Want er zijn genoeg plantaardige alternatieven! Wat dacht je van een Dutch Weed Burger? Gemaakt van zeewier, maar net zo lekker als een biefstukburger. Oké, we liegen: hij is eigenlijk lekkerder! Je vindt de Weed Burger bij vestigtingen vna Bagels&Beans in heel Nederland, én bij de Dutch Weed Burger Joint in Amsterdam.

Een smakelijke Dutch Weed Burger

Foto: Dutch Weedburger

De impact van soja versus vlees

Niet alleen de mest, het watergebruik en het land dat de dieren nodig hebben is belastend voor het milieu; ook soja heeft een enorme impact. Nu denk je misschien: maar veganisten eten toch vet veel soja? Dus dat is dan toch superslecht? Nope. Onderzoek naar de verwoestende impact van de sojaboon toont aan dat de grootste impact van soja in veevoer zit. That’s right; jouw biefstukje ‘bevat’ veel meer soja dan een sojaburger! Er zijn overigens ook nog genoeg andere plantaardige eiwitbronnen dan soja. Probeer bijvoorbeeld eens de seitan- of quinoa&beanburger van DopHert in Amsterdam of een burger van Herbivoor in Groningen!

Veganistisch eten buiten de Randstad

Je hoeft echt niet in de grote stad te wonen om vegan proof te kunnen eten. Check bijvoorbeeld eens Bindi Café in Amersfoort of hotspot Imagine in Middelburg! Hier vind je naast de heerlijke maaltijdsalades, soepjes, broodjes en taart ook een verpakkingsvrije winkel waar je allerlei fijne ingrediënten voor thuis kunt kopen. Handig om je vegan challenge ook daar door te zetten!

Meer zin in wat zoets? Snappen we. En Renate en Frank van Sharp Sharp ook. Zij serveren in hun Rotterdamse cakebar de lekkerste vegan, glutenvrije taartjes, die zonder dierlijke producten, gluten en geraffineerde suikers zijn gemaakt. De jonge ondernemers leveren aan restaurants van Heerenveen tot Zierikzee, dus je hoeft niet helemaal naar de Randstad af te reizen om een vegan feestje te vieren. Ook de taartjes en cakes van SUE, zoet zonder suiker, zijn door het hele land te verkrijgen. Maar voor een lunch, borrel of ontbijtje moet je naar de winkel in Rotterdam gaan: vegan scrambled egg of wentelteefjes met cashewcream, anyone?

Taartjes van Sharp Sharp

Foto: Sharp Sharp

Fijne vegan restaurants met sfeer

Romantische date gepland? Dan wil je natuurlijk wel een beetje uitpakken. Aloha in Rotterdam is naar eigen zeggen ‘alles wat je zoekt, als je zoekt naar écht iets anders’. In het restaurant (waar vroeger Tropicana zat) geniet je van de heerlijskte vegan oesterzwambitterballen of een veganistische bloemkoolsteak, mét uitzicht op de Maas! Bij De Groene Chef in Tilburg (in het toffe Bank15) kun je je met je lief zelfs laten verrassen door de Chef’s treat: een plantaardige 3-gangen maaltijdplank, inclusief desserts! En bij Meatles District in Amsterdam geniet je van plantaardige gravad lax, artisjoksoep of een jackfruitstoof. Ben je op zoek naar iets meer casual (aka lekker in je sloeberoutfit wat eten)? Ga dan snacken bij de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam. Wegens succes is deze nieuwe hotspot al op twee locaties (Marie Heinekenplein en Staringplein) te vinden.

Meatless district Amsterdam

Foto: Meatless District Amsterdam

Vegan buffetrestaurants om over op te scheppen

Ook Spirit, in Amsterdam en Rotterdam, is een goede hangout voor een vega-verantwoord ontbijtje, lunch of diner. Je kunt hier zelf opscheppen van het buffet, waardoor je precies kunt kiezen wat je lekker vindt. Hetzelfde concept vind je bij restaurant Loff in Breda. Check de lekkere salades met gemarineerde champignons, belugalinzen of ‘feto’ en ga ook zeker voor de dips van zeewier, bietenhummus en wortellabne.

Lekker op het terras bij Aloha

Foto: Sophia van den Hoek (www.sophiavandenhoek.com) voor Aloha 

Wat is jouw favoriete vegan hotspot?

Nog even allemaal op een rijtje, maar geloof ons: het is moeilijk kiezen!

 • Aloha Bar – Rotterdam
 • Bindi café – Amersfoort
 • De Groene Chef – Tilburg
 • Dophert - Amsterdam
 • Dutch weed burger joint – Amsterdam
 • De Herbivoor – Groningen
 • Imagine – Middelburg
 • Loff – Breda
 • Meatless District - Amsterdam
 • Sue – Rotterdam + heel Nederland
 • Sharp Sharp – Rotterdam + heel Nederland
 • Spirit – Amsterdam + Rotterdam
 • Vegan junk food bar – Amsterdam

Ook leuk: 

 • SNCKBAR in Utrecht
 • Konijnenvoer in Arnhem 
afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Jessie is zero waster (> 3 jaar afvalarm), blogger (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.399 blogs