afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

133 meiden aan het werk via project ‘van prostituee tot office manager’

In november 2013 won het project ‘van prostituee tot office manager’ de ASN Bank Wereldprijs. Met dit project willen Terre des Hommes en ASN Bank in drie jaar tijd 450 zeer kwetsbare meisjes in het Bellary district in India de kans bieden om een beroepsopleiding te volgen inclusief begeleiding naar werk in een veilige omgeving. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

Situatie

In delen van India komt nog het inmiddels verboden Devadasi systeem voor. Dat betreft een oude Indiase gewoonte waarbij een meisje geofferd wordt aan een tempel of ceremonieel trouwt met een tempel om de godinnen te dienen. Vroeger hadden deze Devadasi meisjes en vrouwen aanzien in hun gemeenschap. De gewoonte is echter zodanig veranderd, dat meisjes en vrouwen van lage kasten gebruikt worden als prostituee. Omdat ze al getrouwd zijn met de tempel, mogen ze niet met een man trouwen. Om te overleven blijven ze – slecht betaald – als prostituee werken. Dochters van deze vrouwen hebben weinig kans om een leven als Devadasi te ontlopen. Kortom: een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Activiteiten

Terre des Hommes en de lokale organisatie SNEHA voerden onderzoek uit op de lokale arbeidsmarkt en stelden vast dat er wel degelijk kansen zijn om deze meisjes op te leiden en te begeleiden naar beter en veiliger werk. Er werden beroepsopleidingen opgezet, waaronder een opleiding Office Management, waar in 2013 de eerste meiden van start gingen. Ook is er veel aandacht voor begeleiding van de meisjes en voor voorlichting in de gemeenschappen waar zij vandaan komen.

Resultaat

Inmiddels hebben 176 meiden hun opleiding succesvol afgerond van wie 133 ook al een baan hebben. Het startsalaris dat ze ontvangen valt soms nog wat tegen, maar door hun goed ontwikkelde vaardigheden zien we gelukkig dat de meeste meiden hun inkomsten in het eerste jaar flink weten te verbeteren. Dat is belangrijk want op die manier kunnen ze hun huidige of toekomstige eigen gezin onderhouden en de volgende generatie behoeden voor kinderuitbuiting.

Het is niet eenvoudig de meest kwetsbare jongeren uit uitbuitingssituaties te halen maar dit project bewijst dat het kan. Enthousiast? Dan stellen we het op prijs als je deze blog wilt delen!

Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met Florian Andriessen via f.andriessen@tdh.nl.

Over Terre des Hommes

Terre des Hommes voorkomt dat kinderen worden uitgebuit, haalt kinderen uit uitbuitingssituaties en zorgt dat deze kinderen zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen.

www.terredeshommes.nl

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs