afbeelding van Willard
Willard Auteur

1 beeld zegt meer dan 1000 woorden

Hoe (straat)kunst ons laat nadenken over mensenrechten

Ongelooflijk, maar waar: de 100 miljoen zaadjes die Ai Weiwei heeft verwerkt in zijn kunstwerk zijn van porselein en met de hand geschilderd. Waarom? Dat lees je in de blog! (foto: the Guardian)

1 beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat vinden ook deze kunstenaars. En door de kracht van beeld willen zij ons niet alleen iets moois voorschotelen, maar ons ook laten nadenken over duurzaamheid, mensenrechten en andere belangrijke zaken.

De allerbekendste kunstenaar die niemand kent

Banksy is zo ongeveer de allerbekendste en tegelijkertijd meest mysterieuze straatkunstenaar ooit. Zijn kunstwerken zijn over de hele wereld geliefd (en ze zijn miljoenen waard). Zijn identiteit heeft hij echter nooit prijs gegeven. Hij heeft zich gedurende zijn carrière meerdere malen kritisch uitgelaten over zowel het klimaat als over mensenrechten. Zijn indrukwekkendste werken schilderde hij op de muur die de Gazastrook van Israël scheidt. Check bijvoorbeeld dit meisje dat een soldaat fouilleert of het beroemde ballonnenmeisje. Wat wij ook een krachtig kunstwerk vinden zijn deze jongens die 'per ongeluk' een stuk van de muur hebben gesloopt en dromen over het leven achter de muur.

Miniatuurpoppetjes met een enorme impact

De Spaanse kunstenaar Isaac Cordal heeft een onnatuurlijke aanpak als straatkunstenaar. De meeste straatkunstenaars willen zichtbaar zijn door bijvoorbeeld façades van grote gebouwen te schilderen. Cordal houdt het klein. Zijn miniatuurbeeldjes duiken op onverwachtse plaatsen op en zijn sterk maatschappijkritisch. Hij ging viral toen zijn werk 'Follow the Leaders' (ook wel 'politieke leiders debatteren over klimaatverandering' genoemd) op het internet een hit werd. Sindsdien staat hij vaker in de spotlight. In het begin richtte hij zich vooral op klimaatverandering, in zijn nieuwste werken behandelt hij onder andere het daklozenprobleem en het vluchtelingendebat. Deze laatste serie heet veelzeggend "Welkom" (inderdaad, tussen aanhalingstekens). Hier nog een bijzonder voorbeeld uit die serie.

Schoppen tegen het zere been van de gevestigde orde

Ai Weiwei werd bekend doordat hij op zijn blog flinke kritiek uitte op de Chinese regering. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Hij kreeg een 4-jarige ban en mocht China niet meer verlaten. In de tussentijd liet hij zich niet onbetuigd. Zo legde hij 100 miljoen zonnebloemzaadjes op de grond van Tate Modern, een van de bekendste musea van Londen. Elk zaadje was gemaakt van porselein en beschilderd door vakmensen. Hij wou hiermee aandacht genereren voor de werkomstandigheden in China en het 'Made in China'-fenomeen. Op 17 mei 2013 presenteerde Ai Weiwei in Hong Kong een landkaart van China samengesteld uit 1800 blikken babyvoeding. Uit zijn toelichting blijkt dat dit past in zijn traditie van protesten tegen de Chinese overheid. Hij vertelde: "Een land als China kan een satelliet in de ruimte brengen, maar het kan niet een veilige fles aan de mond van een kind brengen. Ik vind dat extreem absurd." Onlangs bracht hij nog een bezoek aan een vluchtelingenkamp en plaatste hij daar een piano. Dat leverde bijzondere beelden op.

Krachtige Nederlandse kunst

In Nederland doet het Power of Art House iets soortgelijks als bovenstaande kunstenaars. Met hun campagnes trekken ze op een ludieke manier aandacht voor serieuze problemen. In 2011 deden ze dit met hun kunst-/kledingcampagne To Syria With Love, waarin ze aandacht vroegen voor de schrijnende situatie in het land. Met de schitterende actie Moving People richtten ze zich daarna op de heftige verhalen van vluchtelingen. Over deze campagne schreven we al eerder een blog. Saskia Stolz, creative director van het Power of Art House, vertelde: "Zonder wijzend vingertje willen we mensen met onze kunst laten zien dat er leed schuilgaat achter elke vluchteling. We willen ze op een andere manier laten kijken naar vluchtelingen en medemensen, en daarmee het gesprek op straat op gang brengen.”

Mist er nog een kunstenaar? Let us know!

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.388 blogs