Duurzaam ondernemen in Nederland 

Duurzaam ondernemen kent vele vormen, van sociaal tot circulair en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij zijn er voor hen allemaal.
Duurzaam ondernemen in Nederland

Duurzaam ondernemen heeft de toekomst

Duurzaam ondernemen kent vele smaken. Zo zijn er ondernemers die zich vooral richten op het voeren van eerlijke handel, fair trade of zelfs helemaal fair chain, waar anderen vooral sociaal of circulair ondernemen.

Bij Voor de Wereld van Morgen proberen we alle soorten duurzame ondernemers verder te helpen, van start-up tot scale-up, en delen we slimme tips en kennis over duurzaam ondernemen met je.

Wat is sociaal ondernemen?

Sociaal ondernemers hebben als doel om met hun bedrijf een maatschappelijk probleem op te lossen. Ze kenmerken zich doordat ze ondernemen met een maatschappelijke missie, hun winst gebruiken voor groei, en innovatieve producten of diensten op de markt zetten. Bijkomend voordeel is dat ze ook veel werkgelegenheid creëren, zo blijkt uit cijfers van McKinsey. Zo is de werkgelegenheid bij sociale ondernemingen in Nederland tussen 2014 en 2016 met 24% gestegen en creëren sociaal ondernemers circa 10% van de banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De social enterprise sector is de afgelopen vijf jaar met ruim 70% gegroeid tot 3,5 miljard euro en is daarmee goed voor ruim 3% van de groei van het Bruto Binnenlands Product. Grote aanjager van sociaal ondernemen is Social Enterprise NL waar inmiddels al meer dan 300 ondernemingen bij zijn aangesloten.

Wat is circulair ondernemen?

Onze economie is nu nog vooral lineair maar beweegt zich steeds meer naar een circulair model. Een circulaire economie is erop gericht om het hergebruik van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Zo worden producten in een circulaire economie op zo'n manier ontworpen dat ze telkens opnieuw kunnen worden gebruikt en dat eventuele reststoffen kunnen worden opgenomen in ons ecosysteem.

Ook circulair ondernemen biedt Nederland grote kansen. Zo berekende TNO dat de circulaire economie marktkansen biedt ter waarde van €7,3 miljard en dat hier 54.000 extra banen mee zijn gemoeid. Ook zien ze kansen voor het versterken van de Nederlandse kennispositie. In Nederland zijn er meerdere organisaties actief om circulair ondernemen op de kaart te zetten. Zo kun je terecht bij Nederland Circulair!, Circle Economy en MVO Nederland. Hier vind je al drie mooie voorbeelden van circulaire ondernemingen in Nederland maar een van de bekendste is toch wel ASN Bank Wereldprijs winnaar FairPhone.

Financiering voor duurzaam ondernemers

Duurzame ondernemers die om financiering verlegen zitten kunnen bij verschillende partijen terecht. Zo biedt de overheid meerdere subsidies en regelingen voor ondernemers zoals de WBSO, het Innovatiekrediet en de Vroegefasefinanciering.

Via het overheidsloket Invest-NL kunnen startups en scaleups die zich bezig houden met verduurzaming en de energietranisitie financiering aanvragen.

Er zijn ook fondsen en stichtingen die sociale en duurzame ondernemers op weg helpen. Zo kun je onder andere terecht bij de onderstaande partijen:

Ben je op zoek naar krediet, dan is een microkrediet van Qredits wellicht interessant. Bij microfinanciering kun je krediet aanvragen tot maximaal €250.000 en Qredits biedt je ook intensieve begeleiding en handige online tools.

Er zijn ook een aantal interessante start-up wedstrijden waarmee je een fijn startkapitaal kan winnen voor je onderneming. Zoals:

Een andere vorm van financiering die steeds populairder wordt is crowdfunding. Zo werd er in 2019 €387 miljoen opgehaald in Nederland door middel van crowdfunding. ASN Bank biedt geselecteerde ondernemers ondersteuning bij hun crowdfunding. Dit doen we samen met onze partner Oneplanetcrowd die zich speciaal richt op duurzame ondernemingen.

Uiteraard wil je als duurzame ondernemer ook duurzaam bankieren, zo kan je je klanten nog eens duidelijk maken dat je serieus bent over duurzaamheid en vaak kunnen duurzame banken je helpen bij de groei van je bedrijf.

Onze best gelezen blogs over duurzaam ondernemen

Voor de Wereld van Morgen deelt ook inspiratie en kennis over ondernemen. Hieronder vind je onze meest populaire blogs over duurzaam ondernemerschap.